Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ντίπακ Τσόπρα: Η μεγάλη θυσία που οδηγεί στην ευτυχία

Από τον Ντίπακ Τσόπρα
Επιμέλεια: Γεωργία Μεταξά

• Πώς γίνεται και κάποιοι καταφέρνουν να βγουν αλώβητοι μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις, ενώ άλλοι καταρρέουν;

• Ο πνευματικός δάσκαλος και συγγραφέας του βιβλίου “The Future of God”, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Ο Ινδός γκουρού, γιατρός και φιλόσοφος Ντίπακ Τσόπρα. Πηγή: Supplied
Η ΕΥΤΥΧΙΑ δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Όταν ήμασταν παιδιά μπορούσαμε να γίνουμε ευτυχισμένοι με πολύ απλά πράγματα. Σαν ενήλικες όμως έχουμε πολύ περισσότερες απαιτήσεις από την ευτυχία και συχνά η γεύση της είναι γλυκόπικρη. Μπορεί να βρούμε τον αληθινό έρωτα, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι συνοδεύεται από συμβιβασμούς, εμπόδια, απογοητεύσεις και καυγάδες.
Σε σφυγμομετρήσεις που έγιναν στην Αμερική, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι. Κανείς όμως δεν ανακάλυψε ποτέ τι είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο. Η δική μου άποψη για την ευτυχία μπορεί να σας αρέσει, μπορεί και όχι.
Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά ερωτήματα πάνω στο θέμα: Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος κάθε στιγμή της ζωής σου; Όχι. Μπορεί ο έρωτας ή τα παιδιά να σου εξασφαλίσουν την ευτυχία; Η απάντηση είναι “όχι” και στα δύο. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για την ευτυχία; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ναι.
Οι απαντήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την ειδυλλιακή εικόνα που έχει κανείς για την ευτυχία. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν σε αυτές ευκαιρίες και οφέλη που οι περισσότεροι δεν υποπτευόμαστε καν.
Η επίτευξη της απόλυτης ευτυχίας είναι κάτι απολύτως εφικτό, εφόσον προχωρήσεις σε μια μεγάλη θυσία: να παραιτηθείς από τις πεποιθήσεις που έχεις πάνω στην ευτυχία. Με άλλα λόγια, να παραιτηθείς από τις ιδέες που έχεις για όλα αυτά που πιστεύεις ότι σε κάνουν ευτυχισμένο.
Όλες οι παραδοσιακές σχολές σοφίας, από τις ινδικές Βέδες και το Βουδισμό, έως την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το Χριστιανισμό, έχουν εξετάσει τις έννοιες της ευτυχίας και της δυστυχίας σε βάθος. Τα συμπεράσματά τους παρ” όλα αυτά δεν ταιριάζουν με τη δυτική, καπιταλιστική κουλτούρα. Επομένως δεν είναι αυτά που θα περιμένατε. 
Ας τα δούμε συνοπτικά:
  1. Η ευχαρίστηση δεν είναι συνώνυμο της ευτυχίας. Με το να αυξάνει κανείς τις απολαύσεις που δέχεται, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ευτυχισμένος.
  2. Η δυστυχία πηγάζει από το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις τον αληθινό σου εαυτό.
  3. Όταν βασίζεσαι στην αγάπη ενός άλλου προσώπου για να νιώσεις ευτυχισμένος, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να σου αφαιρεθεί αυτή η ευτυχία. Ακόμη και η σκέψη αυτής της προοπτικής είναι αρκετή για να κάνει το αίσθημα της ευτυχίας σου εξαιρετικά επισφαλές.
  4. Η εσωτερική ευτυχία δεν έχει να κάνει με το να βρεις το δρόμο για τον παράδεισο, αλλά με το να βιώσεις την ευδαιμονία, που είναι βασικό χαρακτηριστικό της καθαρής συνείδησης. Η απόκτηση αυτής της ευδαιμονίας απαιτεί κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Ας δούμε πιο προσεκτικά αυτό το τελευταίο στοιχείο, δεδομένου ότι η υπόσχεση της ευτυχίας ως εσωτερική κατάσταση –σαν κάτι δηλαδή που κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει– εξαρτάται από το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να την αποκτήσουμε.

Τι πρέπει να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένος

Μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες:
  1. Να ζεις σύμφωνα με τους νόμους και τους ρυθμούς της φύσης, ειδικά όσον αφορά τον ύπνο και την ανάπαυση, όπως και να έρχεσαι συχνά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον.
  2. Να μειώσεις τις εξωτερικές πηγές άγχους και στρες και να προσπαθείς να ζεις και να δουλεύεις σε ένα όσο πιο θετικό και δημιουργικό περιβάλλον γίνεται.
  3. Να βρίσκεις χρόνο για ξεκούραση καθημερινά. Όπως και να βρίσκεις χρόνο για διασκέδαση καθημερινά.
  4. Άσε το μυαλό σου να βιώσει την ηρεμία, η οποία αποτελεί το δρόμο προς την ανώτερη συνειδητότητα. Ο διαλογισμός σε φέρνει σε ένα εσωτερικό μονοπάτι, αλλά υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες πρακτικές, όπως η προσευχή, η αυτοσυγκέντρωση, η ενδοσκόπηση και η χάθα γιόγκα.
  5. Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων και επεξεργασμένων τροφών. Υιοθέτησε μια φυσική διατροφή από οργανικά προϊόντα, όσο περισσότερο μπορείς. Να πίνεις καθαρό νερό και να αναπνέεις καθαρό αέρα.
  6. Κάνε την πρωταρχική σχέση της ζωής σου μια αμοιβαία υπόθεση ευτυχίας. Συνεργάσου με το σύντροφό σου έτσι ώστε να αισθάνεσαι την ευτυχία του σαν να ήταν δική σου.
  7. Απέφευγε τους καθημερινούς πειρασμούς αρνητικότητας, όπως είναι το κουτσομπολιό, η προσκόλληση σε αρνητικές ειδήσεις, τα ξεσπάσματα οργής και ανυπομονησίας ή το ρίξιμο του φταιξίματος στους άλλους.
  8. Ανέλαβε την ευθύνη για την προσωπική σου ευτυχία.
  9. Βάλε στόχο την ανώτερη μορφή της ευτυχίας που είναι πνευματικής φύσης και ελεύθερη από εγωισμό.
  10. Βρες ικανοποίηση στη μακροπρόθεσμη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου εαυτού, γιατί η προοπτική απόκτησης ενός ολοκληρωμένου εαυτού είναι αυτή που χαρίζει ικανοποίηση, ακόμη και απέναντι σε εμπόδια, δυσκολίες και αναποδιές.
Παρά τις απογοητεύσεις που έχεις περάσει στη ζωή σου, η ευτυχία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Το μυστικό βρίσκεται στο να συνειδητοποιήσεις ότι η ευτυχία δεν είναι διάθεση, είναι ο φυσικός τρόπος με τον οποίο αισθανόμαστε – μια κατάσταση που γνωρίζουμε ήδη από τότε που ήμασταν παιδιά.
Η ζωή γίνεται πιο σύνθετη καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν υποστέλλει το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ευτυχία. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας κρύβουν την ευτυχία, η οποία βρίσκεται πάντα εκεί και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε.
Σημείωση: Το αρχικό άρθρο παρουσιάστηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post και αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα