Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

John Steinbeck: “Όλα τα σπουδαία και πολύτιμα πράγματα είναι μοναχικά.”

“Αναρωτιέμαι πόσους ανθρώπους έχω κοιτάξει, χωρίς να έχω δει.”
– από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου


steinbeck11
Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου το 1902 στην Καλιφόρνια και ήταν από τους ανθρώπους, τους οποίους δεν ευνόησε ιδιαίτερα η τύχη σε οικονομικό επίπεδο. Δούλεψε για να μπει στο Στάνφορντ, από το οποίο όμως δεν αποφοίτησε ποτέ.
Απασχολήθηκε, μάλιστα, σε αρκετές χειρωνακτικές εργασίες, προτού ασχοληθεί αποκλειστικά με την συγγραφή.
O Στάινμπεκ, που χαρακτηρίστηκε ως ο “γίγαντας των αμερικανικών γραμμάτων”, εξέδωσε συνολικά 27 βιβλία, ανάμεσα σε αυτά και μια έκδοση με σύντομες ιστορίες. Είναι ευρύτερα γνωστός για τα βιβλία του, “η Πεδιάδα της Τορτίγια”, “Ανατολικά της Εδέμ”“Άνθρωποι και Ποντίκια”  και το “Κόκκινο Πόνυ”.
Είναι με το βιβλίο του “Τα σταφύλια της οργής”όμως, το οποίο περιγράφει την ιστορία της μετανάστευσης μιας οικογένειας από την Οκλαχόμα στην Καλιφόρνια, με το οποίο και θα κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ (1939) αλλά και το εθνικό βραβείο βιβλίου.
Κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου πολέμου, ο Στάινμπεκ υπηρέτησε και ως πολεμικός ανταποκριτής, ενώ ,τελικά, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το  1962.

[Τα πρώτα χρόνια και οι σπουδές]
images
Ο Στάινμπεκ ανατράφηκε με λιγοστά μέσα. Ο πατέρας του άλλαζε συχνά δουλειές, προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα βιβλία του πασίγνωστου συγγραφέα,περιγράφουν αντικειμενικές συνθήκες ανέχειας.
Σε γενικές γραμμές,αν εξαιρεθεί η οικονομική δυσχέρεια,ο Στάινμπεκ και οι τρεις αδελφές του,έζησαν ευτυχισμένα παιδικά χρόνια.
Ήταν ένα ντροπαλό παιδί αλλά έξυπνο κι από πολύ νωρίς έδειξε την αγάπη του για τη συγγραφή.
Μεγαλώνοντας στη Σαλίνας της Καλιφόρνια,θα δεθεί από νωρίς με τη γη,στοιχείο που επίσης θα καταφανεί στις μετέπειτα συγγραφικές του απόπειρες.
Ήδη από την ηλικία των 14 ετών θα αποφασίσει πως θέλει να γίνει συγγραφέας και για τον λόγο αυτό ,συχνά θα κλειδώνεται στο δωμάτιο του με σκοπό να συγγράψει ποίηση αλλά και ιστορίες.

Θα εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο και θα δουλέψει για να πληρώσει τα δίδακτρα του στο Στάνφορντ (1919),μια αποφαση που θα πάρει για χατίρι των γονέων του και την οποία αργότερα θα εγκαταλείψει,προτού πάρει πτυχίο,αφιερώνοντας εξ ολοκλήρου τον εαυτό του,πια, στη συγγραφή.

[Τελευταία χρόνια και θάνατος]
JOHN STEINBECK
Την ίδια περίοδο που δούλεψε ως πολεμικός ανταποκριτής κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, ταξίδεψε και ως το Μεξικό μαζί τον φίλο του, Έντουαρντ Ρίκετς, βιολόγο, με σκοπό να συλλέξουν πληροφορίες για τη θαλάσσια ζωή.
Από αυτήν την εμπειρία μάλιστα, θα προκύψει και το βιβλίο του “Η θάλασσα του Κορτέζ” (1941), η οποία και περιγράφει τη θαλάσσια ζωή γύρω από τον κόλπο της Καλιφόρνια.
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα συνεχίσει να γράφει ως τη στιγμή που θα βραβευθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Θα πεθάνει από καρδιακή νόσο, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, στις 20 Δεκεμβρίου του 1968.

[Apodyoptis_Special: #6 facts που δε γνώριζες για τα βιβλία του]
images-3
  • Το πρώτο προσχέδιο του βιβλίου “Άνθρωποι και Ποντίκια” αποτέλεσε γεύμα για τον Τόμπυ, ενός από τους σκύλους του συγγραφέα. Έτσι λοιπόν, ο  Τόμπυ, έμελλε να γίνει “ο πρώτος επίσημος κριτικός του συγκεκριμένου βιβλίου”, όπως θα γράψει ο ίδιος στον ατζέντη του.
  • Προκειμένου να γράψει το βιβλίο “Ανατολικά της Εδέμ” ο Στάινμπεκ ξόδεψε 300 μολύβια, κατά μέσο όρο 60 μολύβια την ημέρα. Επίσης, προτιμούσε τη γραφή στο χέρι από ό,τι στη γραφομηχανή, όπως και τον γραφίτη από το μελάνι. Απολάμβανε, μάλιστα, το ξύσιμο των μολυβιών, καθώς, όπως υποστήριζε, τον βοηθούσε να σκεφτεί.
  • Ενόσω εργαζόταν ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό της Herald Tribune,τα άρθρα του γίνονταν δημοφιλή σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός της Οκλαχόμα, η οποία ποτέ δε τον συγχώρεσε για όσα έγραψε στο βιβλίο του “Τα σταφύλια της οργής”.
  • Το βιβλίο “Τα σταφύλια της οργής”, μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.
  • Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντυ, ήταν τον Στάινμπεκ που προσέγγισε η Τζάκυ Κένεντι, με σκοπό να του προτείνει να συγγράψει την επίσημη βιογραφία του αδικοχαμένου Προέδρου.
  • Παρ’ όλο που ‘χουν περάσει 4 δεκατίες από τον θάνατο του, κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου 700.000 αντίτυπα των βιβλίων του.

[#Apodyoptis_Linked: #5 quotes]
maxresdefault
  • “Μπορεί όλοι σε αυτόν τον αναθεματισμένο κόσμο,να φοβούνται ο ένας τον άλλον.”
  • “Όλα τα σπουδαία και πολύτιμα πράγματα, είναι μοναχικά.”
  • “Αναρωτιέμαι πόσους ανθρώπους έχω κοιτάξει, χωρίς να έχω δει.”
  • “Και τώρα, που δε χρειάζεται να γίνεις τέλειος, μπορείς να ‘σαι καλός.”
  • “Γεννήθηκα χαμένος και δεν αντλώ καμία απόλαυση στο να βρεθώ.”

Πηγές
  • Wikipedia
  • Biography.com
  • Nobelprize.org

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα