Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η λύση της δυσκοιλιότητας αλλιώς

Ήρθε ο καιρός να βρεις μόνιμες λύσεις…
Το ζήτημα της αφόδευσης είναι ακόμα θέμα ταμπού που δεν συζητείται εύκολα ακόμα και μέσα στο χώρο ενός διαιτολογικού γραφείου. Όταν ρωτάω «πώς δουλεύει το έντερό σου;» υπάρχει μια διάχυτη ντροπή. Αποτελεί για πολλούς  μια αηδιαστική λειτουργία  του σώματός τους.
Όμως είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του, που προάγει τη διατήρηση της ζωής!
«Στην τουαλέτα και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του».
Συμφωνώ, κανένας δεν θέλει παρέα εκείνη τη στιγμή! Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να πηγαίνεις κι εσύ!
Δεν είναι τυχαίο πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι χρόνια δυσκοίλιοι είναι γυναίκες! Συμβαίνει, το πιο συχνό ρήμα παίρνοντας ένα ιστορικό από έναν δυσκοίλιο να είναι το «σιχαίνομαι» . Και οι γυναίκες ως «ωραίο φύλλο» έχουμε αρκετές ενοχές γύρω από αυτήν την, κατά τ’ άλλα φυσική, λειτουργία! Οι άντρες φαίνεται να είναι πιο άνετοι με λιγότερα κρούσματα δυσκοιλιότητας αλλά και αυτοί δεν έμειναν τελείως αλώβητοι. Το στρες ή κακή τροφή και η έλλειψη χρόνου δυσκολεύουν τα πράγματα.
Μήπως όμως το θέμα της δυσκοιλιότητάς σου ξεκινάει από παλιά; Θα σου αναφέρω ένα υποθετικό σενάριο και αναλογίσου πόσο σε αντιπροσωπεύει:
Σαν παιδάκι, τη στιγμή που ένοιωθες τον κρύο ιδρώτα της κένωσης,  ο γονιός σου, σου έλεγε «Κρατήσου να πάμε σπίτι μας» , «Δεν κρατιέμαι» έλεγες και σου απαντούσε «Πώς θα σε πάω σ αυτήν τη βρωμοτουαλέτα;» ή στην καλύτερη περίπτωση «Πάμε αλλά μην ακουμπάς τη λεκάνη! Προσπάθησε να σταθείς στον αέρα». Μας πως να αδειάσεις αν είσαι στον αέρα!;

Έτσι έμαθες να κρατιέσαι, να σφίγγεσαι, να δέχεσαι πως οι ξένες τουαλέτες είναι βόμβα μικροβίων, να θεωρείς απαράδεκτη έως και κατακριτέα την επιλογή κάποιων να τολμούν να αφοδεύουν σε κοινόχρηστες τουαλέτες (εσύ ποτέ δεν θα το έκανες αυτό!), να σιχαίνεσαι ακόμα και τον εαυτό σου που το τόλμησες μια φορά,  πως είναι ντροπή να καταλάβει ο επόμενος  τις έκανες εσύ ως  προηγούμενος και όλα αυτά τα αγχωτικά και περιοριστικά γύρω από την αφόδευση.
Με τα χρόνια το έντερο υπακούει στις… διαταγές σου κι εκπαιδεύεται να αδειάζει μόνο στην τουαλέτα του σπιτιού σου. Έτσι έχεις δυσκοιλιότητα στις διακοπές σου, όταν πρέπει να φύγεις επαγγελματικό ταξίδι, στους πρώτους μήνες της συγκατοίκησης, όταν πας επίσκεψη σε έναν φίλο ακόμα και στο σπίτι των γονιών σου. Επειδή όμως το εντεράκι σου καταπιέζεται, δεν μπορεί να συγχρονιστεί και δεν ανταποκρίνεται όποτε θέλεις. Πολλές φορές ούτε και στο σπίτι σου του δίνεις το χρόνο που χρειάζεται.
Αλήθεια, πόσο χαλαρός είσαι το πρωί μόλις ξυπνάς;
Κάποια φορά, αν είσαι «τυχερός» το έντερό σου θα κάνει έκρηξη, θα βιώσεις ένα επεισόδιο διάρροιας και θα ανακουφιστείς. Άλλες πάλι, θα σπεύσεις να  πάρεις «εκείνη» τη μαρμελάδα, θα φας φρέσκα σύκα, θα θυμηθείς να πιεις πολύ νερό ή ακόμα θα πάρεις το μαγικό καθαρτικό από το φαρμακείο που θα δώσει φόρα στο έντερό σου να αδειάσει από το τοξικό του περιεχόμενο που τόσες μέρες ξέχασε να ξεφορτώσει.
Κι έτσι το έντερό σου έμαθε… ή για την ακρίβεια ξέμαθε!
Λειτουργείς παρά φύση χρόνια τώρα,  παράλληλα με τις όχι τόσο καλές σου διατροφικές συνήθειες , την αφυδάτωση και το έντονο στρες. Κατηγορείς το «τεμπέλικο» έντερό σου αλλά στην πραγματικότητα έχεις παραδόσει τα όπλα.
Μην μπερδεύεσαι: «Κακά» καλούμε χαριτωμένα το αποτέλεσμα της αφόδευσης και όχι την διαδικασία!
Γιατί αυτό που φεύγει είναι κακό, άχρηστο και νοσηρό για τον οργανισμό σου. Γι αυτό και πρέπει να το ξεφορτωθείς στην ώρα του, προτού επανα-τοξινώσει το σώμα σου.
Στο www.diatrofi.gr θα βρεις πολλά άρθρα εξαιρετικών συναδέλφων που θα σε συμβουλέψουν γύρω από το τι πρέπει να φας στη φάση της δυσκοιλιότητας:
  • φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης,
  • φρούτα,
  • λαχανικά,
  • γαλακτοκομικά ζύμωσης όπως κεφίρ,
  • μαγειρευτά φαγητά όπως μελιτζάνες, μπάμιες κτλ,
  • ελαιόλαδο και
  • αρκετό νερό.
Φυσικά είναι προϋπόθεση να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, όμως θα σου αναφέρω και μερικές πρακτικές που θα συμπληρώσουν τη θεραπεία σου – γιατί η δυσκοιλιότητα χρήζει θεραπείας!
Πάρε τα μέτρα σου
Αρχικά εφοδιάσου με τα κατάλληλα προϊόντα που θα σου επιτρέπουν ελεύθερη και χαλαρή αφόδευση σε κοινόχρηστους χώρους. Αντισυπτικά μαντιλάκια, χαρτομάντηλα, ειδικά απολυμαντικά τζελ ή σπρέι καθαρισμού, χάρτινα καθίσματα λεκάνης μιας χρήσης,  ακόμα και ένα μικρό αρωματικό –αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ να τα κουβαλάς όλα αυτά αλλά  θα σε προειδοποιήσω πως αν φτάσεις να αποκτήσεις ευερέθιστο έντερο λόγω της χρόνιας δυσκοιλιότητα σου, θα έρθει μια εποχή που θα είσαι αναγκασμένος να το κάνεις… θες δε θες. Ρώτα αυτούς που βιώνουν βίαιες «απροειδοποίητες» διάρροιες. Έτσι θα αρχίσει να χαλαρώνει το εντερικό σου σύστημα, να εκπαιδεύεται και να προωθεί την κένωση μετά την λήψη τροφής, όπως δηλαδή θα έπρεπε φυσιολογικά να γίνεται.
Κάτσε σωστά στο θρόνο σου
Μια πολύ χρήσιμη τακτική είναι να μάθεις να κάθεσαι σωστά στη λεκάνη της τουαλέτας . Όπως θα παρατηρήσεις στην παρακάτω εικόνα ο σωστός τρόπος είναι να έχεις τα πόδια σου σε οξεία γωνία και σχεδόν κοντά στο στήθος σου (σε θέση squat) ή όπως θα λέγαμε Ελληνικά «κουκουβιστά». Αυτό μπορείς να το πετύχεις στηριζοντας τα πόδια σου σε ένα παιδικό σκαμνάκι ή ακομα και στο καλαθάκι απορημάτων. Ο λόγος που στο προτείνω αυτό είναι γιατί με αυτή τη στάση χαλαρώνει ο μυς puborectalis και κατά κάποιον τρόπο απελευθερώνεται το τελικό σημείο του ορθού. Έτσι τα κόπρανα μπορούν να περάσουν χωρίς δυσκολία, με κάθετη σχεδόν ροή προς τον τελικό σφιγκτήρα.
stasi stin toualeta
Γι αυτό και οι τούρκικες τουαλέτες είναι σωστές για την αφόδευση όπου υποχρεωτικά κάθεσαι στην «κουκουβιστή» θέση. Βέβαια είναι άβολες γιατί οι περισσότεροι είμαστε αγύμναστοι με αδύναμα γόνατα και τετρακέφαλους μύες.  Οπότε περισσότερο κουραζόμαστε στις τούρκικες παρά χαλαρώνουμε.
Γυμνάσου!
Όχι μόνο για να αφοδεύεις άνετα σε κουκουβιστή θέση squat αλλά γιατί πρέπει να κινήσεις το έντερό σου. Πολύ βοηθητικές στάσεις έχει η Yoga και το Pilates και μάλιστα πολλές από αυτές εστιάζουν αποκλειστικά στην κίνηση και το stretching των εντέρων.
Εναλλακτικές θεραπείες
Όπως το Μασάζ Σιάτσου και η ρεφλεξολογίαΣωστοί θεραπευτές και χειροπρακτικοί γνωρίζουν πώς να απελευθερώσουν το έντερο και να κινήσουν τα αέρια που τυχόν έχουν εγκλωβιστεί στον εντερικό αυλό και που δημιουργούν τους κολικούς.
Συμπληρωματική αγωγή
Παράλληλα με τη διατροφή σου θα πρέπει να προσθέσεις και κάποια πολύ χρήσιμα συμπληρώματα, με τη συμβουλή πάντα του διατροφολόγου:
  • Προβιοτικά με υψηλό αριθμό στελεχών και πλήθος ωφέλιμων μικροοργανισμών που θα βελτιώσει το βακτηριακό προφίλ του πεπτικού σου
  • Το αμινοξύ L γλουταμίνη που θα επουλώσει τις φλεγμονές που πάντα υπάρχουν στη χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Βιταμίνη Εβιταμίνη C και βιταμίνη D3 που χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά του εντέρου
  • Μαγνήσιο που βοηθάει τη θρέψη των εντερικών κυττάρων και παράλληλα δημιουργεί και κινητικότητα στο έντερο
  • Αλόη υψηλής καθαρότητας απαλλαγμένη από αλοϊνη και
  • Φυτικές ίνες σε σκόνη στα αρχικά στάδια θεραπείας εάν δυσκολεύεσαι να πειθαρχήσεις με τη διατροφή σου.
Κράτησε σαν πρωινή συνήθεια να τρως μια κουταλιά ταχίνι ολικής άλεσης μόλις ξυπνάς και να πίνεις ένα βοτανικό αφέψημα (π.χ  χαμομήλι) ή ένα μεγάλο  ποτήρινερό βρύσης.
Η κακή συνήθεια «καφές και τσιγάρο» σε τρέχει μεν στην τουαλέτα αλλά δεν σημαίνει πως ειναι και ο σωστός τρόπος.
Έχεις δεχτεί το γεγονός πως είσαι δυσκοίλιος και λες «έτσι ήμουν από παιδί». Απελπίζεσαι, σχεδόν επαναπαύεσαι, στην ταμπέλα αυτή κι ενώ σε ταλαιπωρεί τόσα χρόνια η μηδαμινή σχέση με την τουαλέτα σου, νοιώθεις πως πρέπει να το παραδεχτείς  πως «έτσι θα είμαι μέχρι να γεράσω».
Εγώ προσωπικά , σαν θεραπευτής διατροφολόγος, αρνούμαι να δεχτώ πως είναι λογικό ένας άνθρωπος  να μην έχει κενώσεις για 7-10  μέρες!
Μην το δέχεσαι ούτε κι εσύ για τον εαυτό 
σου. Κάποια στιγμή αυτό κυριολεκτικά θα σε αρρωστήσει.
Αναζήτησε τη θεραπεία σου! Η δυσκοιλιότητα στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να διορθωθεί!
Η εντερική αποκατάσταση μπορεί να απαιτήσει χρόνο (τουλάχιστον  6 μήνες) αλλά γίνεται κι επιβάλλεται…
Δες ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την στάση του σώματος στην τουαλέτα ΕΔΩ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα