Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΚΑΘΑΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ


Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να σε στείλει στον καρδιολόγο, αν όχι στον καρδιοχειρουργό, εκτός και αν ακολουθήσεις το ακόλουθο οδοντιατρικό πλάνο.
Δύο είναι οι επιλογές σε ό,τι αφορά τη στοματική υγεία: είτε προσέχεις τα δόντια σου σαν να ήταν χρυσάφι είτε χρειάζεσαι κάποια μέρα χρυσά δόντια. Εμείς θα σου συστήναμε να ακολουθήσεις τον πρώτο δρόμο, διότι ένα δόντι 24 καρατίων μπορεί να αξίζει όντως χρυσάφι, αλλά μπροστά του οι γυναίκες όταν σε βλέπουν μάλλον λένε «άνθρακες ο θησαυρός». Βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Από τη στοματική υγεία σου εξαρτάται η ζωή σου. Ενα βρώμικο στόμα εξαπολύει βακτηρίδια στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία ταξιδεύουν σε ζωτικά όργανα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, τετραπλασιασμός του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και δεκατετραπλασιασμός των πιθανοτήτων πρόκλησης καρδιακού επεισοδίου. Τα σενάρια αυτά είναι τα πιο ακραία και απαισιόδοξα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο αφορά στο να αποκτήσεις λόγω της αμέλειάς σου μία ωραιότατη ολοκαίνουργια οδοντοστοιχία - μόνο που θα είναι τεχνητή. Η κακή στοματική υγιεινή κάνει με την πάροδο του χρόνου τους συνδέσμους που κρατούν τα δόντια σου στη θέση τους να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα μια ωραία πρωία να αποκτήσεις ένα φαφούτικο χαμόγελο. Μαντεύουμε ότι δεν θα ήθελες να σου συμβούν όλα αυτά -και φυσικά μπορείς να προλάβεις τέτοιου είδους εξέλιξη- φτάνει να ακολουθήσεις τα τρία βήματα που σου προτείνουμε ώστε να μη χρειαστείς ποτέ οδοντοτεχνίτη.


Οδοντική μικροβιακή πλάκα
Οταν σηκωθείς από το κρεβάτι αύριο το πρωί, κάνε το εξής: πέρασε τη γλώσσα σου πάνω από τα δόντια σου. Δεν μπορεί, θα το αισθάνθηκες. Είναι η οδοντική πλάκα αυτή που «φιλοξενείται» στο στόμα σου, ένα μείγμα μικροβίων, νεκρών κυττάρων και σάλιου. Η οδοντική πλάκα αποτελεί εξαίσια «κατοικία» για βακτηρίδια που προκαλούν κοιλότητες, οι οποίες χρειάζονται σφράγισμα αλλά και ουλίτιδα - και την ουλίτιδα δεν πρέπει να την παίρνεις αψήφιστα. Είναι αυτή που οδηγεί σε περιοδοντίτιδα, ασθένεια που συνδέεται με την καταστροφή των συνδέσμων που συγκρατούν τα δόντια στο στόμα σου, λέει η Μάρτζορι Τζεφκόουτ, κοσμήτωρ της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. «Είναι πιθανό να έχεις τεράστια μόλυνση και να μην το γνωρίζεις».

Πιες τσάι
Φαίνεται τελικώς ότι το «5 o' clock tea» των Βρετανών είναι αυτό που σώζει την οδοντοστοιχία του έθνους. Πρόσφατη έρευνα ειδικών από το Κολέγιο Οδοντιατρικής του Σικάγου έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν στοματικές πλύσεις με μαύρο τσάι αρκετές φορές την ημέρα εμφάνιζαν λιγότερη εναπόθεση πλάκας σε σύγκριση με όσους έκαναν πλύσεις μόνο με νερό. «Οι πολυφαινόλες του τσαγιού καταστέλλουν τη δράση του βακτηριδιακού ενζύμου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συσσώρευση πλάκας» αναφέρει η Κριστίν Γου, επικεφαλής των ερευνητών. «Το να καταναλώνει κάποιος μερικές κούπες τσάι κάθε μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα». Πιες το τσάι σου όπως εσύ το προτιμάς, παγωμένο ή ζεστό, προσπάθησε όμως να το καταναλώνεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ανησυχείς μήπως το πολύ μαύρο τσάι σου επιτρέψει μεν να έχεις οδοντοστοιχία, η οποία όμως δεν θα είναι λεκιασμένη; Υπάρχει και το πράσινο. «Το πράσινο τσάι περιέχει τις ίδιες πολυφαινόλες με το μαύρο. Δεν είναι όμως τόσο επεξεργασμένο και η επεξεργασία συνεισφέρει στο να μένουν κηλίδες στα δόντια».

Μην κόψεις (με τίποτα) το νήμα
Το οδοντικό νήμα αποτελεί εργαλείο που μπορεί κατά βάθος να μισείς, ωστόσο πρέπει να ξέρεις ότι καλείται να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά και να σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Οσο για την πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία οι πλύσεις με Listerine (ή με κάποιο από τους κλώνους του) είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη χρήση οδοντικού νήματος, άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας δίνει την απάντηση: η πιο αποτελεσματική λύση για τον καλύτερο δυνατό καθαρισμό των δοντιών είναι ο συνδυασμός του στοματικού διαλύματος και του νήματος.

Το σημαντικό είναι να διαλέξεις το κατάλληλο νήμα για τα δόντια σου. «Εάν έχεις σφραγίσματα που δεν αφήνουν μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών, διάλεξε νήμα με κερί» λέει ο δρ Τζεφκόουτ. «Εάν έχεις μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δοντιών σου, διάλεξε ένα πιο χοντρό, πλεκτό νήμα. Εάν πάλι ανήκεις στη μεσαία κατηγορία, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα νήμα που δεν είναι επικαλυμμένο με κερί. Η τριβή θα οδηγήσει σε αφαίρεση περισσότερης οδοντικής πλάκας». Σε ό,τι αφορά την τεχνική που πρέπει να ακολουθήσεις, ο δρ Τζεφκόουτ σου συστήνει να ακούς το στόμα σου. «Καθώς περνάς το νήμα από τα κενά μεταξύ των δοντιών, άκου εάν παράγεται ένας μικρός ήχος. Αυτό σημαίνει ότι η οδοντική πλάκα έχει αφαιρεθεί».

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα