Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ο νέος ψυχρός πόλεμος γύρω από το Κατάρ και οι μεγάλοι παίχτες.


πηγή φωτογραφίας: awdnews.com

Γράφει ο Πάνος Ιγνατίου.
Μόσχα

Μετά την επίσκεψη του Ν Τραμπ στη Σ Αραβία προκλήθηκε σεισμός στην κοινότητα χωρών του Κόλπου αλλά και σε άλλες χώρες, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο Εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι στην Αραβική Ισλαμική Αμερικάνικη Σύνοδο κορυφής στις 20-21 Μαΐου που έλαβε χώρα στο Ριάντ και σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, μίλησε δήθεν πολύ ευνοϊκά για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, για την οικοδόμηση των σχέσεων της χώρας του με το Ιράν και καταφέρθηκε κατά των αντί- Ιρανικών πολιτικών των ΗΠΑ. Αλλά αργότερα λέχθηκε ότι η ιστοσελίδα του πρακτορείου δέχθηκε επίθεση από χάκερς που παρερμήνευσαν αυτά που είπε.  Όμως κανένας δεν το πίστεψε καθώς, αν είπε κάτι τέτοιο διατύπωσε μια πραγματικότητα, απλά πίστευαν ότι δεν θα την είχε δημοσιοποιήσει.


Στην ίδια Σύνοδο όμως η Σαουδική Αραβία, εξ ονόματος όλων των χωρών καταδίκασε το Ιράν για τις εχθρικές πολιτικές του και απείλησε με επαρκή απάντηση. Αργότερα, εκπρόσωπος του Εμίρη του Κατάρ διέψευσε την είδηση και αναφέρθηκε πάλι σε χάκερς. Ωστόσο, οι χώρες του Κόλπου θεωρούν ότι αυτή η ερμηνεία δεν είναι πειστική και επέμειναν ότι τα λόγια του Εμίρη για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν ήταν τα λόγια του Εμίρη. Την είδηση μετάδωσε και το Al Jazeera εναντίον του οποίου επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις.

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, το Κατάρ  υποστήριζε τους Σουνίτες και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά τώρα στράφηκε και υποστηρίζει ομάδες σιιτών και αυτή η κίνηση μεταβάλει θεμελιακές αρχές στην περιοχή. Η στροφή συνεργασίας με το Ιράν έχει προκαλέσει ακραία απόρριψη από ολόκληρη την Σουνίτικη κοινωνία της περιοχής ή τις ηγεσίες των χωρών. Σε κάθε χώρα που αντέδρασε στις κινήσεις του Κατάρ υπάρχουν παρόμοιες ιδιομορφίες και η κρίση σε αυτή τη συγκυρία είναι συνυφασμένη με τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθώς το Κατάρ και η Σ Αραβία είναι βασικοί παίχτες που εξοπλίζουν την Συριακή αντιπολίτευση ή άλλες ομάδες σε άλλες χώρες.

Σε όλο τον κόσμο  ειδικοί, αναλυτές, πολιτικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες και τις αφορμές που οδηγούν το Κατάρ σε ένα ψυχρό πόλεμο με την Σαουδική Αραβία. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη : ΗΠΑ ! Ως συνήθως, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι διαίρει και βασίλευε για να επικρατήσουν στην Μέση Ανατολή και το κάνουν με αριστοκρατικό τρόπο, όπως το έκαναν σε άλλες περιοχές όπως η βόρεια Αφρική και αλλού. Στόχος είναι μακροπρόθεσμα η δημιουργία της Νέας Μέσης Ανατολής που εκπονήθηκε από το 2005, όπου η περιοχή του Κόλπου θα υποστεί Γεωπολιτική αναδιαμόρφωση όπως η Συρία, το Ιράκ, η Τουρκία και τα Βαλκάνια. Με την σταδιακή καταστροφή της περιοχής και δημιουργία De facto πολιτειών επί του εδάφους, προσβλέπουν να επεκτείνουν την επιρροή και ηγεμονία των ΗΠΑ στον ευρύτερο διασυνδεδεμένο χώρο που περιέγραψε ο Μπρεζίνσκυ ως « Ευρασία των Βαλκανίων». Την ίδια στιγμή δημιουργούν παράλληλες επιπλοκές στην πρόσβαση των ρωσικών και ιδιαίτερα των κινέζικων συμφερόντων σε αυτό τον γεωστρατηγικό χώρο – άξονα περιστροφής στην καρδιά της Ευρασίας- Αφρικής. Με αυτή την περιστροφική κίνηση μετατρέπουν κομμάτι  κομμάτι τις χώρες για να είναι ευκολότερο να τους ελέγξουν όλους μαζί.

Πρόσφατα, ο λογαριασμός hotmail του πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ προσβλήθηκε και αποκαλύφθηκε ότι ο κος Yousef Al Otaiba εργάζεται υπερωρίες με στόχο να καταστρέψει την φήμη του Κατάρ στα μάτια των Αμερικανών αρμοδίων για την λήψη αποφάσεων. Κάποτε οι ΗΠΑ αποκαλούσαν «Μικρή Σπάρτη» τα ΗΑΕ και σήμερα μετατράπηκαν σε μικρό Μακιαβέλι. Φαίνεται ότι ο ψυχρός πόλεμος του Κατάρ με τον Οίκο των Σαουντ να πυροδοτήθηκε από αυτό τον «άτακτο στρατό» Οι πληροφορίες των αναλυτών λένε ότι το Άμπου Ντάμπι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ντόχα από τα τέλη του αιώνα, καθώς οι δυο πλούσιες χώρες του Κόλπου ανταγωνίζονται μεταξύ τους και διεκδικούν έντονα την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων για να καταστεί η μια σε βάρος της άλλης απόλυτοι προορισμοί κεφαλαίων στην Μέση Ανατολή. Τα ΗΑΕ συμμετέχουν στον πόλεμο της Λιβύης και υποστηρίζουν την κυβέρνηση Tobruk του στρατηγού Haffar, ενώ το Κατάρ υποστηρίζει τις παρατάξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη.

Η υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Ντόχα – που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου GCC, την Σ Αραβία, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ρωσία, προκάλεσε πριν χρόνια την μεγάλη περιφερειακή δυσπιστία στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ριάντ και οι εντάσεις κορυφώθηκαν το 2014, αλλά υποτίθεται ότι είχαν επιλυθεί καθώς η Ντόχα υποσχέθηκε να μειώσει ριζικά την υποστήριξη της. Αλλά δεν εκπλήρωσε ποτέ την υπόσχεση της. Ωστόσο, κανένα μέλος δεν εξέφρασε αργότερα την δυσαρέσκεια του παρά μόνο πρόσφατα απέναντι στο Κατάρ και αυτό δείχνει ότι κάτι άλλο πρέπει να προκάλεσε την κρίση. Σε αυτή την κρίση πιθανόν να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο και το Ισραήλ καθώς μεταφέρθηκαν πληροφορίες στον Ν Τραμπ ότι το Κατάρ χρηματοδοτούσε την Χαμάς για αρκετά χρόνια.

Ίσως, η Σ Αραβία να κατέχει πληροφορίες ότι Κατάρ και Τουρκία  επιδίωκαν αποσταθεροποίηση του Ριάντ με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και δεν τις αποκαλύπτουν ακόμα. Άλλωστε στόχος των Νεοθωμανών είναι να αφαιρέσουν τον έλεγχο των δυο Ιερών Τζαμιών από το βασίλειο της Σ Αραβίας, τα οποία προσθέτουν τεράστιο κύρος στον Μουσουλμανικό κόσμο. Μέχρι τώρα δεν διαφάνηκαν κινήσεις από την Τουρκία ή το Κατάρ ώστε να υπάρχουν αποδείξεις αποσταθεροποίησης του Ριάντ. Αν αποδεχτεί κάποιος ότι παραβιάστηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πρεσβευτή των ΗΑΕ στις ΗΠΑ,  είναι πολύ πιθανόν το Άμπου Ντάμπι να εκτόξευσε σχέδια με στόχο να «κτυπήσει πολλά τρυγόνια με ένα σμπάρο» τον περασμένο μήνα κατά του Κατάρ. Το Εμιράτο διεκδίκησε De Facto συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ των δυο κύριων πλευρών του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη στις αρχές Μαΐου που στην πραγματικότητα αποκτούσε τον έλεγχο στη Λιβύη μέσω των πληρεξουσίων της. Η εύθραυστη συμφωνία όμως υποσκάφθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα όταν άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων του Haftar σε αεροπορική βάση νότια της Λιβύης και σκότωσαν 141 μαχητές. Μια εβδομάδα αργότερα οι τρομοκράτες της Λιβύης σφαγιάζουν Χριστιανούς Κόπτες στην Αίγυπτο και εξαναγκάζουν το Κάιρο να αρχίσει βομβαρδισμούς στα σύνορα του. Αν τα βάλει κάποιος μαζί τα γεγονότα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κατάρ βρίσκεται στη χαμένη πλευρά του πολέμου της Λιβύης, τα ΗΑΕ άρπαξαν την ευκαιρία να φορτώσουν την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις δυο χώρες εναντίον του Κατάρ εκμεταλλευόμενο την συγκεκριμένη συγκυρία. Τέλεια κίνηση ματ. Η κάθε χώρα που στράφηκε με διπλωματικές κυρώσεις κατά του Κατάρ έχει διαφορετικά συμφέροντα. Πχ το Μπαχρέιν έχει κυβέρνηση μειοψηφίας σουνιτών που καταπιέζει τους σιίτες και δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με το Ιράν.

Ο Ν Τραμπ επισκέφθηκε την Σ Αραβία στην περίοδο ανάμεσα στις δυο επιθέσεις και κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους ηγέτες να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τις τάξεις τους. Προφανώς, ο Εμίρης του Κατάρ είχε νωρίτερα δώσει μια μη δημοσιεύσιμη δήλωση, όπου μίλησε εναντίον της αυξανόμενης αντί- Ιρανικής ατζέντας των αραβικών χωρών του ΝΑΤΟ που παραβίαζε τον μύθο της ενότητας των χωρών του Κόλπου. Το γεγονός ότι ο ηγέτης του Κατάρ μίλησε χωρίς επιθετικό τόνο κατά του Ιράν, ενώ ήταν φιλοξενούμενος στην Σ Αραβία και ενημερώθηκε για αυτό ο Τραμπ τον μετάτρεψε αμέσως σε στόχο του Αραβικού κόσμου του ΝΑΤΟ. Ότι είναι ο φορέας της τρομοκρατίας και έχει την ευθύνη για την τρομοκρατία των Wahhabi στη Μέση Ανατολή και στην Μεσόγειο. Το Κατάρ διέψευσε ότι προέβηκε σε αυτές τις δηλώσεις ο Εμίρης, αλλά δεν έπεισε λένε οι Σαουδάραβες που έκριναν ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη ιστορική ταπείνωση της χώρας τους. Αυτή η αφορμή νομιμοποίησε τη Σ Αραβία να φορτώσει με δημόσια κάλυψη όλες τις ευθύνες και τις ενοχές στο Κατάρ για όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. Πιθανόν να υπήρξε και μια παρασκηνιακή συνεργασία του Βασιλιά Σαλμάν με τον Υπουργό Άμυνας με τα ΗΑΕ και τις πρόσφατες παραβιάσεις του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου,  καθώς μαζί επιδιώκουν να υπονομεύσουν το Κατάρ. Τα ΗΑΕ βρίσκονται ήδη σε σύγκρουση με το Κατάρ εξαιτίας της Λιβύης και της υποστήριξης που έδωσε στον Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι Σαουδάραβες δεν θα συγχωρέσουν ποτέ την υποστήριξη στο Ιράν μέσα στο Βασίλειο τους, το οποίο απειλεί την κυριαρχία τους στην περιοχή.
Τα ΗΑΕ ως ο μικρός Μακιαβέλι επιδίωκαν να επιστρατεύσουν το Συμβούλιο του Κόλπου (GCC ) και ευρύτερα τους συμμάχους τους εναντίον του Κατάρ και έβαλαν όλα τα κομμάτια του παζλ στη σειρά και εξασφάλισαν την αντίδραση του νέου Υπουργού Άμυνας της Σ Αραβίας.

O Mohammed Bin Salman είναι ο πρωταγωνιστής πίσω από τον πόλεμο στην Υεμένη που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στο Βασίλειο της Σ Αραβίας και χρειάζεται επειγόντως μια νέα Νίκη για να αποκαταστήσει το κύρος και την επιρροή του στον κόσμο των σουνιτών για την ηγεμονία της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή. Πιθανόν, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ να έπεισε τον Σαλμάν ότι μια γρήγορη εκστρατεία κατά του Κατάρ θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό ή ακόμα και να καθορίσει την ιστορική αφήγηση στη Μ Ανατολή. Αργότερα, όλοι θα θρηνούσαν για την ήττα της Σ Αραβίας και θα την κατηγορούσαν ως υπεύθυνη για την πρόκληση νέας καταστροφής…

Αυτό θα βοηθούσε και τον Ν Τραμπ να πάρει το μερίδιο των πολιτικών και οικονομικών λαφύρων από την γενικότερη διάσπαση. Φάνηκε πρόθυμος για αυτό στο λογαριασμό του στο Twitter. Η Σ Αραβία έχει παράδοση πολλών χρόνων να καταστρέφει τους γείτονες της για να επιβιώνει εις βάρος τους και να τους ελέγχει, αλλά η υπεροψία της μπορεί να την οδηγήσει στην καταστροφή και στην τριχοτόμηση του Βασιλείου.

Τα ΗΑΕ που παίζουν διπλής όψης παιχνίδι για να πάρουν το προβάδισμα έναντι της Σ Αραβίας και του Κατάρ αμόλησαν το σχέδιο τους για να συσπειρώσουν όσες περισσότερες χώρες του αραβικού ΝΑΤΟ κατά του Κατάρ  και για να μετατρέψουν  τον Εμίρη του Κατάρ σε μαριονέτα  ή να τον αποξενώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν υβριδικό πόλεμο και πραξικόπημα.

Ένα πλούσιο Κατάρ με ισχυρό σύστημα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, το οποίο παραβιάζει τις θέσεις των μελών του Συμβουλίου του Κόλπου, ξεφεύγει με την εξωτερική του πολιτική, υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και ανοίγει την πόρτα για συνεργασία με το Ιράν και αλληλεπιδρά αρνητικά στους Σαουδάραβες ανταγωνιστές.Αυτό αποτελεί πρόβλημα και μια γρήγορη νίκη του Σαλμάν και για τον Υπουργό Άμυνας θα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη. Η Σ Αραβία έχει ήδη δυο μέτωπα ανοιχτά με το Ιράν. Το πρώτο είναι η Υεμένη και το δεύτερο η Συρία.

Υπάρχουν όμως σοβαροί κίνδυνοι από την προσπάθεια απομόνωσης του Κατάρ καθώς συνορεύει με το Ιράν είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί την βοήθεια του και θα πέσει στην αγκαλιά του με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Ντόχα να χρησιμοποιήσει τα όπλα της Τεχεράνης. Ήδη το Ιράν προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κατάρ και είναι πιθανόν να ανοίξει τον εναέριο του χώρο και αυτό δεν θα το αποδεχτεί η Σ Αραβία.

Ελάχιστες μόνο μέρες μετά, γίναμε μάρτυρες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράν και οι τρομοκράτες ήθελαν να κτυπήσουν τα σύμβολα της Ισλαμικής Δημοκρατίας αλλά και το Κοινοβούλιο. Προφανώς η Σ Αραβία προσπαθεί να αποτρέψει μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν που θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα νέο σχήμα OPEC φυσικού αερίου με τον Εμίρη Θάνι να εξέλθει ενισχυμένος.

Αμέσως εμφανίστηκαν ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι πίσω από αυτό τον ψυχρό πόλεμο ήταν Ρώσοι χάκερς και φαίνεται ότι το βαθύ κράτος έδρασε ερήμην πάλιν του Ν Τραμπ για να στρέψει αλλού την προσοχή σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν να παρουσιάσουν την Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατία. Ωστόσο, η Ρωσία το τελευταίο διάστημα καλλιέργησε πολύ θετικές διπλωματικές σχέσεις και με την Σ Αραβία, παρά τις διαφορές και με το Κατάρ που εμφανίζονταν ως αντίπαλοι της Μόσχας, καθώς ανταγωνίζονται συνήθως στις ίδιες μεγάλες αγορές ενέργειας. Θα μπορούσε όμως η Ρωσία να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής αν συνεχίσει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές. Στο πρώτο δίδυμο αντιπαλότητας Σ Αραβίας –Κατάρ, ο Β Πούτιν κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον Εμίρη Αλ Θάνι και τον Τ Ερντογάν, που διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ ως επίσης μεσολαβητή, αλλά η Ρωσία παραμένει ουδέτερη καθώς δεν έχει πλειοψηφία μουσουλμανικών πληθυσμών όπως η Τουρκία και το Κουβέιτ και είναι πιο αξιόπιστη.

 Αυτές οι δυο χώρες είναι οι εξαγωγείς του Wahhabi και επιπλέον φαίνεται ότι η Σ Αραβία δεν οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε μια νύχτα, αλλά ήταν προγραμματισμένες και αυτό το υποψιάζονταν οι ΗΠΑ και θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η Ρωσία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης για να αποφευχθεί θρησκευτικός πλέον πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες. Για αυτό το λόγο, οι μυστικές υπηρεσίες έριξαν ευθύνες σε Ρώσους χάκερς για να αποδυναμώσουν την ρωσική μεσολαβητική παρέμβαση. Ίσως και με αυτό τον τρόπο να εξανάγκαζαν τον Εμίρη Αλ Θάνι να υποστηρίξει ότι οι Ρώσοι προκάλεσαν την παρεξήγηση. Ωστόσο, μέχρι τώρα ο Εμίρης παραμένει πιο πονηρός και παίζει με την Σ Αραβία την συνεργασία του με το Ιράν σε μια προσπάθεια να καταστείλει την πίεση της Σ Αραβίας και των υπολοίπων χωρών, όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επιχορηγούσε το Κατάρ ή οι επιχειρήσεις της χώρας του πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο ίδιος. Οι κατηγορίες της Σ Αραβίας για τρομοκρατία δεν είναι ανυπόστατες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Σ Αραβία είναι λιγότερο επικίνδυνη επειδή έθεσε εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν το εργαλείο για την «Αραβική Άνοιξη» σε Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία και αλλού και η Σ Αραβία γνωρίζει ότι πίσω είναι το Κατάρ και τη Τουρκία βρίσκονται  οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απειλεί την Σ Αραβία για να θέσει υπό τον έλεγχο της τα δυο Ιερά Τζαμιά και να δημιουργήσει την προοπτική του Χαλιφάτου των Νεοθωμανών.

Μια σύγκρουση ανάμεσα στη Σ Αραβία και το Κατάρ θα μπορούσε να γενικευτεί και να ξεφύγει από τον έλεγχο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να πλήξει τα συμφέροντα των δυτικών στην περιοχή. Για αυτό το λόγο η Ρωσία δεν θα έτρεχε ως μεσολαβητής να εξομαλύνει τις σχέσεις των αντιπάλων και δεν υπάρχουν τουλάχιστον αποδείξεις που να δείχνουν ρωσική συνομωσία. Όταν φτάσουν στο παρά ένα της σύγκρουσης πιθανόν να επαναληφθεί το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία και της έναρξης του διαλόγου για απομάκρυνση των χημικών όπλων του Άσαντ. Η Ρωσία έχει αρχίσει εμπορικές, οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ και στον ενεργειακό τομέα καθώς το Κατάρ αγόρασε μετοχές της Ρόσνεφτ ύψους 11 και πλέον δις δολάρια , άρχισαν διάλογο για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου εκτός του OPEC ενώ μαζί με την κρατική εταιρεία του Κατάρ συμμετέχουν στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Την ίδια στιγμή η Ρωσία εξάγγειλε επενδύσεις και οικονομική συνεργασία πολλών δις με την Σ Αραβία και δεν θέλει να συγκρουστεί με καμιά από αυτές τις χώρες και να θέσει σε κίνδυνο τις διακρατικές σχέσεις της. Οι υποψίες ότι η Ρωσία υποκίνησε την κρίση με χάκερς ενδυναμώθηκε με την καχυποψία ότι πρώτον εξαιτίας της γειτονίας του με το Ιράν και των κοινών υπεράκτιων ενεργειακών πόρων θα μπορούσε να συμπράξουν Ντόχα και Τεχεράνη και να μείνει έξω η Σ Αραβία και αυτό θα προκαλούσε σοβαρά ρήματα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Η δεύτερη υποψία επικεντρώνεται στην συνεργασία Κατάρ – Ιράν και Μόσχας για να σχηματίσουν ένα καρτέλ ενεργειακής συνεργασίας, παράλληλο με τον OPEC αφού θα αποτελείται από τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες αποθεμάτων. Το Κατάρ δείχνει να μην επιδιώκει κάτι τέτοιο, αλλά οι σχέσεις του με την Τουρκία που αποτελεί και σύνδεσμο με τη Ρωσία δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτή η ενεργειακή προοπτική συνεργασίας θα προσέδιδε στη Ρωσία σημαντικό ρόλο και ισχύ στις παγκόσμιες αγορές και θα καθόριζε πλέον τις σχέσεις Σ Αραβίας και Κατάρ ως διαμεσολαβητής και εξισορροπητική δύναμη στην Ευρασία. Δηλαδή, πίσω από όλα τα σενάρια της τρομοκρατίας είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται η ενέργεια και το γαλάζιο καύσιμο. Η διαμάχη της Σ Αραβίας και του Κατάρ άρχισε άλλωστε το 1995,  όταν το Κατάρ κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή και μεταφορά με LNG, ανέκτησε πολύ μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αποστασιοποιήθηκε από την Σ Αραβία και προσέγγισε το Ιράν που είναι ο εχθρός των Σαουντ. Η Σ Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Κατάρ όμως έχει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης και οι Σαουδάραβες έχουν ανάγκη εισαγωγών ΥΦΑ υψηλότερου κόστους για να διατηρήσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές τιμές. Φαίνεται ότι το Κατάρ ήταν πρόθυμο να πουλήσει φυσικό αέριο στις γειτονικές χώρες σε τιμή χαμηλότερη ή με τιμή έκπτωσης. Αμέσως μετά την κρίση οι τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε και αυτό βοήθησε και την Σ Αραβία που προκάλεσε την κρίση.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία γνωρίζει απόλυτα τα σχέδια των ΗΠΑ για να βαλκανοποιήσουν την Μέση Ανατολή και την Ευρασία και αυτά τα σχέδια θα ήταν καταστροφικά για τον πολύ- πολικό κόσμο που οραματίζεται να βρίσκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις σε όλες τις χώρες σε συνεργασία και αλληλεξάρτηση συμφερόντων. Ωστόσο, δεν μπορεί να Μόσχα να ανακόψει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν ήδη ενεργοποιήσει οι ΗΠΑ, όπως το κουρδικό κίνημα στη Συρία και θα εξαναγκαστεί να αποδεχτεί αποκέντρωση των κουρδικών δυνάμεων σε Ομοσπονδία για την Συρία ως συμβιβασμό στην αμερικάνικη οργάνωση πολιτικής. Ανεξάρτητα αν στο μέλλον η Συρία θα διαμελιστεί και η Ρωσία θα απαιτήσει το ίδιο σχέδιο λύσης και για την Ανατολική Ουκρανία. Η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας ή του Ιράκ δεν αφορά μόνο τη Ρωσία αλλά όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, αλλά οι περισσότερες υποστήριξαν με πάθος την ανατροπή του Άσαντ και άλλα αποσχιστικά κινήματα. Ο ψυχρός πόλεμος Σ Αραβίας και Κατάρ και η εμπλοκή του Daesh ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων με στόχο το Ιράν αποτελούν κινήσεις των ΗΠΑ για να διαλύσουν ολοκληρωτικά και αυτό το τμήμα της Μέσης Ανατολής, όπως συνέβηκε στην Β Αφρική, στη Συρία και στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια. Οι αντιμαχόμενες χώρες όμως αποτελούν τις θρησκευτικές επιρροές των χωρών της Μ Ανατολής και αυτό είναι πολύ πιθανόν να έχει τρομακτικές γεωπολιτικές συνέπειες και να καταστρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρασία.

Το 2014, ΗΠΑ και Σ Αραβία προσπάθησαν να εφαρμόσουν σχέδιο απόσυρσης του Ιράν από την Συρία σε συνεργασία με όλες τις εμπόλεμες πλευρές πλην της Συρίας και της Ρωσίας. Η Ρωσία όμως όταν ανακοίνωνε δήθεν την απόσυρση της από τη Συρία,  έστελνε το μήνυμα ότι δεν θα δώσει θάρρος ούτε στο Ιράν αλλά ούτε και στην Χεζμπολάχ να αυξήσουν τις επιθετικές τους δραστηριότητες κατά του Ισραήλ για διαφορετικούς λόγους, αλλά στην πραγματικότητα καλούσε το Ιράν να αναλάβει δράση με έμψυχο υλικό επί του εδάφους για να βοηθήσουν τον Άσαντ. Ωστόσο, το Ιράν αντιλήφθηκε ότι είναι πολύ πιθανή η ανάφλεξη στα σύνορα του με διάφορες εθνότητες και ήθελε να αποφύγει περισσότερη εμπλοκή. Η Σ Αραβία προκάλεσε αποσταθεροποίηση στις πλούσιες σε ενεργειακές πηγές ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου κατοικούνται από σιίτες, ενώ παρόμοια πληθυσμιακή αναλογία υπάρχει και στα νοτιοδυτικά της Σ Αραβίας κατά μήκος των συνόρων με την Υεμένη. Το πρόβλημα εντάθηκε με το Συνθήκη του Τάιφ το 1934, όταν έληξε ο πόλεμος ανάμεσα στους Σαουντ και την Υεμένη και υπάρχουν από τότε συγκρούσεις και τριβές. Στην Σ Αραβία όσο και να μην είναι ευρέως γνωστό υπάρχουν σοβαρές τριβές  ανάμεσα στο Βασίλειο και στην διεκδίκηση του θρόνου και αυτά έχουν σχέση και με τον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για απεξάρτηση από το πετρέλαιο της χώρας. Αυτές όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανόν να προκαλέσουν αντιδράσεις κοινωνικές και εθνικές, επειδή αντιστρατεύονται τις πολιτικές της Wahhabi και της επιρροής της θρησκευτικής τάξης.

Ο επίδοξος Βασιλιάς Σαλμάν όμως πρόσφατα ταξίδεψε στην Κίνα για συμφωνίες ύψους 65 δις δολαρίων και η Κίνα ήδη άνοιξε δρόμους συνεργασίας με το Ισραήλ και ακολουθεί τις αγορές της Μεσογείου και της Μ Ανατολής. Το οδικό σχέδιο της Κίνας One Road προβλέπει σημαντικό ρόλο στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και η Κίνα κατασκευάζει εργοστάσια και σιδηροδρόμους στην περιοχή με αντάλλαγμα τις επενδύσεις των Βασιλείων της περιοχής από τα αμέτρητα αποθέματα τους στην Κίνα. Αν η Κίνα πετύχει αυτό ο σχέδιο, θα συγκρατήσει την εξωτερική περιφερειακή πολιτική της Σ Αραβίας και θα ανοίξει τον δρόμο για τον πολύ- πολικό κόσμο στην Μέση Ανατολή. Με παρόμοιο τρόπο προσεγγίζει και η Ρωσία την Μέση Ανατολή που αντιτίθεται έντονα σε σχέδια αίματος και σύγκρουσης. Αυτές όμως οι επιδιώξεις θα μπορούσαν να τιναχτούν στον αέρα αν οι χώρες Κατάρ, Σ Αραβία, Ιράν , αρχίσουν ένα πόλεμο δια αντιπροσώπων στα σύνορα η μια χώρα της άλλης και μετατρέψουν το Βασίλειο της Σ Αραβίας σε Συρία ή Ιράκ. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και ανάμεσα στις χώρες που συνεργάζονται μεταξύ τους στον Κόλπο με αγωγούς ή με άλλους τρόπους. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν όμως την αποσταθεροποίηση της περιοχής από την Αφρική στην Ευρασία για να ελέγξουν το ανατολικό ημισφαίριο μέσω πληρεξουσίων και για αυτό υποκίνησαν την κρίση με τον αθέατο υβριδικό πόλεμο.

Τα ΗΑΕ πιθανόν να επιδιώκουν να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο του πληρεξούσιου των ΗΠΑ και για αυτό όπως φαίνεται συνέτειναν στην εξάπλωση της φλόγας και της πολιτικής ίντριγκας και επιδιώκουν να μετατραπούν σε κεντρική δύναμη για την ανασυγκρότηση της Μέσης Ανατολής . Στην πραγματικότητα επιδιώκουν κυνικά να αντικαταστήσουν την Σ Αραβία στην περιοχή. Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και τι είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έμεινε καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια από την συγκυρία στην Ουκρανία και στη Συρία, όπου οι ΗΠΑ άνοιξαν τα μέτωπα συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και του PIVOT των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού και της κρίσης στην Νότια Κίνα. Τότε, άρχισε να συνειδητοποιεί η Ρωσία τα όπλα του υβριδικού πολέμου των ΗΠΑ για να σαμποτάρει τα εν εξελίξει σχέδια του 21ου αιώνα για τον πολύ- πολικό κόσμο. Ρωσία και Κίνα ανησυχούν έντονα για την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες του Κόλπου και να στρέψουν την μια χώρα εναντίον της άλλης και εναντίον του Ιράν. Είναι πιθανόν πλέον να αρχίσουν αιματηρές συνοριακές συγκρούσεις και η Σ Αραβία πολύ πιθανόν να πέσει σε αυτή την παγίδα. Οι συνέπειες από στρατιωτικές επιχειρήσεις πιθανόν να είναι απρόβλεπτες,  όχι μόνο για την Μέση Ανατολή. Ρωσία μαζί και Κίνα κινήθηκαν στο παρασκήνιο για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Ίσως το πιο τραγικό από όλη αυτή την σύγκρουση να είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι οι δυο επίσημοι σύμμαχοι τους στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις  Ο ιστοτόπος Wikileaks δημοσίευσε την Δευτέρα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Αύγουστο του 2004 και απευθυνόταν στον John Podesta, σύμβολο τότε του Μ Ομπάμα, και το μήνυμα μιλούσε για για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ. Οι πηγές του μηνύματος ήταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλες πηγές των ΗΠΑ στην περιοχή. « Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διπλωματικά και πιο παραδοσιακά στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών μας για να ασκήσουμε πίεση στις κυβερνήσεις του Κατάρ και της Σ Αραβίας οι οποίες παρέχουν παράνομη βοήθεια και υλικοτεχνική υποστήριξη στο ISIL και σε άλλες σουνίτικες ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή» Ανέφερε ακόμα το έγγραφο τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Ριάντ και την Ντόχα για να κυριαρχήσουν στον σουνίτικο στοιχείο ολόκληρης της περιοχής.
Τώρα λένε οι ΗΠΑ ανακάλυψαν τις διασυνδέσεις αυτών και άλλων των χωρών με την τρομοκρατία.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα