Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι μύθοι και οι απώλειες του 4ου Μνημονίου

Κοκκόρης Παναγιώτης

Κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του όποιος δεν βλέπει την πραγματικότητα του 4ου Μνημονίου, το οποίο έχει συγκαλυφθεί πίσω από την ονομασία «Πολυνομοσχέδιο». Είναι πράγματι Μνημόνιο, από τη στιγμή που περιλαμβάνει μέτρα που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο, καθώς και δημοσιονομικούς στόχους που ξεπερνούν το τρίτο Μνημόνιο.

Το χειρότερο είναι πως το καινούργιο είναι απίστευτα πιο βαρύ! Για του λόγου το αληθές, περιλαμβάνει: αβάσταχτα καινούργια μέτρα 4,9 δις ευρώ κατά της ελληνικής κοινωνίας και συνολικό κόστος 14,2 δις ευρώ! Αυτά σημαίνουν επαχθές βάρος για όσες Ελληνίδες και όσους Έλληνες ακόμη εργάζονται. Μεταφράζοντάς το σε αριθμούς, σημαίνει 3.400 ευρώ για κάθε σπίτι.

Τέτοια αναλγησία είναι πραγματικά μνημειώδης, δεδομένου και του ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις προ 4ου Μνημονίου υπήρξαν και αυτές παροιμιώδεις: δεν θα λαμβάνονταν νέα μέτρα, και μάλιστα ούτε 1 ευρώ, και μάλιστα θα υπήρχαν 12 δις ευρώ παροχές, όπως ανακοινώνονταν στη Θεσσαλονίκη!

Το άχθος του 4ου Μνημονίου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Χάνεται 1 μισθός και περίπου 3 συντάξεις. Με το αφορολόγητο στο ναδίρ 1.300.000 νέοι φορολογούμενοι πολίτες έρχονται στο προσκήνιο, ενώ βρίσκονταν ήδη σε οικονομικά δυσχερή κατάσταση. Το εισόδημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που καθημερινά αγωνίζονται για την ασφάλεια του πολίτη και της πατρίδας μας, μειώνεται με τις απίστευτες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αγρότες και επαγγελματίες δέχονται νέες επιβαρύνσεις, καθώς αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Από την άλλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα επικαλούμενη τον μύθο των αντίμετρων. Περί μύθου πρόκειται, αφού οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους είναι επαχθείς και επώδυνες και αυτές. Χρειάζεται, συγκεκριμένα, πρώτα η ψήφιση των αβάσταχτων νέων μέτρων, δηλαδή να προηγηθεί η εξαθλίωση των οικονομικά ευπαθών ομάδων, να προηγηθεί η επιτυχής αξιολόγηση από τους Θεσμούς, να επιτευχθούν μόνιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι μύθοι δεν σταματούν δυστυχώς εδώ. Διότι, ο ρυθμός ανάπτυξης καταποντίζεται ουσιαστικά, καθώς πέφτει για το 2017 στο 1,8% από το 2,7%. Οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε ένα τέτοια μη φιλικό οικονομικό περιβάλλον είναι αρνητικές. Τα δε πρωτογενή πλεονάσματα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν έως το 2021 το 3,5% του ΑΕΠ.

Πολιτικές αστοχίες, ιδεολογικές αγκυλώσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες εισέφεραν ένα αχρείαστο 4ο Μνημόνιο, εγκλωβίζοντας γενιές, όνειρα και ελπίδες, και οδηγώντας τη χώρα μας σε νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα