Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Πετιμέζι από Μήλα Φιρίκια, ένας θησαυρός στο πιάτο μας

petimezi_4

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το πετιμέζι το οποίο προέρχεται από τα σταφύλια και συγκεκριμένα από τον μούστο. Από σήμερα άρχισε να εμφανίζεται στο τραπέζι μας το πρώτο πετιμέζι από μήλα Φιρίκια, ένας πραγματικός θησαυρός για τον οργανισμό μας.
Είναι γνωστές σε όλους οι θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες του μήλου , ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι το μήλο είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες , τα οποία προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα , ενώ έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος και του καρκίνου το πνεύμονα. Επίσης ,ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα έχει θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας έναντι του διαβήτη. Η ύπαρξη της πηκτίνης έχει σαν αποτέλεσμα τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και τη διατήρησης της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το μήλο καταναλώνεται το ίδιο εύκολα ωμό ή μαγειρεμένο. Τελευταία κερδίζει έδαφος το πετιμέζι από μήλο ποικιλίας Φιρίκι. Το πετιμέζι είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως βασικό γλυκαντικό συστατικό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη προσφέροντας πολλά θρεπτικά συστατικά . Έχοντας σαν υπόβαθρο τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μήλου , το πετιμέζι αποτελεί ένα ελιξίριο για τον οργανισμό αποτελώντας ταυτόχρονα εξαιρετική πηγή ασβεστίου και σιδήρου. 

Αντικαθιστά επάξια τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα γλυκαντικά όπως η στέβια ή ασπαρτάμη προσφέροντας σε μεγάλο βαθμό ενέργεια , ενώ, όπως και το μέλι θεωρείται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες . Είναι 100% φυσικό προϊόν το οποίο φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη χρωστικών, συντηρητικών και ζάχαρης . Αν παρατηρήσουμε τη διατροφική του ετικέτα θα δούμε ότι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα αποδίδοντας μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί η ελάχιστη περιεκτικότητά του σε λίπος καθώς και η μεγάλη του περιεκτικότητα σε Ασβέστιο και Σίδηρο κατατάσοντάς το σε υπερτροφή.
Το πετιμέζι αντικαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι αλλά και το μέλι σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας. Είναι ιδανικό για το μαρινάρισμα των κρεάτων πριν το ψήσιμο ή το μαγείρεμα δημιουργώντας γευστικά γλυκόξινα πιάτα . Ταιριάζει υπέροχα με παγωτό ή με γιαούρτι δημιουργώντας ένα θρεπτικό και γευστικό επιδόρπιο ενώ αποτελεί γευστικό πειρασμό συνδυασμένο με γραβιέρα. Τέλος μπορεί να συμπληρώσει γευστικά μια φρουτοσαλάτα εποχής συνδυασμένη με ξηρούς καρπούς δίνοντας παράλληλα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί άφοβα απ΄ολες της ηλικίες και όλες τις κατηγορίες ανθρώπων καθώς συμπληρώνει μια ισορροπημένη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά . Ακόμη και αν κάποιος βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή σε ειδική διατροφή λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών μπορεί άφοβα να την καταναλώσει καθώς παράγεται φυσικά από τον καρπό του μήλου χωρίς την προσθήκη συντηριτικών, χρωστικών ή αλλων πρόσθετων.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα