Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

H Μαγεία της Μουσικής-Πυθαγόρας-Εμπεδοκλής.




alt





''Λέγεται λοιπόν ότι ο Πυθαγόρας,και εμπράκτως κάποτε,με την βοήθεια σπονδιακού μέλους που έπαιξε κάποιος αυλητής,έσβησε την λύσσα ενός μεθυσμένου νεαρού Ταυρομενίτου,ο οποίος κατά την διάρκεια της νύχτας επιτέθηκε με δυνατές φωνές εναντίον της ερωμένης του στην πόρτα του αντεραστού του,σχεδιάζοντας να πυρπολήσει το σπίτι.Και αυτό,επειδή βρισκόταν σε έξαψη και είχε ζωηρέψει εξ αιτίας της φρυγικής μελωδίας στον αυλό.

Αυτό το πάθος λοιπόν θεράπευσε γρήγορα ο Πυθαγόρας,που έτυχε εκείνη την στιγμή,σε ακατάλληλη ώρα,να ασχολείται με τους νόμους που διέπουν τα άστρα.

Είπε λοιπόν στον αυλητή να μετατρέψει την φρυγική μελωδία σε σπονδειακή,με την οποία ο νεαρός,αφού ηρέμησε,επέστρεψε αμέσως και με κοσμιότητα στο σπίτι του,ενώ πριν από λίγο όχι μόνο δεν ανεχόταν από τον Πυθαγόρα ούτε νουθεσία,αλλά και με μανία και ύβρεις είχε αρνηθεί να τον συναντήσει.


*   *   *


Όταν κάποιος νέος τράβηξε το ξίφος του εναντίον του Αγχίτου,οικοδεσπότη του Εμπεδοκλή-επειδή ο Άγχιτος δίκασε δημόσια και καταδίκασε τον πατέρα του σαν να ήταν αυτός ο φονιάς,ο Εμπεδοκλής,κρατώντας τη λύρα,αφού αναπροσάρμοσε την μελωδία και χρησιμοποίησε κάποιο κατευναστικό και κατασταλτικό μέλος,αμέσως απάγγειλε τον στίχο:

κρυφά βοτάνι στο κρασί που έπιναν τους ρίχνει
πόσβηνε πόνους και καημούς και τα πικρά φαρμάκια,

που μας λέει ο ποιητής(Όμηρος).

Έτσι,γλίτωσε από τον θάνατο και τον Άγχιτο που τον φιλοξενούσε και τον νέο από το έγκλημα της δολοφονίας του ανθρώπου.

Εξιστορείται μάλιστα ότι αυτός ο νέος από τότε έγινε ο πιο αξιόλογος από τους μαθητές του Εμπεδοκλή.''


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα