Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ο στιγμιαίος καφές δεν 'πειράζει' στο στομάχι



Οι Έλληνες συνηθίζουν να αλλάζουν είδος καφέ ανάλογα με την εποχή.

Έτσι, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, αυξάνεται ταυτόχρονα και η επιθυμία για έναν κρύο φραπέ, ενώ τους χειμωνιάτικους μήνες αναζητάμε έναν ζεστό στιγμιαίο καφέ (νες). Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που κόβουν την αγαπημένη τους συνήθεια, λόγω της πεποίθησης ότι ο στιγμιαίος καφές «χαλάει» το στομάχι.
Εντούτοις, νέα Ελληνική έρευνα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ στιγμιαίου καφέ και στομαχικών διαταραχών.
Ειδικότερα, στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 40 υγιείς ενήλικες (χωρίς γαστρεντερικά προβλήματα), ηλικίας 20-55 ετών, οι οποίοι ήπιαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160mg) και όγκο (200mL).
Στη συνέχεια διερευνήθηκε η επίδραση του κάθε τύπου καφέ στο γαστρεντερικό σύστημα, στην πίεση και στο στρες. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση κρύου (φραπέ) και ζεστού στιγμιαίου καφέ δεν συνδέονται με κανένα δυσάρεστο συναίσθημα για το στομάχι ή άλλες ψυχολογικές παραμέτρους.

Ένας επιπλέον λόγος που απενοχοποιεί τη συσχέτιση του στιγμιαίου καφέ με στομαχικές ενοχλήσεις είναι η θετική του επίδραση στην πέψη, μιας και η καφεΐνη αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να χωνεύει πιο γρήγορα ο οργανισμός.
Συνεπώς, ο στιγμιαίος καφές, είτε κρύος (φραπέ) είτε ζεστός δεν έχει αρνητική επίδραση στο στομάχι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ο σωστός τρόπος παρασκευής του και η συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα κατανάλωσής του: Συγκεκριμένα, συστήνονται ημερησίως με ασφάλεια  3 κούπες ζεστού ή ποτήρια κρύου (φραπέ) στιγμιαίου καφέ, που σημαίνει δοσολογία 3g στο ζεστό (1,5 κουταλάκι του γλυκού) και 4g στο κρύο (2 κουταλιές του γλυκού). Τέλος, είναι καλό να αποφεύγεται η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ.
logodiatrofis

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα