Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο της πόλης Τζόε Αντερσον. «Όταν έγινα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου το 2010 μια από τις προτεραιότητές μου ήταν να αντιμετωπίσω το ζήτημα με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Παρά το ότι το κέντρο της πόλης είχε αναγεννηθεί, λόγω και το ότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008, οι απομακρυσμένες περιοχές συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.
Υπήρχαν πολλά άδεια σπίτια,τα οποία πέρα του ότι ήταν ακαλαίσθητα, στερούσαν από το δήμο εισοδήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τους φόρους ιδιοκτησίας στο δήμο. Έτσι πήραμε την απόφαση για τη διάθεση σπιτιών αντί μιας λίρας. Την ίδια ώρα η αγορά κατοικίας γινόταν όλο και πιο δύσκολη λόγω της ανόδου των τιμών και της πιστωτικής κρίσης. 

Τα σπίτια της μιας λίρας γεννήθηκαν από την επιθυμία να χρησιμοποιηθούν ξανά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και και  για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι». 
Το 2013 δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα, πιλοτικά, το οποίο περιελάμβανε 20 ακίνητα. 
Ο δήμος του Λίβερπουλ, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο τα ακίνητα αυτά να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων, που θα τα αγόραζαν μαζικά, θα τα έφτιαχναν και θα τα πουλούσαν σε υψηλές τιμές, έβαλε κάποιους όρους για όσους θα ήθελαν να κάνουν αίτηση συμμετοχής για ένα από αυτά τα σπίτια.  
Έτσι, για να αποκτήσει κάποιος ένα από αυτά τα σπίτια, θα έπρεπε να ζει ή να εργάζεται στο Λίβερπουλ, να είναι το πρώτο σπίτι που αγοράζει και να ζήσει σε αυτό για τουλάχιστον πέντε χρόνια. (Μετά; Αφού το συμμαζέψει θα του το πάρουν;)
Όσοι αγόρασαν τα σπίτια αυτά χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να τα φέρουν σε… αξιοπρεπή κατάσταση, να τα ανακαινίσουν και να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τα γούστα τους. «Ήταν μια μεγάλη στιγμή για εμάς όταν παραδώσαμε το πρώτο κλειδί σπιτιού που πωλήθηκε αντί μιας λίρας και επιστρέψαμε μετά από ένα χρόνο για να διαπιστώσουμε ότι το είχε μετατρέψει σε ένα όμορφο σπίτι για την οικογένειά του», λέει ο δήμαρχος. 
Η επιτυχία του πρώτου αυτού προγράμματος ήταν τέτοια, που οι δημοτικές αρχές του Λίβερπουλ έκαναν έναν νέο πρόγραμμα με 120 σπίτια τα οποία διατίθενται αντί μιας λίρας. Ήδη, και ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί έχουν υποβληθεί πάνω από 2.500 αιτήσεις. 

πηγή: iefimerida.gr

Ξεπερασμένους σας βρίσκουμε. Η δικιά μας η κυβέρνηση θα τα δίνει για 5 χρόνια δωρεάν μετά από κλήρωση σε όσους κάνουν χρήση με κάρτα. Τέτοια φυσικά θα είναι, τα καλά θα δώσει; Τα συντρίμμια μιας ζωής κάποιων ανθρώπων που δεν άντεξαν στη μπότα της παγκοσμιοποίησης, της λιτότητας και του φασισμού της ελίτ. Αίσχος! Και καμαρώνουν κι από πάνω!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ