Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

To top-10 των διατροφικών μύθων που καταρρίφθηκαν

diet-myths

Στην προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι να χάσουν βάρος, εδώ και δεκαετίες ακούνε και διαβάζουν πολλά. Ετσι ώστε κάποια απ’ αυτά να έχουν επικρατήσει ως εντύπωση ακόμα κι αν τελικά δεν ισχύουν.
Οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι πολλοί από τους διατροφικούς μύθους που κρατούσαν γερά εδώ και χρόνια και πάνω τους έχουν βασιστεί μακρόχρονες δίαιτες δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μεγάλη πλάνη.
′Η ακόμα ότι κάποιοι απ’ αυτούς ίσχυαν μόνο αν κάποιος κατέφευγε σε υπερβολές. Μόνο που η υπερβολή στη διατροφή οδηγεί έτσι κι αλλιώς σε λάθη και σε αποτυχημένα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής.
Ας δούμε ποιοι είναι οι 10 κορυφαίοι διατροφικοί μύθοι που έχουν ήδη καταρριφθεί:

sugar

Mύθος Νο 1: Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Ο πιο κοινός διατροφικός μύθος είναι ότι η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη θα χρειαστεί να παρακολουθείτε την πρόσληψη ζάχαρης που λαμβάνετε και την πρόσληψη υδατανθράκων, με τη βοήθεια του γιατρού σας, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά το σάκχαρό σας. Ωστόσο, αν δεν έχετε διαβήτη η κατανάλωση ζάχαρης δεν πρόκειται να σας κάνει να αναπτύξετε τη νόσο. Οι κυριότεροι παράγοντες για διαβήτη τύπου 2 είναι μια δίαιτα υψηλή σε θερμίδες, το υπερβολικό βάρος και η καθιστική ζωή.
Good-or-bad-fat

Mύθος Νο 2: Ολα τα λίπη κάνουν κακό

Είναι ένας μακροχρόνιος διατροφικός μύθος, ότι όλα τα λίπη βλάπτουν. Ωστόσο, το γεγονός είναι πως αυτό δεν ισχύει με όλα τα λιπαρά. Τα λιπαρά ενισχύουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, και βοηθούν να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης, για να αναφέρουμε μερικούς μόνο από τους ωφέλιμους σκοπούς τους. Ωστόσο, όταν τα λίπη καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του σωματικού βάρους, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μερικά λίπη μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην προώθηση της καλής υγείας, ενώ άλλα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Το κλειδί είναι να αντικαταστήσετε τα κακά λίπη (κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά) με τα καλά λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα).
sugar-cubes

Μύθος Νο 3: Η καφέ ζάχαρη είναι καλύτερη από την λευκή ζάχαρη

Η μαύρη ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη με προσθήκη μελάσας. Ναι, η μαύρη ζάχαρη περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων. Αλλά αν τρώτε μια τεράστια ποσότητα καφέ ζάχαρης κάθε μέρα η διαφορά σε περιεκτικότητα ανόργανων αλάτων στη μαύρη και τη λευκή ζάχαρη είναι ασήμαντη. Η ιδέα ότι η καφέ και η λευκή ζάχαρη έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους είναι ένας ακόμα κοινός διατροφικός μύθος.

A lots of white and brown chicken eggs close-up

Μύθος Νο 4: Τα καφετιά αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα άσπρα αυγά

Σε αντίθεση με ό,τι ευρέως πιστεύεται, το χρώμα του κελύφους του αυγού δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ποιότητα, την γεύση, τη θρεπτική αξία, ή το πάχος του κελύφους. Το χρώμα του κελύφους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη φυλή της κότας.
Τα άσπρα αυγά παράγονται από κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών και τα καφέ από κότες με κόκκινα φτερά και κόκκινους λοβούς αυτιών. Δεν υπάρχει διαφορά ως προς το περιεχόμενο, τη γεύση ή την διατροφική αξία ανάμεσα στα λευκά και τα καφέ αυγά.
seafood

Mύθος Νο 5: Αποφεύγουμε τα θαλασσινά για να μειωθεί η χοληστερόλη

Ενας από τους πιο τραβηγμένους διατροφικούς μύθους. Στην πραγματικότητα, η διαιτητική χοληστερόλη που βρίσκεται στα θαλασσινά και κάποια κρέατα έχει μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος στους περισσότερους ανθρώπους. Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά οξέα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.
Τα κορεσμένα λίπη του αίματος βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα με βάση το κρέας και τα συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς και τα τρανς λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα συσκευασμένα σνακς, τα τηγανητά τρόφιμα, ή την μαργαρίνη.

Μύθος Νο 6: Aποφεύγουμε τους υδατάνθρακες για να χάσουμε βάρος

Το βασικό μήνυμα που μεταφέρουν πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι ότι οι  υδατάνθρακες προωθούν την παραγωγή ινσουλίνης που με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς με τη μείωση των υδατανθράκων μπορεί κανείς να χάσει βάρος. Μόνο που αυτός είναι ένας ακόμα διατροφικός μύθος.
Πολλές χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες στην πραγματικότητα δεν παρέχουν στο σώμα αρκετούς υδατάνθρακες για την καθημερινή του συντήρηση. Ως εκ τούτου, το σώμα θα αρχίσει να καίει τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες (γλυκογόνο) για να παράγει ενέργεια. Οταν το σώμα αρχίζει να καίει λιγότερο γλυκογόνο, τότε απελευθερώνεται το νερό. Επομένως, η αρχική δραστική πτώση του βάρους στο ξεκίνημα μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, είναι ως επί το πλείστον το νερό που χάνετε σαν αποτέλεσμα της καύσης του γλυκογόνου.
Η αλήθεια είναι ότι οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι επίσης και δίαιτες περιορισμένων θερμίδων. Αυτοί που τις ακολουθούν τρώνε κατά μέσο όρο 1.000-1.400 θερμίδες σε σύγκριση με τον μέσο όρο πρόσληψης θερμίδων που κυμαίνεται από 1.800-2.200 για τους περισσότερους ανθρώπους. Για να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα χρειάζεται να τρώτε 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα στην κανονική διατροφή σας. Ως εκ τούτου, δεν έχει σημασία αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή ή υψηλή σε υδατάνθρακες. Θα χάσετε βάρος αν μειώσετε την θερμιδική σας πρόσληψη σε θερμίδες λιγότερες από αυτές που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το υπάρχον βάρος σας.

Μύθος 7: Οι ξηροί καρποί παχαίνουν

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι ξηροί καρποί έχουν θερμιδική πυκνότητα. Δεκαπέντε κάσιους για παράδειγμα προσφέρουν 180 θερμίδες. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να μην ξεφύγει κάποιος όταν τρώει αυτά τα νόστιμα σνακ. Αν όμως μπορείτε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας από την υπερκατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, τότε οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν ένα μέρος μιας πολύ υγιεινής διατροφής.
Είναι μύθος ότι οι ξηροί καρποί θα πρέπει να αποφεύγονται στη διατροφή. Στην πραγματικότητα οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (τα καλά λιπαρά), καθώς και φυτικές στερόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL («κακή» χοληστερόλη).
Επίσης, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 45 γραμμαρίων την ημέρα από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Αντί απλά να προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να τους φάτε αντικαθιστώντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Μύθος Νο 8: Eίναι απαραίτητο η έγκυος να τρώει για 2

Οι ενεργειακές απαιτήσεις των ανθρώπων ποικίλλουν. Ομως, η ιδέα πως στην διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπονται τα πάντα είναι ένας ακόμα διατροφικός μύθος. Είναι γεγονός ότι στις έγκυες συνιστάται να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη κατά 100 θερμίδες το πρώτο τρίμηνο και 300 θερμίδες το δεύτερο και το τρίτο, Ενα επιπλέον σνακ πριν από τον ύπνο, που να αποτελείται από ένα φρούτο, μια μερίδα γάλα ή γιαούρτι και μερικά μπισκότα είναι αρκετά.
Ενα καθημερινό προγεννητικό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα είναι κάτι που συνιστάται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια έγκυος πρέπει να τρώει σε καθημερινή βάση ένα… μπολ παγωτό!

Empty-plate_

Μύθος Νο 9: Η παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η παράλειψη ενός γεύματος θα τους οδηγήσει να τρώνε λιγότερο φαγητό, επομένως να χάσουν βάρος. Οπως γνωρίζουμε σήμερα αυτό είναι ένας διατροφικός μύθος. Οι άνθρωποι που το πιστεύουν δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο οργανισμός.
Αν παραλείψετε ένα γεύμα το σώμα σας θα νομίζει ότι βρίσκεστε σε κατάσταση πείνας και κατά συνέπεια θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να αντισταθμίσει το πρόβλημα. Πέραν αυτού αν παραλείψετε ένα γεύμα υπάρχει φόβος να φάτε περισσότερο στο επόμενο. Πράγμα που σημαίνει πως θα βρεθείτε να έχετε μια συνολική πρόσληψη θερμίδων μεγαλύτερη απ’ ό,τι αν δεν είχατε παρακάμψει κάποιο γεύμα στη διάρκεια της ημέρας. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να τρώτε συχνά μικρότερα υγιεινά γεύματα και σνακ για να κρατήσετε το σάκχαρό σας ισορροπημένο.

red-meat

Μύθος Νο 10: Το κόκκινο κρέας είναι κακό για την υγεία

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει το κόκκινο κρέας με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εν μέρει λόγω των κορεσμένων λιπαρών. Στην πραγματικότητα ακόμα και το κοτόπουλο μπορεί να περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Για παράδειγμα μια μερίδα βοδινού κρέατος, φιλέτο ή ψαρονέφρι έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη απ’ ό,τι έχει μια μερίδα μπούτι κοτόπουλο με την πέτσα του. Είναι αλήθεια ότι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα έχουν χαμηλότερα κορεσμένα λίπη. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν κάποιος δεν φάει την πέτσα.
Είναι διατροφικός μύθος, ωστόσο, ότι το κόκκινο κρέας είναι εντελώς βλαβερό για την υγεία. Αντί για να εξαιρέσετε το κόκκινο κρέας, μπορείτε να επιλέξετε άπαχα κομμάτια βοδινού και χοιρινού.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα