Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ


 Το Μυστήριο της Βάπτισης είναι ένα από τα 7 μυστήρια του Χριστιανισμού.

Τα 7 Μυστήρια είναι το Βάπτισμα,το Χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία ,η Θεία Ιερωσύνη ,η Μετάνοια(η εξομολόγηση), το ιερό Ευχέλαιο και ο Γάμος.
Τα μυστήρια βοηθούν την τελείωση του ανθρώπου και την εξέλιξή του, την προστασία του από το κακό όποιας μορφής και είναι αυτό. Για να ενεργοποιηθούν τα μυστήρια ωστόσο και να προστατέψουν τον άνθρωπο ,να γίνει η πραγμάτωση και το έργο της τελείωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η Θέληση του ανθρώπου.
Χρησιμοποιούνται υλικά στοιχεία στην τέλεση των μυστηρίων που αγιάζονται και λαμβάνουν ένα ειδικό νόημα ,μετουσιώνονται σε πνευματικότητα και βοηθούν την ζωή του Χριστιανού.
ΤΟ ΝΕΡΟ – είναι το σύμβολο της ζωής ,καθαρίζει το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου ο οποίος καταδύεται τρεις φορές , ο άνθρωπος γεννήθηκε με το προπατορικό αμάρτημα να το βαραίνει στους ωμούς του όμως με την κατάδυση και την ανάδυση από το νερό ,αναγεννάται. Το νερό συμβολίζει το αίμα του Χριστού και η τριπλή κατάδυση και ανάδυση τις τρεις μέρες που έμεινε ο Χριστός στον Τάφο του και την μετέπειτα Ανάστασή του. Η Εκκλησία μας ως μια μάνα γεννά από την μήτρα της την κολυμπήθρα το νέο Χριστιανό και μιας και όλοι οι Χριστιανοί γεννηθήκαμε από την ίδια μήτρα την ίδια πνευματική μητέρα είμαστε αδέλφια .
ΤΟ ΛΑΔΙ - το αγιασμένο λάδι συμβολίζει την πλήρη ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου, το έλεος και την Χάρη του Θεού που θεραπεύει τον αγώνα του ανθρώπου ,του δίνει δύναμη να ξεγλυστρά από τους πνευματικούς εχθρούς και τους πειρασμούς.
Η ΛΑΜΠΑΔΑ - Συμβολίζει το Φως του Ιησού Χριστού που θα καθοδηγήσει τον νεοφώτιστο στην υπόλοιπη ζωή του. Είναι η λαμπάδα της σταθερής πίστης στην Χριστιανική Αλήθεια.
ΤΟ ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ συμβολίζει την ευωδία την αγιοσύνη και τις Χάρες του Αγίου Πνεύματος και αποτελείται από Λάδι και πάρα πολλά αρωματικά .Χρίζεται έτσι το βρέφος σε σχήμα Σταυρού με την Πνευματικότητα και την καθαρότητα του Αγίου Πνεύματος.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ είναι το σύμβολο της θυσίας της αγάπης του Χριστού. Έτσι ώστε να έχει ως φάρο πνεύματος ο βαπτιζόμενος την ζωή του Χριστού και την έμπρακτη Αγάπη του μέσω της θυσίας του για την ανθρωπότητα. Γιατί Αγάπη δίχως θυσία δεν υπάρχει.
Ο ΙΕΡΟΣ ΧΟΡΟΣ είναι ο κύκλος ο οποίος γίνεται από τον ιερέα τρεις φορές και συμβολίζει την παρουσία της Αγίας Τρίαδος .
Η ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ δίνεται σε κάθε βαπτιζόμενο ένα όνομα από την νονά ή τον νονό και δηλώνει το ενδιαφέρον του Θεού για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Υπάρχει ένας Άγιος για κάθε όνομα που προστατεύει τον νεοφώτιστο και ακολούθως η ζωή του Αγίου είναι το παράδειγμα για την οικογένεια και τον ίδιο σε όλη του την ζωή.
Η ΤΡΙΧΟΚΟΥΡΙΑ -αφού λοιπόν πάρει το Χρίσμα ο νεοφώτιστος ,η πιο μικρή προσφορά προς τον Χριστό είναι το κόψιμο των μαλλιών που δηλώνει την αφιέρωσή του σε Αυτόν . Κάθε νέα σκέψη πράξη πορεία ζωής πρέπει να έχει πάντα στην κορυφή του κεφαλιού του πρώτα τον Χριστό και την ζωή του. Παραδοσιακά δεν κουρεύουμε τα μωρά πριν να βαπτισθούν.
ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ το παιδί πρέπει να το ξεπλένει η μητέρα ,με το νονό ή την νονά μόνο αφού περάσουν τρεις μέρες αφήνοντας πάνω του το αγιασμένο λάδι .Πλένουμε το παιδί μόνο όπου είναι άκρως απαραίτητο για λόγους υγιεινής και μόνο. Το νερό πρέπει να το ρίξει στο χώμα στη θάλασσα ή σε ποτάμι ή σε ειδική χοάνη που έχουν οι ναοί.
ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑ το μωρό οι νονοί και οι γονείς πρέπει να το πάνε στην εκκλησία για να το κοινωνήσουν. Έχουν μαζί τους την λαμπάδα της Βάπτισης και την τελευταία Κυριακή αφήνουν την λαμπάδα στην εκκλησία .


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα