Καταρχάς, το πιο κάτω κείμενο, ή το μεγαλύτερο μέρος του τουλάχιστον, θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε γράψει μια γυναίκα σε σχέση με τους άνδρες. Αλλά αυτό είναι δουλειά των θηλυκών συναδέλφων του Mind. Εγώ γράφω απ’ την πλευρά που ξέρω, δηλαδή των ανδρών. Και πάμε. 
Οι άντρες δεν προτιμούν τις ξανθιές, τις χαζές, ή εκείνες που το παίζουν χαζές. Προτιμούν τις έξυπνες. Τις ευφυείς. Ναι κυρία μου, καλά διαβάζεις. Έρευνα του David Bainbridge, καθηγητή του πανεπιστημίου Cambridge, αναφέρει ότι οι άνδρες, όταν επιλέγουν τη σύντροφο της ζωής τους, δίδουν μεγαλύτερη προσοχή στη νοημοσύνη παρά σε οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό
Μιλώντας βέβαια για εξυπνάδα και ευφυΐα, να ξεκαθαρίσουμε ότι δε σχετίζονται αποκλειστικά με τη μόρφωση. Δεν είσαι έξυπνη μόνο και μόνο επειδή αντί πινάκων έχεις κρεμάσει στους τοίχους πτυχία και διπλώματα.
Θα μου πεις, δηλαδή ποιες θεωρούνται έξυπνες; Και γιατί αυτές;
Καταρχάς, ας σημειωθεί ότι, επειδή πολλοί άντρες έχουν μια τάση παλιμπαιδισμού, για πολλούς, έξυπνη γυναίκα είναι εκείνη που μαζί της μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν βλάκας (Paul Valery)!
Πέραν αυτού, σαφέστατα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να κρίνει κανείς αν μια γυναίκα είναι έξυπνη. Και σίγουρα δεν είναι αποδεκτές οι γενικολογίες. Δηλαδή, ας πούμε, οι ξανθιές δεν είναι ηλίθιες και δεν περιμένουν με τις ώρες να επανέλθει το ρεύμα όταν κοπεί, ενώ βρίσκονται στις κυλιόμενες. Ούτε 17 από δαύτες κάθονται έξω από το σινεμά αναμένοντας ακόμα μια, για να δουν ταινία «άνω των 18.»
Μερικά χαρακτηριστικά έξυπνων γυναικών λοιπόν, είναι τα εξής:

Έξυπνη είναι η γυναίκα που έχει χιούμορ. Έξυπνη είναι η γυναίκα που έχει χιούμορ, επαναλαμβάνω. Άρα, αν δεν έσκασες (έστω ένα μικρό) γελάκι με τα πιο πάνω «αστειάκια», σταμάτα να διαβάζεις εδώ. Αν γέλασες, να ξέρεις ότι μια τέτοια γυναίκα είναι ετοιμόλογη, ρίχνει και η ίδια χιουμοριστικές ατάκες -στο σωστό πάντα χρόνο και χώρο- και είναι ακομπλεξάριστη.  
Έξυπνη επίσης, είναι η γυναίκα που πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της. Μια τέτοια γυναίκα ξέρει τι της γίνεται και είναι, συνήθως, και ανεξάρτητη. Αυτό θεωρείται πολύ θετικό, γιατί οι άντρες σταδιακά θα βαρεθούν το «ντάντεμα». Πρέπει να μπορεί η γυναίκα να λειτουργεί χωρίς να βρίσκεται πάντα κάπου εκεί ένας ώμος να γύρει. Κάτι που έτσι και αλλιώς οφείλει να κάνει και ούσα ελεύθερη.
Ευφυής θεωρείται επίσης κάποια η οποία είναι «πολύπλευρη». Είναι εκείνη που θα διαβάσει Cosmopolitan αλλά θα κάτσει να δει και την ταινία Πολίτης Κέιν. Αυτή που θα κάτσει να δει το Mean Girls αλλά θα διαβάσει και το 1984 ή τη Φάρμα των Ζώων. Ενημερωμένη και με άποψη, γνώσεις και δημιουργικό μυαλό να τη χαρακτηρίζουν.
Τέλος, έξυπνη είναι μια γυναίκα που δεν μένει «στατική» αλλά εξελίσσεται, προσαρμόζεται, μαθαίνει και προοδεύει. Και όλα αυτά αναλόγως περιστάσεων, περιβάλλοντος και αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή της και γύρω της. Άλλωστε, ευφυΐα είναι η ικανότητα να αφομοιώνεις νέα δεδομένα, όπως πολύ σοφά παρατήρησε ο Bill Gates.
Αλίμονο αν θεωρήσουμε βέβαια τη γυναίκα αυτή ως τέλεια, αλάνθαστη και παντογνώστη. Έχοντας όμως το γνώθι σαυτόν, ξέρει πώς να προχωράει μπροστά, να μαθαίνει από τα λάθη της και να βελτιώνει τις επιλογές της.
Η ρουτίνα με μια «bimbo» θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πλήξη και τη βαρεμάρα. Μια πραγματικά όμως έξυπνη γυναίκα, με την οποία ένας άντρας μπορεί να συνδεθεί διανοητικά, είναι συνεχώς ελκυστική. Μια τέτοια γυναίκα μπορεί συνέχεια να κρατάει σε εγρήγορση έναν άντρα, χωρίς να τον αφήσει να βαρεθεί ή να εφυσηχαστεί (baby.gr).
Υπάρχει βέβαια και αυτή η μερίδα ανδρών, οι οποίοι δε θέλουν τις γυναίκες να είναι έξυπνες. Για να μπορούν να τις «ελέγχουν» πιο εύκολα. Να τις χειραγωγούν. Αυτοί όμως τελικά είναι ακόμα πιο χαζοί. Πρώτα-πρώτα, επειδή δεν είμαστε κουνέλια, υπάρχουν και οι ώρες της συζήτησης, της συνομιλίας και της ανταλλαγής απόψεων πάνω σε σημαντικά και ασήμαντα θέματα. Θα κάτσεις να μιλήσεις, θα πας για καφέ, θα σε παρουσιάσει σε φίλους και γνωστούς. Οι οποίοι ναι μεν μαζικά, στην αρχή, θα επικεντρωθούν στα.. κάλλη σου, στην πορεία όμως θα σχολιάσουν και το μυαλό σου. Ή την έλλειψη αυτού. 
Συμπερασματικά: Είναι αλήθεια ότι, οσάκις μπαίνει μια κωλάρα στο λεωφορείο, όλοι οι άντρες κοιταζόμαστε σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Αλλά, δεν μπορείς να με εκπλήσσεις συνέχεια με την κωλάρα σου. Μπορείς όμως να με εκπλήσσεις συνέχεια με την ευφυΐα σου! Μάλιστα, μια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται πιο πάνω, μπορεί να κερδίσει πολλούς πόντους τους οποίους ίσως χάνει για παράδειγμα εμφανισιακά!
Ηθικόν συμπέρασμαν: Το νινί σέρνει καράβι, το μυαλό όμως σέρνει… υπερωκεάνιο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ