Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; Μάλλον, εμάς... Και οι γάτες;

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; Μάλλον, εμάς... Και οι γάτες;

Μία κλινική ψυχολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί τι ονειρεύονται κατά πάσα πιθανότητα τα κατοικίδιά μας και περιγράφει ότι μερικά ζώα, μπορεί να έχουν ακόμα και εφιάλτες.
Οι περισσότεροι σκυλογονείς και γενικά, όσοι ζουν παρέα με ένα κατοικίδιο, θα έχουν αναρωτηθεί τι άραγε να ονειρεύονται τα ζώα τους. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα ζώα ονειρεύονται, πόσο μάλλον να ανακαλύψουμε τι κυριαρχεί στα όνειρά τους.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να υποστηρίζουν με αυτοπεποίθηση ότι τα ζώα, όχι μόνο ονειρεύονται, αλλά το κάνουν και με πολύ παρόμοιο τρόπο με εμάς.

Σκύλοι: ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και στα όνειρα

Τώρα, η κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Δρ Deirdre Barrett, η οποία μελετά τη συμπεριφορά του ύπνου στον άνθρωπο, έρχεται να προσθέσει μία ενδιαφέρουσα πτυχή στο παραπάνω επιχείρημα. Σύμφωνα με τη Δρ Barrett, τα σκυλιά ονειρεύονται τους ιδιοκτήτες τους.

Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; Μάλλον, εμάς... Και οι γάτες;
"Οι άνθρωποι ονειρεύονται τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν μέσα στην ημέρα, αν και το κάνουν περισσότερο οπτικά και λιγότερο λογικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε ότι για τα ζώα ισχύει κάτι διαφορετικό", δήλωσε, συγκεκριμένα, η Δρ Barrett, στο People.
Επομένως, με δεδομένο ότι τα σκυλιά είναι εξαιρετικά συνδεδεμένα με τους ανθρώπους ιδιοκτήτες τους, "είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να ονειρεύεται το πρόσωπό σας, τη μυρωδιά σας ή εκείνον να κάνει κάτι που σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί", συνέχισε η ψυχολόγος. 
Η Δρ Barret έσπευσε βέβαια, στη συνέντευξή της, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν και τι ονειρεύονται τα ζώα γενικότερα, αλλά εξήγησε ότι τα περισσότερα θηλαστικά έχουν έναν παρόμοιο κύκλο ύπνου με τον δικό μας, σημειώνοντας ότι αυτό υποδεικνύει πως λογικά, ονειρεύονται.

Γάτες: μία διαφορετική υπόθεση...

Πάντως, μάλλον δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα ζωάκια. Για παράδειγμα, φαίνεται πως οι γάτες, το έτερο κατοικίδιο που κρατά συχνά συντροφιά στους ανθρώπους, έχουν πιο "εγωιστικές" ασχολίες, όταν κοιμούνται.
Τι ονειρεύονται οι σκύλοι; Μάλλον, εμάς... Και οι γάτες;
Η Δρ Barrett λέει πως οι γάτες είναι πιθανότερο να ονειρεύονται... ποντίκια, κάτι που οι ειδικοί γνωρίζουν χάρη στα πειράματα ενός από τους πρώτους ερευνητές ύπνου, ο οποίος "κλείνοντας" έναν διακόπτη στους εγκεφάλους των μικρών αιλουροειδών, παρατήρησε ότι αυτά, κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, πηδούν, παραμονεύουν, ορμούν και νιαουρίζουν, όπως όταν κυνηγούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στηριζόμενοι σε παρόμοια πειράματα στον εγκέφαλο σκυλιών, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Δρ Nicholas Dodman και Δρ Stanley Coren, δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι οι σκύλοι ονειρεύονται γεγονότα από τη σκυλίσια τους ζωή.
"Στα όνειρά του, ένα Pointer θα δείξει προς ένα πουλί και ένα Doberman Pincher θα κυνηγήσει έναν κλέφτη”, είχαν πει τότε, μιλώντας σε βρετανικό μέσο οι δύο καθηγητές, οπότε ας μη βιαστούμε να βαφτίσουμε μόνο τις γάτες εγωιστικές. Φαίνεται πως και τα σκυλάκια μπορεί να ονειρεύονται για την πάρτη τους.

Δύο γορίλες μιλάνε για όνειρα

Η κλινική ψυχολόγος του Χάρβαρντ, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τις μοναδικές γνωστές περιπτώσεις ζώων τα οποία έχει υπαινιχθεί ότι "μίλησαν" για τα όνειρά τους σε ανθρώπους. Ο λόγος για δύο γορίλες, την Koko και τον Michael, οι οποίοι ξέρουν να επικοινωνούν στη νοηματική γλώσσα. 
Η Δρ Barrett είπε, ειδικότερα, ότι η Koko, μερικές φορές, λίγη ώρα μετά που ξυπνά, κάνει σήματα για φανταστικά συμβάντα, ανθρώπους και μέρη τα οποία δεν έχει δει, ενώ ο Michael, του οποίου την οικογένεια σκότωσαν λαθροθήρες, κάποτε ξυπνά και σχηματίζει με σήματα την πρόταση: "Κακοί άνθρωποι σκοτώνουν γορίλες"...
Το παράδειγμα του Michael υποδεικνύει, τραγικά, ότι τα ζώα μπορεί εκτός από απλά όνειρα, να βλέπουν και εφιάλτες. Επομένως, καλό είναι όσοι έχουμε κατοικίδια, να ακολουθήσουμε την ακόλουθη συμβουλή της Δρ Barrett:
"Ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε στον εαυτό μας καλύτερα όνειρα είναι να έχουμε ευχάριστες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να απολαμβάνουμε τον ύπνο σε ασφαλές και άνετο περιβάλλον. Αυτό μάλλον ισχύει και για τα κατοικίδια".
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα