Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ «ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (Μέρος Β)




Η Εργασία Ήταν Κάποτε Απαραίτητη
Η εργασία σε ποικίλους βαθμούς ήταν πάντα μια αναγκαιότητα για τους ανθρώπους σε διάφορους βαθμούς, ανάλογα με την εποχή. Πριν και μέχρι την Βιομηχανική Επανάσταση (1760 – 1830), ο ανθρώπινος μόχθος ήταν απαραίτητος για την παραγωγή της τροφής, της στέγης και της ένδυσης. Η ανάγκη και η ποσότητα της εργασίας προέρχονταν από την επιθυμία για μια πιο άνετη ζωή. Το σημείο που καθόριζε την άνετη ζωή αποφασίζονταν από ένα συνδυασμό τόσο κοινωνικών όσο και ατομικών προσδοκιών.

Με την εμφάνιση της ατμομηχανής και άλλων καινοτομιών στην παραγωγή κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, θεωρητικά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαμε τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, χωρίς να αλλάξουμε το σημείο αναφοράς της άνεσής μας. Σήμερα, θα ήταν απαραίτητη μόνο ελάχιστη ανθρώπινη εργασία για να παράγει αρκετά για την ανθρωπότητα. Αυτή η ιδέα φαίνεται να έχει πιάσει στην παραλία Sorake και σε πολλά άλλα μέρη που συναντώ στα ταξίδια μου. Αλλά στον πολιτισμό μας, οι περισσότεροι άνθρωποι τότε, και ακόμα και τώρα, εργάζονται μέχρι το κόκκαλο. Γιατί; Αυτό το κάνουν επειδή συνέβησαν δύο πράγματα.

Πρώτον, τα κέρδη που προήλθαν από την αύξηση της παραγωγής από την ατμομηχανή, άλλες σημαντικές ανακαλύψεις στην μαζική παραγωγή και πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις δεν κατανεμήθηκαν ισότιμα. Το όφελος από την αύξηση της παραγωγής διοχετεύονταν στα χέρια λίγων, διευκολυνόμενα από τα οικονομικά και οικονομικά συστήματα που επικρατούσαν, ενώ το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας παρέμεινε αμετάβλητο. Στην πραγματικότητα, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου, στην Αγγλία, για παράδειγμα, το βιοτικό επίπεδο αναμφισβήτητα μειώθηκε. Αυτή η περιγραφή από τον Michael A. Hoffman II δεν μου δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι η πρόοδος ήταν καλή για όλους :



«Τον 18ο αιώνα στη Βρετανία και την Αμερική, η Βιομηχανική Επανάσταση δημιούργησε το εργοστασιακό σύστημα του οποίου οι πρώτοι εργάτες ήταν δυστυχώς καταπιεσμένα Λευκά παιδιά ηλικίας μόλις έξι ετών. Ήταν κλειδωμένα μέσα στα εργοστάσια για δεκαέξι ώρες την ημέρα και καταστρέφονταν από τα πρωτόγονα μηχανήματα. Χέρια και μπράτσα συχνά γίνονταν κομμάτια. Τα μαλλιά των μικρών κοριτσιών συχνά πιάνονταν στα μηχανήματα και ξεσχίζονταν από το μέτωπο μέχρι στο πίσω μέρος των λαιμών τους».[I]

Καλό, ε;

Η αυξημένη αυτή παραγωγή δεν θα μπορούσε να είχε ωφελήσει τους βιομηχάνους και την ελίτ αν δεν υπήρχαν καταναλωτές. Καθώς η παραγωγή αυξανόταν, χρειάζονταν να αυξηθεί η κατανάλωση μαζί της, οπότε ο δεύτερος παράγοντας ήταν η αυγή του ευρέος καταναλωτισμού και του υλισμού. Έκτοτε, τα μεταβιομηχανικά κράτη έχουν επικεντρωθεί μονομερώς στην παραγωγή και στις πωλήσεις και στον επιζήμιο καταναλωτικό αντισυμβαλλόμενο. Οι δικαιούχοι του καταναλωτισμού συνεχίζουν στα αναπτυγμένα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συστήματα και πρότυπα που πείθουν τον καταναλωτή ότι χρειάζεται περισσότερα, αφήνοντάς τον δεμένο σε μισθωτή δουλεία για να τα πληρώνει.

Του Mike Blue

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα