Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμηθούμε ;

sleep1
Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων δυσκολεύονται να κοιμηθούν, τότε το παρακάτω θέμα σας αφορά! Κι αυτό γιατί πριν "καταθέσετε τα όπλα" στο θέμα ύπνος, καλό θα είναι προηγουμένως να βεβαιωθείτε πως πέρα από ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ποτήρι γάλα, όπως μέχρι σήμερα ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνατε στην καθημερινή σας ρουτίνα, έχετε τσεκάρει και τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας...
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η θερμοκρασία της περιοχής που κοιμάστε αλλά και πώς αισθάνεστε σε αυτή επηρεάζει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου σας. Κι αυτό διότι όπως εξηγεί στο WebMD ο Craig Η Heller, PhD, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ: "Όταν πας για ύπνο, η θερμοκρασία που προσπαθεί να φθάσει ο εγκέφαλός μας κατεβαίνει". Και συμπληρώνει: "Σκεφτείτε το σαν το εσωτερικό θερμοστάτη.Ε άν είναι πάρα πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, το σώμα παλεύει να επιτύχει αυτό το σημείο ρύθμισης".

Αυτή η ήπια πτώση της θερμοκρασίας σώματος προκαλεί τον ύπνο, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι αυτή η "θερμοκρασία- κλειδί" της κρεβατοκάμαρας παίζει επίσης ρόλο στην ποιότητα της φάσης REM στο ύπνο, κατά την οποία ονειρεύεστε. Γι' αυτό και αν βρίσκεται σε ένα ψυχρότερο- συγκριτικά με ένα υπερβολικά ζεστό- δωμάτιο, είναι ευκολότερο να αποκοιμηθείτε. Ωστόσο, αν το δωμάτιο είναι άβολα ζεστό ή παγωμένο, είναι πιθανότερο τελικά να καταλήξετε άυπνοι.
Αριθμητικά τώρα μιλώντας, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν είναι εύκολο να προτείνει κάποιος μία συγκεκριμένη θερμοκρασία για όλους, καθώς ανάλογα με το άτομο αλλάζουν και οι προτιμήσεις. Όμως μία τυπική σύσταση είναι να κρατάμε το δωμάτιο μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου και να βάζουμε κάλτσες, καθώς ειδικά τα παγωμένα πόδια μπορούν να μας καταστρέψουν τον ύπνο.
Έχει ενδιαφέρον πάντως και η προσέγγιση της Αμερικανικής Εταιρείας Ιατρικής Ύπνου, οι επιστήμονες της οποίας μας συμβουλεύουν να σκεφτόμαστε το υπνοδωμάτιο ως σπηλιά. Δηλαδή θα πρέπει να είναι δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό. Οι νυχτερίδες άλλωστε που ακολουθούν αυτή τη λογική είναι πρωταθλητές στον ύπνο με 16 ώρες την ημέρα...


 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα