Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Επτά πράγματα για το αίμα

Γιατί το αίμα είναι κόκκινο; | Infokids.gr

Το παρακάτω κείμενο βασίζεται σε άρθρο του Adam Taylor,
καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Δημοσιεύθηκε στο The Conversation.
Μαθαίνουμε στο σχολείο ότι η λειτουργία του αίματος είναι να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο σώμα και να απομακρύνει τα απόβλητα. Αλλά το αίμα έχει πολλές ακόμη λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας έναντι των παθογόνων, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας και τη διατήρηση σημαντικών χημικών και θρεπτικών ουσιών.
Ιδού μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το αίμα.
1. Το αίμα είναι υγρό και στερεό
Το αίμα αποτελείται από κύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και μια υγρή εξωκυτταρική μήτρα, το πλάσμα. Σε αντίθεση με τους άλλους συνδετικούς ιστούς στο σώμα, το αίμα είναι υγρό. Αλλά όταν οι ιστοί είναι κατεστραμμένοι, για παράδειγμα, με τομή, το αίμα γίνεται  στερεό όπως άλλοι συνδετικοί ιστοί. Αυτό είναι γνωστό ως πήξη. Η πήξη ενεργοποιείται με έκθεση σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ομαλή εσωτερική επιφάνεια ενός αιμοφόρου αγγείου (ενδοθήλιο) και βέβαια όταν υπάρχει πληγή. Τα αιμοπετάλια κολλάνε στην ανοιχτή πληγή, και στη συνέχεια το διαλυτό ινωδογόνο, ένας τύπος πρωτεΐνης πλάσματος, γίνεται αδιάλυτο σχηματίζοντας ένα «πλέγμα» αποτρέποντας την περαιτέρω απώλεια αίματος.

Στα περισσότερα άτομα, το αίμα αποτελείται κατά 44% ερυθρά αιμοσφαίρια, 1% λευκά αιμοσφαίρια και 55% πλάσμα. Τα κύτταρα του αίματος παράγονται και ανακυκλώνονται συνεχώς. Το σώμα παράγει περίπου 2 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια το δευτερόλεπτο, αλλά αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ σε περιόδους στρες και σε μεγάλα υψόμετρα, όπου υπάρχει λιγότερο οξυγόνο. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν από 4,7 έως 6,1 εκατομμύρια κύτταρα ανά μικρολίτρο και οι γυναίκες από 4,2 έως 5,4 εκατομμύρια -1 ml έχει 1.000 μικρολίτρα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΞΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα