Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί διαλογισμός με σπερματική σκέψη;

ATT0000332«Ο νους είναι ο καλύτερος φίλος για εκείνον που τον ελέγχει – αλλά για όποιον αποτυγχάνει να τον ελέγξει γίνεται ο χειρότερος εχθρός.»
Μπαγκαβάτ Γκιτά, στ.6
Στηv μετώπη του ιερού του υπερβόρειου Απόλλωνα, στους Δελφούς, ήταν γραμμένο το ρητό «Γνώθι σεαυτόν». Το επίγραμμα αυτό αντιπροσώπευε την κεντρική ιδέα της Απολλώνειας διδασκαλίας, ιδέα που χάραξε εκείνη την εποχή, την ατραπό της Αυτογνωσίας. Χαρακτηριστικά της αυτογνωσίας ήταν ανέκαθεν η ευφυϊα, η σοφία, η αγαθότητα, αρετές που θεωρούνται θεία μοντέλα.
Αυτογνωσία είναι η γνώση του εαυτού. Είναι η διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος εκπαιδεύεται να παρατηρεί τηv συμπεριφορά του, και να την συγκρίνει με το πνευματικό του αρχέτυπο, με στόχο να την προσαρμόζει προς αυτό. Το κύριο εργαλείο της αυτοπαρατήρησης και της σύγκρισης είναι ο νους. Αυτός είναι ο κρίκος που συνδέει το προσωπικό εγώ (κατώτερο) με την πνευματική του ατομικότητα. Η τεχνική αυτή λέγεται διαλογισμός.

Η βάση της διαλογιστικής διαδικασίας είναι η συγκέντρωση του νου πάνω σε ένα μοναδικό σημείο σκέψης. Η ανάγκη της συγκέντρωσης οφείλεται στο γεγονός ότι ο νους υπόκειται σε συνεχείς διακυμάνσεις εξαιτίας ενός πλήθους πραγμάτων που ασταμάτητα σκέπτεται. Ο νους έχει την τάση να τροποποιείται από κάθε πράγμα που έχει εμπρός του. Μετασχηματίζεται στο θέμα ή στο αντικείμενο που παρατηρεί.
Η διαλογιστική τεχνική μας εκπαιδεύει να χρησιμοποιούμε τον νου με τέτοιον τρόπο ώστε να μην του επιτρέπουμε να γυρίζει από θέμα σε θέμα. Ο νους θα πρέπει να γίνει ο υπηρέτης και όχι ο αφέντης μας.
Η διαδικασία αυτή αποτελείται από ένα πλήθος γνώσεων που αφορούν στην εσωτερική φύση του ανθρώπου, στηv διάκριση ανάμεσα στο κατώτερο και το ανώτερο, στον ρόλο της ψυχής, του νου και του αστρικοφυσικού μας σώματος. Το σύστημα περιέχει μια σειρά κανόνων και ασκήσεων που αφενός εξαγνίζουν την προσωπικότητα και αφετέρου διαμέσου της κατασίγασης του νου προσεγγίζουν τηv συνειδητότητά μας προς την πνευματική της ρίζα μετατρέποντας την ανθρώπινη σε θεία αυτοσυνειδητότητα.
«Συγκέντρωση ή Γιόγκα είναι το εμπόδισμα των τροποποιήσεων της νοητικής αρχής.» (Γιόγκα Σούτρα,1)
Ο Διαλογισμός, όπως λέει η ΕΠΜ, είναι «σιωπηλή και ολοκληρωμένη προσευχή, ή όπως λέει ο Πλάτωνας, είναι η έντονη στροφή της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο τμήμα της». (Κλειδί της Θεοσοφίας, σ.10)
Οι Αφορισμοί του Πατάντζαλι
Ο Πατάντζαλι πότε θεωρείται μυθικό πρόσωπο και πότε ταυτίζεται με τον συγγραφέα της σανσκριτικής γραμματικής. Πάντως ο ίδιος δεν θεωρείται ο ιδρυτής της διαλογιστικής τεχνικής αλλά ο συλλέκτης των στοιχείων της μεθόδου από την παράδοση, την οποία κωδικοποίησε σε αφορισμούς.
Οι αφορισμοί του Πατάντζαλι περιέχονται σε τέσσερα μικρά βιβλία:
Το πρώτο ονομάζεται «έκθεση της Συγκέντρωσης», το δεύτερο αφορά στις «τεχνικές που οδηγούν στηv Συγκέντρωση», το τρίτο αφορά στα «στάδια της συγκέντρωσης» και τα προσδιορίζει και το τέταρτο αφορά στην «Απομόνωση», δηλαδή στην απόσπαση από την αντικειμενικότητα.
Της Ασπασίας Παπαδομιχελάκη
=====================================================
Δύο κατατοπιστικά αποσπάσματα από την «Μαθητεία του Τ. Σαραϊνταριάν» για το τι είναι  η σπερματική σκέψη στον διαλογισμό.
Το θέμα των σπερματικών σκέψεων συνδέεται με την αποφυγή των αστρικών κινδύνων στον καθοδηγούμενο διαλογισμό. «Συνήθως, ο διαλογισμός χωρίς σπερματική σκέψη σας οδηγεί στο συναισθηματικό ή αστρικό πεδίο, που είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να βρίσκεστε. Ο διαλογισμός χωρίς σπερματική σκέψη δεν θα πρέπει να γίνεται, μέχρις ότου η συνείδησή σας είναι σε θέση να λειτουργεί στο Ενορατικό Πεδίο. Αν δεν είστε σε θέση να εισέρχεσθε στο Ενορατικό Πεδίο και επιμένετε στον διαλογισμό χωρίς σπερματική σκέψη, θα είστε ευάλωτος σε παραισθήσεις και ψυχικές επιθέσεις και θα κάνετε συνδέσεις με αστρικές δυνάμεις. Από την στιγμή που θα πιαστείτε σε αστρικές συνδέσεις, θα είναι πολύ δύσκολο για σας να αποτραβηχτείτε.»
1. Μια σοφή φράση είναι μια σπερματική σκέψη, αν σκεφτείτε πάνω σε αυτή.
2. Μια ερώτηση είναι μια σπερματική σκέψη.
3. Ένα πρόβλημα ή μια ανάγκη είναι μια σπερματική σκέψη.
4. Ένα γεγονός είναι μια σπερματική σκέψη.
5. Μια ευχή ή μια επιθυμία μπορούν να είναι σπερματικές σκέψεις.
6. Ένα όραμα ή μια έννοια μπορούν να είναι σπερματικές σκέψεις.
7. Μια τάση ή μια παρόρμηση σε οποιοδήποτε επίπεδο δρουν σαν σπερματικές σκέψεις, χωρίς εσείς να το συνειδητοποιείτε.
8. Οι συνήθειες μπορούν να παίξουν το ρόλο σπερματικών σκέψεων.
9. Έμφυτες και από περασμένες ζωές κατευθύνσεις, σκοποί, ευθύνες και αφιερώσεις δρουν σαν σπερματικές σκέψεις.»
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα