Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΛΑΣ - Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ 5ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΕ


Η μάχη που δόθηκε στο ύψωμα 731, στο Αλβανικό μέτωπο, δεν είναι μόνο μια μεγαλειώδης νίκη των Ελλήνων κατά των Ιταλών και προσωπικά κατά του ίδιου του Μουσολίνι, που επέβλεψε την επίθεση επί τόπου. 

Αλλά είναι από τις μάχες εκείνες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Διότι αν δεν ανακόπτονταν οι Ιταλοί στο ΥΨΩΜΑ731 σε δύο μέρες θα είχαν φθάσει στα Γιάννενα. Και η κατάληψη της Ελλάδος θα είχε συντελεστεί. 

Η επική νίκη των Ελλήνων ανάγκασε τον Χίτλερ να καθυστερήσει την επίθεση του στην Ρωσία, για τρείς εβδομάδες. Και όταν έφθασε προ της Μόσχας, είχε φθάσει και ο βαρύς Ρωσικός χειμώνας με αποτέλεσμα να καθηλωθεί και να χάσει τον πόλεμο.

Μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού και αυταπάρνησης αποτελεί η απόκρουση της εαρινής ιταλικής επίθεσης από 9 έως 25 Μαρτίου 1941, ο αγώνας αυτός μόνο με τη μάχη του Μαραθώνα θα μπορούσε να συγκριθεί.... 

Στον τιτάνιο αγώνα που διεξήχθη στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, περίπου την μισή του δύναμη. (Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες). 

Ο ταγματάρχης και διοικητής του τάγματος, που υπερασπίζονταν το ύψωμα 731, Δ. Κασλάς είχε λάβει μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία. Ήταν ένας εμπειροπόλεμος αξιωματικός, και αξιοποιώντας την εμπειρία του αυτή, έφερε το απίστευτο αποτέλεσμα. Ήταν ο Μιλτιάδης της Νεώτερης Ελλάδας. 

Αγαπητοί αναγνώστες για να καταλάβετε την τιτανομαχία που διεξήχθη στο ύψωμα 731 παραθέτω από το προσωπικό χειρόγραφο ημερολόγιο του Ταγματάρχη (τότε) Δημητρίου Κασλά, από το Πουρί Ζαγοράς, την περιγραφή της πρώτης ημέρας της επίθεσης των Ιταλών. 


«(Ημέρα πρώτη: Κυριακή 9η Μαρτίου 1941, «έναρξις της επιθέσεως»)
(Πρωινές ώρες): Την 06:30 ώραν ήρξατο τρομακτικόν και καταιγιστικόν πυρ του εχθρικού Πυροβολικού και όλμων. Η πρώτη ομοβροντία μιας βαρέως Πυροβολαρχίας ερρίφθη ακριβώς την 06:30 ώραν επί του υψώματος 731, όπου ο Σταθμός Διοικήσεώς μου ήτο το σύνθημα της ενάρξεως της βολής. 

Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται με αυξάνουσα ένταση. Σμήνη αεροπλάνων ρίπτουν συνεχώς τα φορτία των επί των υψωμάτων 731 και 717. Το ύψωμα 731, όπου το Τάγμα μου, σείεται συνεχώς, σκόνη, φωτιά και καπνός, η ατμόσφαιρα είναι βαριά, δύσκολα αναπνέει κανείς από τα αέρια των εκρήξεων, κόλασης πυρός, μας περιέβαλλαν καπνοί και αι φλόγες, δεν ημπορούμε να διακρίνουμε τι γίνεται εις απόσταση 10 μέτρων. Το ύψωμα 731 ήτο δασωμένο με δέντρα ύψους 4-5 μέτρων, εντός διώρου έμεινε γυμνό. Τα συρματοπλέγματά μας κατεστράφησαν, τα χαρακώματα ισοπεδώθηκαν, οι στρατιώτες μου καλύπτονται στις οπές των οβίδων και αγωνίζονται απεγνωσμένα να επανορθώσουν τας ζημίας, ιδίως να προστατεύσουν τα πολυβόλα και οπλοπολυβόλα από την καταστροφή, από τις πέτρες και χώματα που εγείρονταν από τας εκρήξεις. Τα υπάρχοντα επί του υψώματος 731 δύο πυροβόλα των 6,5 και αντιαρματικός ουλαμός των 37 κατεστράφησαν ολοτελώς. 

Περί την 07:30 ώρα κατόρθωσα να επικοινωνήσω τηλεγραφικώς δια λίγα λεπτά με τον Συνταγματάρχη Κετσέα, επίσης μετά του Διοικητού του Συγκροτήματος Συνταγματάρχου Γεωργούλα Ν., οι οποίοι αγωνιούσαν να πληροφορηθούν την κατάσταση μας. Με ερώτησαν εάν οι άνδρες του Τάγματος κρατούν τας θέσεις των, τους απάντησα ότι οι Λόχοι ευρίσκονται εις τας θέσεις των. Μου διαβίβασε την εξής Διαταγή γραπτή: «Επί των θέσεών σας θ' αμυνθείτε μέχρις εσχάτων, Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκηση απαιτεί να κρατήσατε ψηλά την τιμήν των όπλων.».
...Του απήντησα: οτιδήποτε και αν συμβεί δεν θα εγκαταλείψουμε το 731 και έχω πεποίθηση ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί. 


Περί την 8ην ώρα το Πυροβολικό του εχθρού άρχισε να επιμηκύνει την βολή του εις τα μετόπισθεν του Τάγματος και την 08:30 έπαυσε την βολή του επί των υψωμάτων 731 και 717. ήταν φανερό πλέον ότι θα άρχιζε η επίθεση των Ιταλών.
 Διέταξα τους Λόχους να ετοιμάσουν τα αυτόματα και να μη βάλουν από μεγάλες αποστάσεις, παρά μόνον όταν οι Ιταλοί θα έφθαναν εις ορισμένα σημεία του εδάφους που υπεδείχθησαν επί τόπου εις απόσταση περίπου 200 μέτρων. 

Περί την 09:30 ώρα οι Ιταλοί χρησιμοποιούντες τας δεξιά του 5ου Λόχου βαθιές γραμμές πλησιάζουν επικινδύνως και προσεγγίζουν τα κατεστραμμένα συρματοπλέγματα. Αρχίζει πλέον ο αγών με τις χειροβομβίδες. Οι Ιταλοί δοκιμάζουν με τρόμο και φωνές τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των αμυντικών μας χειροβομβίδων. 

(Μεσημέρι): Την μεσημβρία προσπαθούν οι Ιταλοί να επαναλάβουν την επίθεση των, αλλά ευθύς ως αναπτύσσονται καθηλώνονται και διασκορπίζονται από το Πυροβολικό και τα Πολυβόλα μας. (Απόγευμα): Το απόγευμα και ενώ μέχρι της στιγμής εκείνης τα εχθρικά πυρά είχαν αραιώσει, ξεσπά και νέα επίθεση μετά σφοδρού βομβαρδισμού, εφ' ολοκλήρου του τομέα της Ι Μεραρχίας και ανασκάπτεται πάλιν το έδαφος από το πυροβολικό και τας βόμβας αεροπλάνων. Οι στρατιώτες περιμένουν να πλησιάσουν τα εχθρικά τμήματα πεζικού, τα παραλαμβάνουν με τα αυτόματα και τα αποδεκατίζουν με επιτυχείς ριπές και όταν ο εχθρός χρησιμοποιεί τις βαθιές γραμμές και προσεγγίζει τα χαρακώματα, επιτίθενται με τις χειροβομβίδες και την λόγχη. 

Οι Ιταλοί όμως δεν παραιτούνται. Δοκιμάζουν διά μία ακόμα φοράν, προτού νυχτώσει, να διασπάσουν τις γραμμές μας επί του υψώματος 731.Και η προσπάθεια αυτή αποκρούεται σε σοβαρότατες απώλειες. 

(Βράδυ): Η νύκτα μας βρίσκει όλους εξαντλημένους σωματικώς. Είμεθα όλη την ημέρα νηστικοί. Εν τούτοις κανείς δεν θέλει να φάγει. Έχουμε άφθονο κονιάκ. Οι Λόχοι δεν ζητούν ψωμί αλλά χειροβομβίδας αμυντικές και σκαπανικά εργαλεία. Καθ' όλη την νύκτα οι ημιονηγοί του Τάγματος, οι αφανείς αυτοί ήρωες πηγαινοέρχονταν εις τον σταθμό εφοδιασμού διά να μας φέρουν εκατοντάδας φορτίων χειροβομβίδων, πυρομαχικών και λοιπών εφοδίων. 

Εδώ ο ταγματάρχης Κασλάς τελειώνει την καταγραφή του τιτάνιου αγώνα για την αναχαίτιση των Ιταλών κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης. Οι επιθέσεις των Ιταλών συνεχίστηκαν και με μεγαλύτερη σφοδρότητα για 16 ακόμη ημέρες. Ο ορισθείς αντιπρόσωπος δια την υπογραφή του πρωτοκόλλου εκεχειρίας, που ζήτησαν οι Ιταλοί την 21η του Μαρτίου, Διοικητής του Ι/67 Τάγματος, του εδόθη η ευκαιρία να διατρέξει το προ του 731 έδαφος μέχρι του προς Δυσμάς υψ. 717, μήκους 500 περίπου μέτρων και να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι την τρομακτική φθορά που είχαν υποστεί οι Ιταλοί κατά τις εναντίον του 731 επιθέσεις των.

Αυτός, στην σχετική έκθεση του, αναφέρει ότι, καίτοι είχε ήδη αντικρίσει εικόνας ανθρωποσφαγής εις τα πεδία μαχών στην Μακεδονία και την Μικρά Ασία, εν τούτοις το μακάβριο και φρικιαστικό θέαμα το οποίο αντίκρισε εις τον μεταξύ του 731 και του 717 χώρο, υπερέβαινε τις δυνατότητες της φαντασίας του. 

Όλη σχεδόν η ορατή κατά μήκος της μεταξύ των δύο υψωμάτων κορυφογραμμής ζώνη, πλάτους 150 περίπου μέτρων, ήτο κεκαλυμμένη διά πτωμάτων, εγκατεσπαρμένων κατά σωρούς, μεταξύ των οποίων, ως διακοσμητικό συμπλήρωμα, προέβαλαν αποκεκομμένα μέλη κατατεμαχισμένων μαχητών. Η μακάβριος εντύπωση κορυφώνονταν διά της θέας θανάσιμου εναγκαλισμού αντιπάλων, εκ των οποίων όχι ολίγοι από της Ελληνικής πλευράς. 

Ανάλογο εικόνα θα παρουσιάζονταν ασφαλώς και αι εκατέρωθεν της κορυφογραμμής προς τας χαράδρας Προι Μαθ και Προι Βέλες κατερχόμεναι κλιτείς

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρεται εις την έκθεση του 19ου Συντάγματος, το οποίο αμυνόταν επί του υψ. 731, ο επί κεφαλής των αποσταλμένων υπό των Ιταλών εις τις Ελληνικές γραμμές το πρωί της 22ας Μαρτίου κηρύκων στρατιωτικός ιερεύς, υπέστη ισχυρό ψυχικό κλονισμό επί τη θέα της τρομερής ανθρωποσφαγής. 

Για να καταλάβετε αγαπητοί αναγνώστες το μέγεθος της ανθρωποσφαγής που υπέστησαν οι Ιταλοί, στην εκπομπή της ΝΕΤ του Χρήστου Βασιλόπουλου όπου παραθέτει την περιγραφή της μάχης από τον ζωντανό θρύλο και πολυβολητή που επέζησε αυτής της ανθρωποθυσίας κ. Κανέλας, σε κάποια στιγμή της περιγραφής είπε: «τι ψυχή θα παραδώσω που τόσο πολλούς Ιταλούς εσκότωσα». 

Η «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών απέτυχε. Ο Μουσολίνι έφυγε ταπεινωμένος.

Δημήτρης Κασλάς : ο Έλληνας αξιωματικός, που τα βήματα του και οι ενέργειες καθοδηγούνταν πάντα από την αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά αυτή δια των ηγετών της πόσο απάνθρωπα του φέρθηκε. Πρόκειται περί ενός ηρωικού ανθυπολοχαγού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πού ‘γινε γίγαντας ταγματάρχης στο ανυπέρβλητης δόξας αγώνα στο ύψωμα 731. Ύστερα στην Εθνική Αντίσταση, πρώτα με τον ΕΔΕΣ και κατόπιν με τον ΕΛΑΣ, ο οποίος, μετά την απελευθέρωση, αντί να τιμηθεί, από την πολιτεία ως όφειλε, για την ασυγκρίτου μεγέθους προσφορά εις την πατρίδα, και στην Ευρώπη, καθαιρέθηκε σε απλό στρατιώτη και εκτοπίστηκε 1945-1948 στη Σέριφο, στην Ικαρία και στη Σαντορίνη ως…«συμπαθών το ΚΚΕ».

Η δοξασμένη και τραγική ιστορία του γίγαντα Κασλά, όμοια με τη δοξασμένη μα και τραγική - εμφυλίως – ιστορία του ελληνικού έθνους 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα