Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ψυχραιμία (Σταματήστε τη φαγωμάρα)


Ο Αύγουστος του 2020 βρίσκει την Ελλάδα να υποδέχεται τουρίστες και, παράλληλα, να υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Αυτή δεν είναι ώρα για να αποδίδονται ευθύνες, ούτε είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες.

Αυτό τον Αύγουστο, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες -που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό- εργάζονται σκληρά, μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, και προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από μια χαμένη χρονιά.

Οι περισσότεροι έχουν μικρά ξενοδοχεία ή μαγαζιά, ή είναι υπάλληλοι. Δηλαδή, ή θα επιβιώσουν ή θα καταστραφούν. Να μην καταστραφούν. Αρκετοί Έλληνες καταστράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μετά την χρεοκοπία της χώρας. Φτάνει.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα μας είναι ψυχραιμία.

Το να υποδέχεσαι τουρίστες εν μέσω πανδημίας είναι κάτι καινούργιο για όλους -δεν έχει γίνει ποτέ πριν και δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς να το κάνεις- και πολλοί κάνουν λόγο για πείραμα.

Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα επένδυσε για δεκαετίες πάρα πολλά στον τουρισμό -ο τουρισμός έχει εθνική σημασία για την Ελλάδα- και έχει ανάγκη τους τουρίστες. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μικρότερο βαθμό.

Όσο μεγαλύτερη ψυχραιμία επιδείξουμε τώρα, τόσο μικρότερο θα είναι το -σίγουρο- πλήγμα στην οικονομία της χώρας που θα γίνει αντιληπτό από όλους το φθινόπωρο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τώρα είναι ώρα να κάνει διάγγελμα ο πρωθυπουργός της χώρας -έχοντας δίπλα του όλους τους πολιτικούς αρχηγούς- και να πει στους Έλληνες πως πρέπει να σώσουμε ό,τι μπορούμε.

Οι πολίτες της χώρας έχουν περάσει πολλά τους τελευταίους μήνες, εκατομμύρια ζουν με φόβο και αγωνία για το μέλλον, αλλά θα πρέπει να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια.

Με φωνές, αλληλοκατηγορίες, κατινιές και μικροπολιτική, κανείς μας δεν θα κερδίσει κάτι.

Αντιθέτως, θα είμαστε όλοι χαμένοι.

Αυτές είναι οι μέρες που οι ξένοι κάνουν κρατήσεις για τη χώρα μας για τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες, και ο αριθμός των κρατήσεων θα εξαρτηθεί από τις ειδήσεις που φτάνουν στα αυτιά τους για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αν το σκεφτείτε, είναι γενναίο εκ μέρους τους να κάνουν τουρισμό στη χώρα μας, γιατί νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς -εγώ σίγουρα- δεν θα κάναμε τουρισμό σε μια άλλη χώρα εν μέσω πανδημίας.

Επίσης, αυτές είναι μέρες που πολλοί Έλληνες κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές στα νησιά και σε άλλα θέρετρα.

Και οι άνθρωποι -Έλληνες και ξένοι- έχουν ανάγκη από διακοπές, και οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν ανάγκη τους τουρίστες.

Ας επικρατήσει η λογική και το κοινό καλό, και ας σταματήσει η φαγωμάρα.

Φτάνει πια με τις αποψάρες, την υστερία, την μοχθηρία, τον ναρκισσισμό και την εγωπάθεια.

Πρόκειται για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Μας συμφέρει να πάνε καλά αυτοί οι συνάνθρωποί μας και να μην καταστραφούν.

Θα είναι καλό για όλους μας.

Ευχαριστώ.

(Στη φωτογραφία η πάντα όμορφη -φέτος ακόμα περισσότερο- Ζάκυνθος)



pitsirikos

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα