Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Δύο περιστατικά ανάνηψης παιδιών, τα οποία οδήγησαν τους διασώστες (μη επαγγελματίες) στο δικαστήριο - Ιατροδικαστικά διαφοροδιαγνωστικά και ηθικά προβλήματα (Μέρος Όγδοο)


Επιπλοκές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης νομικές συνέπειες και ηθι

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Ιατροδικαστικά διαφοροδιαγνωστικά και ηθικά προβλήματα 

Αρκετά είναι τα περιστατικά που έχουν δημοσιευθεί και περιγράφουν σπάνιες περιπτώσεις επιπλοκών της ΚΑΡΠΑ τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά..

Στη συνέχεια περιγράφονται δύο περιστατικά ανάνηψης παιδιών, τα οποία οδήγησαν τους διασώστες  (μη επαγγελματίες) στο δικαστήριο.

Στην 1η περίπτωση ένα εξάχρονο αγόρι χωρίς ιατρικό ιστορικό, ζούσε μαζί με τη μητέρα του και τον σύντροφό της από τη γέννησή του. Το ζευγάρι είχε σταθερή και μη βίαιη σχέση και η σχέση του συντρόφου με το παιδί ήταν καλή σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας και των φίλων τους.

Ο σύντροφος δήλωσε ότι ήταν μόνος στο σπίτι με το παιδί και ότι το είδε τελευταία φορά ζωντανό στις 12:30 το μεσημέρι. Το παιδί είχε διαμαρτυρηθεί για κοιλιακό άλγος αλλά δεν είχε προκαλέσει την ανησυχία του συντρόφου.

Ο σύντροφος βρήκε το παιδί αναίσθητο στο πάτωμα του υπνοδωματίου του στη  1 μ.μ. και κάλεσε ιατρική βοήθεια. Ο σύντροφος δέχτηκε οδηγίες τηλεφωνικά για την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, 11 λεπτά μετά την κλήση. Το παιδί ήταν σε πλήρη ασυστολία αλλά η προσπάθεια ανάνηψης συνεχίστηκε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. 



Κατά την άφιξη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών διαπιστώθηκε ο θάνατος του παιδιού και η προσπάθεια ανάνηψης εγκαταλείφθηκε. Από τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής δεν βρέθηκαν κακώσεις του δέρματος, όμως αποκαλύφθηκε διάσχιση του ήπατος μήκους 2,5 εκ και του δεξιού επινεφριδίου μήκους 2 εκ πλησίον της ηπατικής βλάβης.

Η μικροσκοπική εξέταση έδειξε ότι η ενδοκοιλιακή αιμορραγία ήταν οξεία και δεν είχε στοιχεία φλεγμονώδους διήθησης. Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα ήταν μακροσκοπικά φυσιολογικά.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε στον Εισαγγελέα ότι η κατάσταση του παιδιού όταν εξετάστηκε για πρώτη φορά από το ιατρικό προσωπικό (ασυστολία) ήταν ασυνεπής με το διάστημα των 30 λεπτών από το θάνατον που κατέθεσε ο σύντροφος, ότι ο θάνατος προκλήθηκε από ενδοκοιλιακή αιμορραγία λόγω της ρήξεως ήπατος και επινεφριδίων και ότι ήταν ανθρωποκτονία.

Ο Εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού κατά του συντρόφου. Στη συνέχεια δύο παθολόγοι και ένας πνευμονολόγος παίδων κλήθηκαν από το συνήγορο υπεράσπισης να εξετάσουν το περιστατικό ανεξάρτητα. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα