Αν αναμείξετε μερικά φύλλα δεντρολίβανου και άλλα βότανα με λίγο λάδι, θα έχετε ένα γευστικό ντρέσινγκ που συνοδεύει ψωμιά και σαλάτες.
Το δεντρολίβανο είναι ένα εξαιρετικό βότανο με πολυάριθμες ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία: για την πέψη, για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, για αύξηση της ενέργειας και για την αντιοξειδωτική του δράση.
Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε τις πολλές ωφέλειες του δεντρολίβανου καθώς και διάφορους τρόπους προετοιμασίας και κατανάλωσής του. Εγχύματα, αιθέρια έλαια, μέλι δεντρολίβανου και χρήση του ως απλό καρύκευμα αποτελούν μερικές μόνο από τις επιλογές.
Ιδιότητες του δεντρολίβανου
Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) έχει τις εξής ιδιότητες:
- Προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
- Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό.
- Βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά το φούσκωμα, τα αέρια και την υπερβολική παραγωγή στομαχικών οξέων.
- Μειώνει τους πόνους της περιόδου καθώς και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν (ημικρανίες, κατακράτηση υγρών κ.λπ.).
- Διευκολύνει την υγιή λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, αποτελώντας έτσι εξαιρετική θεραπεία για τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος).
- Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο.
- Συνεισφέρει στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης.
- Μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών νόσων.
- Είναι χρήσιμο στην περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.
Έγχυμα δεντρολίβανου
Το έγχυμα δεντρολίβανου είναι ένας από τους ευκολότερους και λιγότερο δαπανηρούς τρόπους να ωφεληθείτε από τις ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού.
Είναι καλύτερα να πίνετε το έγχυμα δεντρολίβανου μετά το φαγητό για να διευκολύνετε την πέψη.
Πώς το φτιάχνετε;
- Βράστε ένα φλιτζάνι νερό (200 ml). Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για τρία λεπτά.
- Σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για άλλα πέντε λεπτά.
- Στραγγίστε το υγρό και είναι έτοιμο να το πιείτε.
Οινόπνευμα με δεντρολίβανο
Το οινόπνευμα με δεντρολίβανο είναι μια αρχαία συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ωραίο, δροσιστικό μασάζ που ανακουφίζει από οποιαδήποτε φλεγμονή προκαλεί κράμπες ή δυσκαμψία, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος γενικά (κιρσοί, αίσθηση βάρους, κυτταρίτιδα).
Πώς το φτιάχνετε;
- Θα χρειαστείτε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει σφιχτά.
- Γεμίστε το με βλαστούς δεντρολίβανου, κατά προτίμηση φρεσκοκομμένους. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν το φυτό ανθοφορεί.
- Γεμίστε το δοχείο με αλκοόλ 96 βαθμών για εντριβές (διαθέσιμο στα φαρμακεία).
- Κλείστε το δοχείο και αφήστε το μείγμα στην άκρη για δεκαπέντε μέρες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
- Ανακινείτε για λίγο, μία φορά την ημέρα.
- Όταν περάσουν οι δεκαπέντε μέρες, στραγγίστε το υγρό και αποθηκεύστε το μέσα σε ένα δοχείο από σκούρο γυαλί που κλείνει σφιχτά, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου για τα μαλλιά
Τα αιθέρια έλαια είναι ένας οικονομικός τρόπος να έχετε πάντα διαθέσιμο δεντρολίβανο.
Το έλαιο δεντρολίβανου είναι πολύ ωφέλιμο για τα μαλλιά σας επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και προλαμβάνει την τριχόπτωση.
Για να το χρησιμοποιήσετε, απλώς προσθέστε λίγες σταγόνες του ελαίου στο συνηθισμένο σαμπουάν σας και λουστείτε κανονικά.
Αν θέλετε, μπορείτε να αναμείξετε λίγο έλαιο καρύδας με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα για να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το να δράσει για τριάντα λεπτά και έπειτα λουστείτε όπως συνήθως.
Μέλι δεντρολίβανου
Το μέλι δεντρολίβανου παράγεται όταν οι μέλισσες γονιμοποιούν με γύρη τα άνθη του βοτάνου.
Το ωμό, μη επεξεργασμένο μέλι είναι το καλύτερο για κατανάλωση από τους ανθρώπους και θα πρέπει να έχει παχύρρευστη υφή και καθαρό χρώμα χωρίς θολούρα.
Το μέλι δεντρολίβανου συνδυάζει τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτών των δύο προϊόντων, επομένως αποτελεί πολύ αποτελεσματική θεραπεία για:
- Απομάκρυνση της βλέννας.
- Συμβολή στην πέψη.
- Αναζωογόνηση του σώματος γενικά.
- Ανακούφιση από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Ρύθμιση του νευρικού συστήματος.
- Καταπολέμηση των αναπνευστικών νόσων.
- Ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού σας.
- Χαλάρωση του νου σας.
Για χρήση στην κουζίνα
Το δεντρολίβανο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στη μεσογειακή κουζίνα. Αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα σε συνταγές ιταλικής έμπνευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση σε ψωμιά, στη φοκάτσια.
Ένας τρόπος για να έχετε πάντα διαθέσιμη αυτή τη γεύση είναι να συνδυάσετε μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου με ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σκόρδο και άλλα βότανα, αν θέλετε. Αποθηκεύστε το μείγμα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και θα δείτε πώς με τον καιρό το λάδι αποκτά μοναδικές γεύσεις.
Ωστόσο, το δεντρολίβανο μπορεί να είναι πολύ έντονο, επομένως είναι καλύτερα να το χρησιμοποιείτε πάντα σε μικρές ποσότητες.
Αναδημοσίευση από meygeia
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.