Μια άλλη σπουδαία αιτία της νευρικότητας είναι τα αγενή λόγια. Ποτέ να μην κουτσομπολεύετε ούτε να μιλάτε άσχημα για άλλους. Να ασχολείστε με την αναμόρφωση του εαυτού σας. Εξασκηθείτε στα καλά λόγια. Μην είστε εριστικοί. Αν η σύζυγος ή ο σύζυγός σας θυμώσει και σας κάνει να οργιστείτε, κάντε ένα μικρό περίπατο και ηρεμήστε πριν απαντήσετε. Αν σας μιλήσει με δριμύτητα, μην απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο. Είναι καλύτερα να παραμένετε σιωπηλοί μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.
Προσπαθήστε να μην είστε ξεροκέφαλοι ή ψεύτικα συγκαταβατικοί, αλλά ταυτόχρονα μην εμπλακείτε και σε καυγά. Περιμένετε μέχρι, και οι δύο, να αποκτήσετε και πάλι ήρεμη λογική. Ποτέ μην επιτρέπετε σε κανένα να σας κλέψει την εσωτερική σας γαλήνη. Και μην κλέβετε κι εσείς τη γαλήνη των άλλων με φραστικές παρεκτροπές. Η κακή χρήση του λόγου είναι ένα όπλο που πληγώνει πιο πολύ απ’ όλα. Μέσα στον θυμό σας ή την έντονη έξαψη μπορεί να πείτε κάτι που δεν εννοείτε πραγματικά και μετά να λυπάστε που το είπατε. Όμως, για είκοσι χρόνια ή και παραπάνω το άλλο πρόσωπο θα το θυμάται. (Απ’ αυτήν την άποψη, η μνήμη είναι κακό πράγμα. Η δύναμη να θυμόμαστε είναι ευλογία όταν χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο, αλλά είναι επιβλαβής αν χρησιμοποιείται σαν αποθήκη κάθε κακού που έκαναν οι άλλοι εναντίον μας.)
Αν η σύζυγός σας στριγκλίζει κι εσείς απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο, θα υποφέρετε διπλά – μια φορά για τα σκληρά της λόγια κι άλλη μια φορά για τα δικά σας. Πρωτίστως βλάπτετε τον εαυτό σας. Όταν θα έχει περάσει ο καυγάς, θα νιώθετε ότι δεν έχει μείνει τίποτα μέσα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον υπάρχουν τόσα πολλά διαζύγια.
Ειλικρινά, οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να παντρεύονται μέχρι να έχουν μάθει να έχουν κάποιον έλεγχο στα συναισθήματά τους. Τα σχολεία θα έπρεπε να εκπαιδεύουν τους νεαρούς μαθητές σ’ αυτήν την τέχνη και στον τρόπο να αναπτύσσουν ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Το αμερικανικό σπίτι διαλύεται επειδή αυτά τα πράγματα δεν διδάχτηκαν – ούτε στο σπίτι, ούτε στα σχολεία. Πώς είναι δυνατόν, δύο άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι στη νευρική δραστηριότητα, να ζήσουν μαζί χωρίς να καταστρέψουν σχεδόν ο ένας τον άλλον με τη νευρικότητά τους? Στην αρχή του γάμου η νύφη και ο γαμπρός παρασύρονται από τα συναισθήματα της έξαψης και του πάθους. Όμως, μετά από λίγο, όταν αυτά αναπόφευκτα αρχίζουν να ξεθυμαίνουν, η αληθινή φύση των δύο αυτών ανθρώπων αρχίζει να εμφανίζεται και έρχονται οι καυγάδες και η απογοήτευση.
Η καρδιά χρειάζεται αληθινή αγάπη, φιλία και πάνω απ’ όλα γαλήνη. Όταν η γαλήνη καταστρέφεται μέσω έντονων συναισθημάτων, είναι ιεροσυλία του σωματικού ναού. Το υγιές νευρικό σύστημα είναι αυτό που θα διατηρήσει σε σωστή λειτουργία όλα τα σωματικά όργανα και αισθήματα. Και για να παραμένει το νευρικό σύστημα υγιές είναι σημαντικό να παραμένουμε ελεύθεροι από απελπιστικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η απληστία, η ζήλεια.
Αποβάλετε το φόβο. Τι υπάρχει για να φοβηθείτε? Ακόμα κι ένας ελάχιστος φόβος, όπως η άσκοπη ανησυχία για το σκοτάδι ή ο φόβος για πράγματα που «θα μπορούσαν» να συμβούν, πλήττει τα νεύρα περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Γιατί να τρομοκρατούμαστε κι από αυτόν ακόμα τον θάνατο? Ο Θεός αφήνει να συμβεί σε όλους, επομένως δεν μπορεί να είναι κάτι κακό. Αυτή είναι μια πολύ παρηγορητική σκέψη από την οποία μπορείτε να πάρετε θάρρος. Ο θάνατος είναι απλώς ένας αναζωογονητικός ύπνος. Και δε φοβάστε τον ύπνο, έτσι δεν είναι? Ο θάνατος είναι απόλυτη ανάπαυση. Ο Θεός σάς δίνει τον θάνατο για να σας απαλλάξει απ’ όλα σας τα προβλήματα εδώ και μετά να σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε μια νέα αρχή σε μια νέα ενσάρκωση.
– Παραμαχάνσα Γιογκανάντα
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.