Φωτογραφίες της Γης, κατά τη διάρκεια της νύχτας από δορυφόρο, αποκαλύπτουν ότι το τεχνητό φως γίνεται όλο και πιο φωτεινό και επεκτείνεται κάθε χρόνο σε όλο και μεγαλύτερες εδαφικές επιφάνειες.
Μεταξύ 2012 και 2016, οι τεχνητά φωτισμένες υπαίθριες περιοχές του πλανήτη αυξήθηκαν πάνω από 2% ετησίως.
Οι επιστήμονες, μάλιστα, λένε ότι η απώλεια του σκοταδιού της νύχτας σε πολλές χώρες έχει αρνητικές συνέπειες για τη χλωρίδα, την πανίδα και την ανθρώπινη ευημερία.
Μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Science Advances.
Η μελέτη τους χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα ραδιόμετρο σε δορυφόρο της Nasa - μια συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για τη μέτρηση της φωτεινότητας μέσα στη νύχτα.
Έδειξε, λοιπόν, ότι οι αλλαγές στη φωτεινότητα με την πάροδο του χρόνου διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ορισμένα από τα πιο "Λαμπρά Έθνη" του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Ενώ τα περισσότερα έθνη στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία έγιναν ακόμη φωτεινότερα.
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει την Ινδία - βράδυ του 2012.
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει την Ινδία - βράδυ του 2016.
Μόνο μερικές χώρες παρουσίασαν μείωση της φωτεινότητας, όπως η Υεμένη και η Συρία, αλλά πρόκειται για χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.
Οι νυχτερινές δορυφορικές εικόνες ακτογραμμών που λαμπυρίζουν και αστικών δικτύων που φωτο-απλώνονται σαν ιστός αράχνης – είναι αδιαμφισβήτητα πανέμορφες, αλλά ο τεχνητός φωτισμός έχει απρόβλεπτα κακές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
- Το 2016, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος αναγνώρισε επισήμως τις επιζήμιες συνέπειες του ΟΧΙ καλά σχεδιασμένου LED φωτισμού υψηλής έντασης, παροτρύνοντας τον κόσμο να ελαχιστοποιήσει τη χρήση μπλε φωτός ή τουλάχιστον να το χρησιμοποιεί στην ελάχιστη δυνατή εκπομπή του. Κι αυτό γιατί η ορμόνη ‘μελατονίνη’ που ευθύνεται για την πρόκληση ύπνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο μπλε φως.
- Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκάλυψε ότι το τεχνητό φως αποτελεί απειλή για τις καλλιέργειες, καθώς μειώνει όλο και περισσότερο τη διαδικασία επικονίασης των νυχτερινών εντόμων.
- Άλλη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι σε πιο έντονα φωτιζόμενες περιοχές οι βλαστοί των δέντρων ανοίγουν μέχρι και μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με περιοχές χωρίς καθόλου τεχνητό φωτισμό.
Μία ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι οι αστικές εγκαταστάσεις φωτισμού μετέβαλαν δραματικά τη συμπεριφορά των νυκτόβιων αποδημητικών πτηνών.
Ο επικεφαλής ερευνητής Christopher Kyba από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας και Γεωεπιστημών στο Potsdam δήλωσε ότι η εισαγωγή του τεχνητού φωτός ήταν μία από τις πιο καταστροφικές αλλαγές που προκάλεσε ο άνθρωπος στο φυσικό του περιβάλλον.
Νυχτερινή σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και μέρους της Δυτικής Ευρώπης.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέμεναν να παρατηρήσουν μείωση της φωτεινότητας σε πλούσιες και βιομηχανικές περιοχές, λόγω της αλλαγής που έγινε από τους πορτοκαλί λαμπτήρες νατρίου στον πιο ενεργειακά αποδοτικό LED φωτισμό. Όμως, ο αισθητήρας φωτός του δορυφόρου δυστυχώς δεν είναι σε θέση να μετρήσει το μπλε του φάσματος φωτός που εκπέμπουν τα LED.
“Περίμενα ότι σε πλούσιες χώρες - όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία - θα είχαμε παρατηρήσει μειωμένη εκπομπή φωτός, ειδικά σε κάποιες έντονα φωτιζόμενες περιοχές”, αναφέρει στο BBCNews. “Αντίθετα, βλέπουμε χώρες όπως οι ΗΠΑ να παραμένουν ίδιες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία να γίνονται όλο και πιο φωτεινές.”
Δεδομένου, επίσης, ότι ο δορυφορικός αισθητήρας δεν μπορεί να καταγράψει την αύξηση της μπλε φωτεινότητας που μπορούν οι άνθρωποι να παρατηρήσουν, οι αυξήσεις αυτές θα καθίστανται ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που οι ερευνητές μπορούν τελικά να μετρήσουν.
Ο καθηγητής Kevin Gaston από το Πανεπιστήμιο του Exeter δήλωσε στο BBC News ότι οι άνθρωποι “επιβάλλουμε αφύσικα πράγματα στον εαυτό μας”.
“Τώρα όλοι προσπαθούμε να βρεθούμε οπουδήποτε μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν φυσικό νυχτερινό ουρανό - χωρίς αυτήν την ενοχλητική φωτορύπανση που όλοι γνωρίζουμε.”
Ο καθηγητής Gaston πρόσθεσε ότι βρίσκει αυτήν τη συνεχιζόμενη αύξηση της φωτορύπανσης κάπως περίεργη. Και συνεχίζει λέγοντας ότι “Συνήθως, όταν η ανθρωπότητα παρεμβαίνει στο περιβάλλον, οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης ή αντιστροφής των δεδομένων είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή.”
Ποταμός Νείλος και της γύρω περιοχής - βράδυ του 2016.
“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύουμε το φως εκεί που το χρειαζόμαστε και να το αποδυναμώνουμε εκεί που δεν είναι απαραίτητο.”
Ο Dr.Kyba, επίσης, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τις αστικές μας περιοχές λιγότερο φωτεινές χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στην ορατότητα.
“Η ανθρώπινη όραση, εξάλλου, στηρίζεται στην αντίθεση και όχι στην ποσότητα του φωτός”, εξηγεί.
“Αν μειώσουμε, δηλαδή, την αντίθεση σε εξωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας τις πολύ δυνατές λάμπες, θα πετύχουμε να εξασφαλίσουμε βελτιωμένη ορατότητα με λιγότερο φως.”
“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά δυστυχώς τα δεδομένα δείχνουν ότι σε Παγκόσμια κλίμακα επ’ ουδενί δεν κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.”
Πηγή: BBC News
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.