Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΘΑΝΑΤΟ (Μέρος Τρίτο)

 


Δομικές καρδιοπάθειες 

5.1 Στεφανιαία Νόσος 

Η στεφανιαία νόσος, γνωστή και ως ισχαιμική καρδιοπάθεια, χαρακτηρίζεται από τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, λόγω εναπόθεσης αθηρωματικών πλακών σε αυτά, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε ανεπαρκή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο μυοκάρδιο. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκάλεσαν σχεδόν το 32% όλων των θανάτων σε γυναίκες και το 27% σε άνδρες το 2004 (ΠΟΥ, 2008). 

Η στεφανιαία νόσος είναι η συνηθέστερη αιτία καρδιαγγειακών θανάτων (45% όλων των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων) που αντιπροσωπεύουν 7,2 εκατομμύρια θανάτους / έτος, ή 12% όλων των θανάτων παγκοσμίως [87]. 

Στις αναπτυγμένες χώρες η ΣΝ είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008 η ΣΝ ήταν υπεύθυνη για περίπου έναν στους πέντε θανάτους ανδρών και έναν στους οκτώ θανάτους γυναικών. 

Συνολικά 88.000 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονταν σε ΣΝ (15% των συνολικών θανάτων [88]. Ομοίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2005, η ΣΝ ευθυνόταν για ένα στους πέντε θανάτους συνολικά, που αντιστοιχούσε σε 445.687 θανάτους (18% των συνολικών θανάτων)[6]. 

Στη μελέτη Framingham, η ύπαρξη στεφανιαίας νόσου συσχετίστηκε με 2,8-5,3 φορές αύξηση του κινδύνου για ΑΚΘ [89]. 

Υψηλή συσχέτιση με την εμφάνιση ΑΚΘ παρουσιάζει το έμφραγμα του μυοκαρδίου ,συχνή επιπλοκή της ΣΝ, αυξάνοντας τον κίνδυνο στις γυναίκες κατά 4 φορές και στους άνδρες κατά 10 φορές [90]. 



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα