Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Τι σημαίνει καλό πρωινό?






Οι περισσότεροι άνθρωποι, (όταν έρχονται στα γραφεία των διαιτολόγων για να ξεκινήσουν κάποιο πρόγραμμα σωστής διατροφής) και τους ρωτάμε να μας πουν για τις διατροφικές τους συνήθειες, απαντάνε ότι τρώνε πρωινό. Όταν φτάνει η ώρα να μας το αναλύσουν λίγο καλύτερα αυτό, τότε καταλαβαίνουμε ότι δε θεωρείται πλήρες γεύμα αυτό που μας περιγράφουν ή ακόμα χειρότερα δεν υφίσταται καν! Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ και θα δικαιολογήσω και τον τίτλο του άρθρου.
Αρχικά, θα αναφερθώ στο γεγονός ότι, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και όλες οι έρευνες αποδεικνύουν πως όποιος τρώει ένα καλό πρωινό έχει λιγότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθόλου και αυτό βέβαια συνδέεται με τη σειρά του, κάποιες φορές και με το μεταβολικό σύνδρομο, οπότε καταλαβαίνουμε ότι για να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας μας, πρέπει να καταναλώσουμε ένα καλό πρωινό!
Τι σημαίνει, λοιπόν, καλό πρωινό: πρέπει να αποτελείται από 3 βασικές ομάδες τροφών, δηλ. να περιλαμβάνει κάτι σε πρωτεΐνη, κάτι σε υδατάνθρακα και κάτι σε φρούτο ή λαχανικό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πλήρες γεύμα, δημιουργεί κορεσμό και αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Επίσης, παράγεται σεροτονίνη στον οργανισμό που είναι θετική ορμόνη, η λεγόμενη «ορμόνη της ευτυχίας» που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση και την ευεξία που νιώθουμε και τη μείωση της έντονης επιθυμίας για απλούς υδατάνθρακες και λιπαρές τροφές και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Άρα ένας σκέτος καφές ή ένα μεμονωμένο ποτήρι γάλα και οτιδήποτε μας περιγράφουν σαν «μονάδα» δεν υπολογίζεται ως πρωινό και η σεροτονίνη είναι μια πολύ καλή εξήγηση για το κομμάτι των τριάδων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα «τριάδων» που ο καθένας ανάλογα με τις γευστικές του προτιμήσεις μπορεί να δημιουργήσει, αρκεί να έχει διάθεση και φαντασία! Ακόμα και αν δεν υπάρχει ελευθερία χρόνου ή υπάρχει οικονομική στενότητα και πάλι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και επιλογές για να βοηθήσουν σε αυτό. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι πολλές φορές δημιουργούμε δικαιολογίες στους εαυτούς μας γιατί φοβόμαστε ή διστάζουμε ή μπορεί και να μη θέλουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και συγκεκριμένα ένα βασικό γεύμα, όπως είναι το πρωινό, το ακολουθούμε κυρίως για λόγους υγείας και μετά για λόγους εμφάνισης και αισθητικής. Ακόμα και αν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας, θα ΠΡΕΠΕΙ να το κάνετε!
Ας δούμε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές πρωινών:
  • Τοστ με κασέρι, γαλοπούλα & ντομάτα, μαζί με φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Γιαούρτι με βρώμη, φρούτο, μέλι, ξηρούς καρπούς & κανέλα
  • Φρυγανιές με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο & φέτες μπανάνας, μαζί με ένα ποτήρι γάλα
  • Ομελέτα με λίγο τυρί, μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές και 1 φέτα ψωμί ολικής
  • Σπιτική χορτόπιτα με λίγη γραβιέρα ή σπιτική τυρόπιτα με 1 φρούτο/φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Τορτίγια με κοτόπουλο, διάφορα λαχανικά και τυρί spread
  • Κουλούρι Θεσ/νίκης με φέτα και ντοματίνια
Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να απλοποιηθούν ακόμα περισσότερο, αν φαίνονται σε κάποιους λίγο γκουρμέ, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις της τριάδας.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα