Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

« Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»- Μύθος ή Αλήθεια;

Waiting for Someone to Pump Up your Emotions?
Αν παρομοιάσουμε τον εγκέφαλο μας με ένα δάσος, τότε η κάθε απόφαση που λαμβάνουμε αντιστοιχεί σε βήματα πάνω στα διάφορα μονοπάτια του. Όσο κατευθυνόμαστε προς αυτά, τόσο πιο προσπελάσιμα θα γίνονται προς εμάς. Από την στιγμή που θα ξυπνήσουμε ως και αυτήν που θα κοιμηθούμε,  τείνουμε να επιλέγουμε τον τρόπο που θα περάσουμε την μέρα μας «χτίζοντας» τέτοια μονοπάτια.
Μέσα όμως στις επιλογές αυτές που αφορούν τις καθημερινές μας ασχολίες, περιλαμβάνονται κάποιες συνήθειες που μας απομακρύνουν από τον απώτερο σκοπό μας, δημιουργώντας αθέμιτους για εμάς δρόμους μέσα στο «δάσος».
    Συνήθειες που παίρνουν περισσότερα απ’ όσα μας δίνουν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα τύχει να ακούσουμε την ακόλουθη φράση: « Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Τι κρύβεται όμως  πίσω από αυτήν την φράση;
Πρόκειται για τη σημαντικότητα της ορμής, την ελεύθερη δηλαδή ροή  των θετικών συναισθημάτων και πράξεων. Τι σημαίνει όμως αυτό πιο πρακτικά;
Στο σχολείο για πρώτη φορά ακούσαμε τον όρο «ΟΡΜΗ»( ορμή= μάζα x ταχύτητα).

Aν λοιπόν αντίστοιχα επιχειρούσαμε να φτιάξουμε μια απλοϊκή εξίσωση η οποία θα εξέφραζε την Ορμή στην καθημερινή μας ζωή θα ήταν το γινόμενο των συναισθημάτων επί των δράσεων που κάνουμε. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση απογοήτευσης και θυμού θεωρώντας ότι αποτελούν μέρος ενός φαύλου κύκλου εξαιτίας του οποίου δεν μπορούν να κατακτήσουν όλα αυτά που επιθυμούν.
Ένας από τους λόγους που αποτελεί εμπόδιο ανάμεσα σε αυτούς και τα «θέλω» τους είναι  η συνεχής ανάπτυξη  αρνητικής ορμής,  αναλώνονται αναπτύσσοντας αρνητικά συναισθήματα και δημιουργώντας συνήθειες που τους κοστίζουν χρόνο. Συνήθειες που τους δίνουν βραχυπρόθεσμη χαρά αλλά μακροπρόθεσμη λύπη.
Τελειώνοντας, η θετική και αρνητική ορμή είναι ως ένα μεγάλο βαθμό υποκειμενικές . Θετικές θεωρούνται οι πράξεις που συγκλίνουν όλο και περισσότερο με το δρόμο που θέλουμε να χαράξουμε. Αντίθετα, ένα κλασικό παράδειγμα αρνητικής ορμής είναι το κάπνισμα. Όταν έχουμε συνδέσει το κάπνισμα με τον πρωινό καφέ τότε το μονοπάτι που έχει χαραχθεί στο μυαλό μας είναι ξεκάθαρο με αποτέλεσμα η εκτέλεση της πράξης να γίνεται αβίαστα, σχεδόν αυτόματα.
Για όσους λοιπόν δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει θετική ορμή είτε αμφισβητούν την δύναμη της σας προσκαλώ να  κάνετε ένα «πείραμα».
     Σηκωθείτε αύριο το πρωί και αρχίστε να χαμογελάτε για κάποια λεπτά. Αισθανθείτε το σώμα σας ενώ παράλληλα ανοίγετε τους ώμους σας προς τα έξω. Παρατηρείστε την συναισθηματική επίδραση σε εσάς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

 baktoblog

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα