Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Πόσο σωστά ταΐζετε το σκύλο σας;

dog-food

Για να έχετε έναν υγιή και ευτυχισμένο σκύλο, δεν αρκούν μόνο τα χάδια και τα παιχνίδια. Το πιο σημαντικό στοιχείο για την σωστή του ανάπτυξη είναι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή.

Κι όμως ακριβώς αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν λάθη, τις περισσότερες φορές από άγνοια, ή επειδή υποκύπτουν σε ένα ζευγάρι ζεστά μάτια που τους κοιτάζουν με ανυπομονησία. Είναι όμως απαραίτητο να γνωρίζουν όσοι έχουν σκύλους πως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που όχι μόνο δεν είναι ανεκτές από τον οργανισμό του σκύλου, αλλά είναι και επικίνδυνες για τη ζωή του. Γι” αυτό την επόμενη φορά που θα σταθεί δίπλα σας την ώρα του γεύματος, επαιτώντας φαγητό σκεφτείτε αν αυτό θα τον ωφελήσει ή θα τον βλάψει.
Ιδού μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να ταΐσετε σωστά τον αγαπημένο σας πιστό σύντροφο για να είναι πάντα υγιής:
Μην τού δίνετε αποφάγια και λιχουδιές
Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά αγαπούν να επαιτούν και ίσως δεν είναι κακό μια φορά να ενδώσετε σ’ αυτά τα μάτια που σας κοιτάζουν με τόση προσμονή. Αλλά μόνο μία φορά. Τα αποφάγια και οι λιχουδιές θα πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% της διατροφής του σκύλου σας. Μην τον ταΐζετε περισσότερα από δύο μικρά μπισκότα την ημέρα για κάθε μπολ φαγητού του. Μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να τον κάνουν επιλεκτικό στο φαγητό του οπότε δεν θα τρώει πια οτιδήποτε του βάζετε στο μπολ του αλλά μόνο αυτά που του αρέσουν, ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος, αν τελικά τρώει τα… πάντα, να αποκτήσετε ένα υπέρβαρο σκυλί. Ποτέ μην ταΐζετε το σκύλο σας σοκολάτα, κρεμμύδια, σκόρδο, σταφίδες ή σταφύλια. Αυτές οι τροφές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία του σκύλου.
Είναι πράγματι το φαγητό των κουταβιών διαφορετικό απ’ αυτό των ενήλικων σκύλων;
Ναι, έχει περισσότερες βιταμίνες και θερμίδες απ’ ό,τι οι τροφές των ενήλικων σκυλιών. Το κουτάβι σας πρέπει να τρώει τρόφιμα ειδικά για κουτάβια μέχρι τα πρώτα του γενέθλια. Αν πρόκειται για μια μεσαία προς μεγαλόσωμη ράτσα, όπως Golden Retriever ή Μεγάλος Δανός (Great Dane) επιλέξτε τροφή για ράτσες μεγαλόσωμων κουταβιών και δώστε την σ’ αυτό μέχρι να φτάσει τον 18ο μήνα του.
Γιατί ο σκύλος κάνει εμετό;
Τα σκυλιά μπορεί να κάνουν εμετό για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένων και των τροφών. Ισως έχετε αλλάξει τη διατροφή του ή ίσως έχει κάποια τροφική αλλεργία. Μπορεί ακόμα να έχει φάει κάτι χαλασμένο ή να έφαγε πολύ γρήγορα. Αν ο σκύλος σας κάνει εμετό περιστασιακά δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Αλλά αν κάνει εμετό συχνά, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο. Αν δεν μπορεί να σταματήσει τον εμετό θα πρέπει να δείτε τον κτηνίατρο άμεσα.
Είναι καλό να αλλάζω την τροφή του σκύλου;
Μπορεί στους ανθρώπους να αρέσει η ποικιλία και να τους φαίνεται βαρετό το ίδιο φαγητό κάθε μέρα, αλλά ο σκύλος έχει συνηθίσει να τρώει συνέχεια το ίδιο φαγητό και το ίδιο ακριβώς έχει συνηθίσει και το στομάχι του. Ετσι μια εναλλαγή τροφών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα. Για να αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου σας θα πρέπει να συνδυάσετε την παλιά με τη νέα τροφή του για περίπου 4 ημέρες, δίνοντάς του σταδιακά περισσότερη από τη νέα τροφή. Ομως, γενικά δεν θα πρέπει να αλλάζετε συχνά την τροφή του σκύλου, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επιλεκτικός και να μην τρώει πια αυτά που του δίνετε, ή μπορεί να αποκτήσει πρόβλημα βάρους.
Υπάρχει κάποια βοήθεια για τα αέρια;
Αν ο σκύλος σας αφήνει συχνά αέρια, σιωπηλά αλλά… θανάσιμα, τότε μπορεί να βοηθήσει μια αλλαγή στη διατροφή του. Ρωτήστε τον κτηνίατρο για κάποια τροφή που να κάνει καλό στην κοιλιά του. Μην του δίνετε ό,τι περισσεύει από το τραπέζι σας. Μερικές τροφές, όπως το τυρί, μπορεί να χειροτερέψουν την παραγωγή αερίων. Τέλος, αν το σκυλί σας καταπίνει το φαγητό του χωρίς να το μασάει, τότε δοκιμάστε να το χωρίσετε σε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα. Η κατάποση χωρίς μάσημα μπορεί να του δημιουργήσει αέρια ή ρέψιμο.
Τι είναι καλύτερα; Ξηρή ή υγρή τροφή;
Και οι δύο προσφέρουν στο σκύλο σας μια πλήρη, υγιεινή διατροφή. Οι κονσέρβες για σκύλους μπορεί να είναι νοστιμότερες γι’ αυτό είναι καλές για σκύλους που τούς αρέσει να τσιμπολογούν. Η ξηρή τροφή από την άλλη δημιουργεί πιο σταθερά κόπρανα, κάτι που σημαίνει πως είναι ευκολότερο για σας να τα καθαρίσετε. Επιπλέον, η ξηρή τροφή είναι λιγότερο ακριβή.
Μπορεί τα σκυλιά να έχουν τροφικές αλλεργίες
Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οφείλονται σε μια αλλαγή διατροφής. Οι σκύλοι έχουν συνήθως αλλεργίες από πράγματα που τρώνε. Οι πιο κοινές αιτίες; Οι πρωτεΐνες στο κοτόπουλο, το βοδινό κρέας, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, και τα αυγά. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα, λοιμώξεις του αυτιού, διάρροια, εμετό, ή απώλεια μαλλιών. Συμβουλευτείτε γι’ αυτό τον κτηνίατρο.
Τι μπορώ να κάνω αν το σκυλί μου τρώει περιττώματα;
Είναι κάτι ανήκουστο για μας, αλλά τα σκυλιά το βλέπουν ως μια ακόμα πηγή τροφής. Αν και είναι φυσιολογική συμπεριφορά για ένα σκύλο, μερικές φορές αποτελεί σημάδι πως ο σκύλος είναι αγχωμένος ή λείπει κάτι από τη διατροφή του. Μιλήστε με τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή του σκύλου σας περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας τροφή. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε την αυλή σας από τα περιττώματα ή να τα πασπαλίσετε με καυτερή σάλτσα για να γίνει η γεύση τους δυσάρεστη κι έτσι να μη τα ξαναπλησιάσει.
Υπάρχουν οφέλη για το σκύλο από τη διατροφή του με ωμό κρέας;
Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων είτε αγαπούν είτε μισούν την ιδέα της σίτισης του «μωρού» τους με ωμό κρέας. Δεν  υπάρχουν πολλές έρευνες που να δείχνουν ότι το ωμό κρέας είναι καλύτερο από τις τροφές σκύλων. Επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του σκύλου, αλλά και της οικογένειάς σας. Κι αυτό γιατί το ωμό κρέας και τα αυγά μεταφέρουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα που μπορεί να αρρωστήσουν, τόσο το σκύλο, όσο κι εσάς. Επίσης, το ωμό κρέας έχει συχνά κόκκαλα που μπορεί να προκαλέσουν σπασμένα δόντια ή προβλήματα στομάχου στο σκύλο σας.
Πόσο πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου;
Συμβουλευτείτε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφών σκύλων. Στη συνέχεια, τροφοδοτήστε το σκύλο περισσότερο ή ίσως και λιγότερο φαγητό, ανάλογα με το αν είναι δραστήριος ή τεμπέλης. Αν ο σκύλος σας κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τότε θα πρέπει να τον ταΐσετε κατά 10% λιγότερο από το μέσο όρο. Αν αντίθετα περνά τη μέρα του κυνηγώντας και παίζοντας μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 40% περισσότερη τροφή για να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Μπορείτε να ταΐσετε το ενήλικο σκυλί σας μία ή δύο φορές την ημέρα.
Μπορώ να φτιάξω τη δική μου τροφή για το σκύλο μου;
Μερικά σκυλιά δεν τρώνε τις κονσέρβες με τροφές σκύλων ή γενικά δεν τα πάνε καλά μ’ αυτές. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φαγητό για σκύλους με λίγη βοήθεια από τον κτηνίατρο που θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως κοτόπουλο και ρύζι, ή κρέας και ζυμαρικά, ώστε να ξέρετε πως το σκυλί σας θα πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Τι πρέπει να προσέξω στην ετικέτα;
Οι πιο σημαντικές λέξεις είναι «πλήρης και ισορροπημένη διατροφή». Αυτό σημαίνει ότι το σκυλί σας θα πάρει από την τροφή του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και δεν θα χρειαστεί βιταμίνες και συμπληρώματα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα