Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

H κακή συμπεριφορά οφείλεται σε πρωτόγονα ένστικτα

Η άσχημη και πέρα από ηθικούς κανόνες συμπεριφορά πηγάζει σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από βαθύτερα, πρωτόγονα αίτια, τα οποία συνδέονται με άγραφους κοινωνικούς κανόνες.

Μετά από μελέτες του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ διαπιστώθηκε ότι οι άγραφοι νόμοι που ισχύουν στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων διαμορφώνουν το πως μπορούν να άτομα να συγχρονιστούν αλλά και αναπτύξουν αμοιβαία κατανόηση. Από τους καλούς και κακούς τρόπους ως τον τρόπο που οδηγούμε και επικοινωνούμε με τους άλλους, ακόμα και μέσω του Ίντερνετ, όλα οφείλονται στην βαθιά ανάγκη να συντονιστούμε με τους άλλους, μια ανάγκη πρωτόγονη όσο και ουσιαστική.

Συγκεκριμένα, τα πειράματα του Δρα Richard Holton του Cambridge, ότι μικρά παιδιά περίπου τριών ετών, μαθαίνουν π.χ. τους κανόνες ενός παιχνιδιού μετά μανίας και θυμώνουν πάρα πολύ αν ένας νέος παίκτης που δεν γνωρίζει καλά τους κανόνες, δεν τους ακολουθήσει σωστά. Άλλα πειράματα έδειξαν ότι η αλλαγή των απλών άγραφων νόμων και κανόνων επίσης προκαλεί θυμό. Σε ένα πείραμα έβαλαν εφήβους να μπουν στο σπίτι τους και να αρχίσουν να φέρονται υπερβολικά ευγενικά στους γονείς τους. Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς… θύμωσαν επειδή η αλλαγή αυτή τους έκανε να νομίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αν σε μία κοινωνία κάποιος δεν γνωρίζει τους άγραφους κανόνες θεωρείται τουλάχιστον «εξωγήινος» και πάντα προκαλεί την οργή. Στο μετρό της Νέας Υόρκης ζήτησαν από κάποιους επιβάτες να δώσουν τη θέση τους σε νεαρά υγιή άτομα. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: θυμός. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες είναι κάτι που το μαθαίνουμε όταν είμαστε πολύ μικροί, πριν ακόμα πάμε στο σχολείο. Και τους μαθαίνουμε με την παρατήρηση αλλά και μιμούμενοι όπως συμπεριφέρονται ή πράττουν οι άνθρωποι γύρω μας.

psychopedia

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα