Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ισχυρό χτύπημα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αμερικανικές εταιρείες

europeancourt

Στην υπόθεση εμπλέκεται το Facebook. Πώς η απόφαση της Ε.Ε. για μια υπόθεση στην Ιρλανδία αλλάζει τα δεδομένα για κολοσσούς στις ΗΠΑ.


«Άκυρο» κήρυξε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαστικό πλαίσιο που καλύπτει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην υπόθεση εμπλέκεται η εταιρία Facebook. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τον Αυστριακό Μαξ Σρεμς, ο οποίος είχε προσβάλει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανάγεται στο 2000.
Η τελευταία είχε αποφανθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν ένα «κατάλληλο επίπεδο προστασίας» των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στηριζόμενη στις αποκαλύψεις για τις πρακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ιδιαίτερα στην υπόθεση Σνόουντεν, ο αυστριακός δικαστής είχε ζητήσει από τις ελεγκτικές αρχές στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook, να μην επιτρέψει τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων του στις ΗΠΑ.
Το αίτημά του είχε απορριφθεί, καθώς οι ιρλανδικές αρχές έκριναν πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα επαρκές επίπεδο προστασίας των μεταφερόμενων δεδομένων. Ωστόσο ο Μαξ Σρεμς κατέθεσε έφεση στην ιρλανδική δικαιοσύνη, που ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι ιρλανδικές αρχές είχαν επικαλεστεί στην άρνησή τους το δικαστικό καθεστώς της λεγόμενης «σφαίρας ασφαλείας», πιο γνωστό στα αγγλικά ως «Safe Harbor» (Ασφαλές Λιμάνι), που έχει τεθεί από τις αμερικανικές αρχές για τις επιχειρήσεις τους που μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη.
Σε μία απόφαση το 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρήσει πως το πλαίσιο αυτό προστατεύει επαρκώς τους πολίτες της ΕΕ.
«Η ύπαρξη μιας απόφασης της Επιτροπής που δηλώνει πως μια τρίτη χώρα εξασφαλίζει ένα κατάλληλο επίπεδο προστασίας των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε να μειώσει τις εξουσίες που διαθέτουν οι εθνικές ελεγκτικές αρχές», έκρινε το Δικαστήριο.
Η Επιτροπή «δεν είχε την αρμοδιότητα να περιορίσει την εξουσία των εθνικών ελεγκτικών αρχών», έκρινε το δικαστήριο κηρύσσοντας «άκυρη» την απόφαση.
Η απάντηση του FacebookΟ αμερικανικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «επιτακτική» ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να βρουν μια λύση ώστε να διασφαλίζονται «αξιόπιστες μέθοδοι νόμιμης μεταφοράς δεδομένων», μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο κήρυξε άκυρο το τρέχον δικαστικό πλαίσιο.
«Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν αξιόπιστες μεθόδους για τη νόμιμη μεταφορά δεδομένων και ότι θα λύσουν όλα τα θέματα που συνδέονται με την παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το Facebook Europe σε ανακοίνωσή του.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κήρυξε νωρίτερα σήμερα «άκυρο» το δικαστικό πλαίσιο που καλύπτει τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς, σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία Facebook.
Όμως η απόφαση αυτή ξεπερνά την υπόθεση του Facebook, καθώς το δικαστικό καθεστώς της λεγόμενης «σφαίρας ασφαλείας» –πιο γνωστό στα αγγλικά ως Safe Harbor (Ασφαλές Λιμάνι)– που έχει τεθεί από τις αμερικανικές αρχές για τις επιχειρήσεις τους που μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη, αφορά χιλιάδες εταιρείες.
«Η υπόθεση αυτή δεν αφορά το ίδιο το Facebook», επεσήμανε και η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «ισχυρό μήνυμα» για τα δικαιώματα στην Ευρώπη.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα