Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Η «εμπιστοσύνη»: Το βαρέλι χωρίς πάτο!

Σημαίες σε δρόμο της ΑθήναςΜια επίπονη ιστορική αναδρομή | AP Photo/Emilio Morenatti

Πώς χάθηκε τελικά η «εμπιστοσύνη» των δανειστών της Ελλάδας; Είναι ένα θέμα των 6 μηνών διακυβέρνησης από τη νέα κυβέρνηση, είναι μια παλιά πικρή ιστορία που ξεκινάει από το Καστελόριζο ή ήταν και είναι η Ελλάδα το πειραματόζωο δοκιμής αδιανόητων μέτρων και πρακτικών που την μετέτρεψαν τελικά στο κόκκινο πανί της ΕΕ;
Σε καμιά φάση ακόμα και των πλέον σκληρών διαπραγματεύσεων και ρήξεων δεν πολεμήθηκε όμως τόσο σκληρά και τόσο απόλυτα από τους «θεσμούς» ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο
ι δόσεις πάντα τελικά έφταναν στον προορισμό τους ενώ συχνότατα οι δανειστές έκλειναν τα μάτια σε «κακούς χειρισμούς» για προφανείς πολιτικούς λόγους.
Η απειλή του grexit δεν πήρε ποτέ τη «ρεαλιστική» μορφή που της έδωσε μεγάλο μέρος της ΕΕ στο χθεσινό eurogroup και φυσικά δεν έκλεισαν ποτέ οι τράπεζες.
Ένα μικρό χρονικό της πορείας στη… χαμένη προ πολλού «εμπιστοσύνη» που κλονίστηκε μετά την ρόδινη περίοδο της παροχής αθρόων δανείων χωρίς δισταγμό μια και τότε (μέχρι και το 2009) όλοι (Ελληνες και ξένοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι) απολάμβαναν τους καρπούς της διαπλοκής και της διαφθοράς, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ οι μεγάλες ζημιές συσσωρεύονταν στα κεφάλια των πολιτών της ΕΕ και φυσικά των πολιτών της Ελλάδας:

Απρίλιος 2010
Οι απεσταλμένοι της Τρόικα στην Ελλάδα το 2010: Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Σερβάς Ντερούζ Οι απεσταλμένοι της Τρόικα στην Ελλάδα το 2010: Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Σερβάς Ντερούζ | 
Η τρόικα εγκαθίσταται στην Αθήνα. «Σύντομα αποδείχτηκε ότι η σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα ήταν ούτε εταιρική ούτε ισότιμη.
Αμέσως ξεκίνησαν τα καψώνια, η πίεση για ανεδαφικά και σκληρά μέτρα, οι δηλώσεις του τύπου «οι συνταξιούχοι περνούν καλά στην Ελλάδα με 700 ευρώ τον μήνα.
Απέναντί της είχε μια παραζαλισμένη κυβέρνηση η οποία ήξερε ότι αν δεν έπαιρνε το δάνειο του μηχανισμού στήριξης, τον επόμενο μήνα δεν θα μπορούσε να καλύψει τις πάγιες και βασικές ανάγκες της και θα οδηγούνταν σε άτακτη χρεοκοπία»
Μάιος 2010
Γιώργος Παπανδρέου- Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή/ Μάιος 2010EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαπραγμάτευση γινόταν σε συνθήκες πανικού και ατζαμοσύνης. Το σοκ ήταν απόλυτο για την κυβέρνηση, η οποία δημοσιοποίησε την παράλογη απαίτηση, ενώ στο παρασκήνιο εξελισσόταν σφοδρή σύγκρουση του κ. Λοβέρδου με τους επικεφαλής της τρόικας μέσω τηλεφωνημάτων και e-mail. 
«Είστε εκτός γραμμής» του έλεγε η τρόικα. «Εσείς είσαστε εκτός γραμμής. Δεν συμφωνήσαμε ποτέ τέτοια μέτρα» απαντούσε ο υπουργός. «Θέλουν να πέσει η κυβέρνηση; Ας πέσουμε. Ας μας ρίξουν» είπε (τότε) ο κ. Παπανδρέου.
Οκτώβριος 2010
Ανγκελα Μέρκελ- Νικολά Σαρκοζί/ 2010EUROKINISSI / Ευρωπαϊκή Ένωσης
Η συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, που έδινε προτεραιότητα στην αποπληρωμή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης έναντι των ιδιωτών επενδυτών, εκτίναξε το κόστος δανεισμού.
Το ελληνικό σκάφος μετατράπηκε στον «Τιτανικό». Τότε ξεκίνησε και η διελκυστίνδα που διαρκεί ως σήμερα, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε λανθασμένες και ανεδαφικές προβλέψεις και την τρόικα να απαντά ότι αν οι υπουργοί υλοποιούσαν εγκαίρως τα μέτρα, π.χ. κατά της φοροδιαφυγής, τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα.
Νοέμβριος 2010  
Γιώργος Παπανδρέου- 2010EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα κατέστρεψε την αμοιβαία εμπιστοσύνη». Η τρόικα ζήτησε να υπογραφούν χωριστά μνημόνια με τους υπουργούς που χειρίζονταν κρίσιμα θέματα, ενώ από τις αρχές του επόμενου έτους άρχισε να διαγιγνώσκει «μεταρρυθμιστική κόπωση».
Ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει η επόμενη κρίση.
Φεβρουάριος 2011 
O Σερβάζ Ντερούζ, μέλος της τρόικας- απεσταλμένος της Κομισιόν (2010)O Σερβάζ Ντερούζ, μέλος της τρόικας- απεσταλμένος της Κομισιόν (2011) | EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Σ. Ντερούζ- μέλος της τρόικας- σε μια σπάνια κατάσταση ευφροσύνης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση πρόγραμμα-μαμούθ ιδιωτικοποιήσεων ύφους 50 δισ. ευρώ.
«Did you say fifty or fifteen?» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι που δεν πίστευαν στα αφτιά τους. Ο κ. Ντερούζ αποκάλυψε άθελά του (;) τη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για το πρόγραμμα μείωσης του χρέους από την πώληση κρατικής περιουσίας, με πρώτο στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Ο κ. Τόμσεν ήταν καθησυχαστικός, πάντως, ότι η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας.
Η αποκάλυψη σε συνδυασμό με το ύφος των τροϊκανών, που ζήτησαν και 300.000 απολύσεις στο Δημόσιο, προκάλεσαν την τέλεια καταιγίδα.
Ο Γ. Πεταλωτής (εκπρόσωπος Τύπου) εκδίδει πολεμικό ανακοινωθέν κατά της τρόικας τονίζοντας ότι «η συμπεριφορά των εκπροσώπων της  ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι απαράδεκτη». Τους εγκαλεί για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας
Μάρτιος 2011
Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζύ, Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής (2011)Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής (2011) | EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η προσπάθεια βάλτωνε. Η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου όχι μόνο δεν έδωσε την οριστική λύση που ανέμενε η Αθήνα, αλλά επιβεβαίωσε την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μίλησε δημοσίως για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους (πρότεινε κούρεμα 30% του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών) και δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το οικονομικό επιτελείο.
Μάιος 2011
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (2011)Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (2011) | EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο τον κ. Παπακωνσταντίνου και τους Ολι Ρεν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τους υπουργούς Οικονομίας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ο Ελληνας υπουργός με το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να βρίσκεται στο μυαλό των συνομιλητών του σφυροκοπήθηκε ανελέητα. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκάλεσε τέτοιο καβγά ανάμεσα στους κ.κ. Τρισέ και Σόιμπλε, ώστε η σύσκεψη τινάχθηκε στον αέρα.  
Ιούνιος 2011
Συνάντηση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- Γιώργου Παπανδρέου  στο Λουξεμβούργο (2011)Συνάντηση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- Γιώργου Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο (2011) | EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ
Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ. Η Τρόικα αναμένεται να ανακοινώσει με έκθεση τα συμπεράσματά της από την οποία εξαρτάται η καταβολή της 5ης δόσης.
«Η έκθεση δείχνει μια ανάμεικτη εικόνα», επισημαίνει το Reuters και ως εκ τούτου, παραμένει ασαφές εάν θα καταβληθεί η νέα δόση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Σεπτέμβριος 2011
Ευάγγελος Βενιζέλος- Αντώνης Σαμαράς στη ΒουλήEUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα αποκαταστήσει την εθνική αξιοπρέπεια διώχνοντας την τρόικα από την Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2011, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2014 - 2016 
Η τρόικα επέστρεψε έπειτα από 45 ημέρες, η κυβέρνηση λόγω και των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου αναγκάστηκε να λάβει μέτρα 14 δισ. ευρώ.  
Η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρισκόταν στο ναδίρ, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούσαν να υπογράψουν τη συμφωνία οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και τελικά μόνο ο Αντ. Σαμαράς δέχεται να στείλει επιστολή στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Νοέμβριος 2011
Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θόδωρος Πάγκαλος σε συνεδρίαση υπ. συμβουλίουΛουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θόδωρος Πάγκαλος σε συνεδρίαση υπ. συμβουλίου |EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Τα γεγονότα που ακολούθησαν την πρόταση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησής του και στην ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο.
Ούτε με τη νέα κυβέρνηση, που στηριζόταν από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, άλλαξε η σχέση με την τρόικα.
Φεβρουάριος 2012
Ευάγγελος Βενιζέλος, Λουκάς Παπαδήμος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup (Φεβρουάριος 2012)Ευάγγελος Βενιζέλος, Λουκάς Παπαδήμος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup (Φεβρουάριος 2012) |EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η θύελλα ξέσπασε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. Έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί για τη συμφωνία που ανέμενε το Eurogroup, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε μια νέα, μεταμεσονύκτια, διαπραγμάτευση με την τρόικα ως τις έξι τα ξημερώματα σε εύφλεκτη ατμόσφαιρα που έφερε σε αντιπαράθεση ακόμη και τον κ. Παπαδήμο με τους ανυποχώρητους τροϊκανούς.
Αργότερα οι Βενιζέλος και Ζανιάς έζησαν τη χειρότερη εμπειρία τους στις Βρυξέλλες, όταν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών με απαξιωτικό τρόπο, τούς επέστρεψαν το κείμενο που παρουσίασαν. 
«Αυτό που μας φέρατε δεν είναι συμφωνία!» τους είπαν. Το «αγκάθι» ήταν η περικοπή 300 εκατ. ευρώ από συντάξεις, που δεν δεχόταν ο κ. Σαμαράς, αλλά μετά από πιέσεις παραγόντων της Ευρώπης και του ΔΝΤ επετεύχθη συμφωνία.    
Ιούνιος 2012
Ο Γιάννης Στουρνάρας μπαίνει στο υπ. Οικονομικών (2012)Ο Γιάννης Στουρνάρας μπαίνει στο υπ. Οικονομικών για συνάντηση του με την τρόικα (2012) |EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η τρόικα πίεζε για έγγραφη δέσμευση για την τήρηση του Μνημονίου από τους τρεις αρχηγούς που στήριζαν την κυβέρνηση (Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη) προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις.
Στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ο κ. Τόμσεν επέμενε σε νέες περικοπές των μισθών και των συντάξεων σε τέτοιο ύψος, που ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας επαναστάτησε αρνούμενος να υπογράψει τέτοια μέτρα. 
«Μου λες να υποβάλω την παραίτησή μου» είπε με τόση ένταση στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ώστε εκείνος διέκοψε τις συνομιλίες.
Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, ενδεχομένως έπειτα από επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Οκτώβριος 2012 
Γιάννης Στουρνάρας, Αντώνης Μανιτάκης, Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή  Γιάννης Στουρνάρας, Αντώνης Μανιτάκης, Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή | EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Eμπλοκή στις συναντήσεις της τρόικας τόσο με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, για τις ανατροπές στα εργασιακά, που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη για το αίτημα περί απολύσεων στο δημόσιο.
«Δεν τελειώνουμε σήμερα. Σε όλα τα μέτωπα υπάρχουν ανοικτά θέματα» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Eως αργά το βραδυ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, τις προαπαιτούμενες δράσεις και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Νοέμβριος 2012
Αντώνης Σαμαράς, Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής (2012)Αντώνης Σαμαράς, Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής (2012) | EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Θορυβημένος εμφανίζεται ο γερμανικός Τύπος από την απόφαση να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα και από την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.
«Το κόστος από την κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι υψηλό», επισημαίνουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times Deutschland.
«Η σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων απειλεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», αναφέρει η εφημερίδα. «Για πρώτη φορά, η ευρωκρίση ενδέχεται να έχει άμεσο κόστος για τη Γερμανία. Κυβέρνηση και κοινοβούλιο προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό»
Η Süddeutsche Zeitung: «Πρόκειται για παταγώδη ήττα της γερμανικής κυβέρνησης, μια παραδοχή αποτυχίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στροφή του Βερολίνου ως μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο;».
Ωστόσο, η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη.
Ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα, θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς κούρεμα με συμμετοχή του επίσημου τομέα, η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», σημειώνει στο κύριο άρθρο της.
Ιανουάριος 2013
Γιάννης Στουρνάρας, Κριστίν Λαγκάρντ (2012)Γιάννης Στουρνάρας, Κριστίν Λαγκάρντ | EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ζητεί στην έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),  διαφορετικά προειδοποιεί πως θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ενώ θέτει ανοιχτά πλέον ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, έστω και «στοχευμένων» αλλά και περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών παροχών.
Επίσης, στην έκθεσή του το ΔΝΤ ζητεί την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, καθώς και την επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους μάνατζερ, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Φεβρουάριος 2013
Ολι Ρεν σε συνεδρίαση του Eurogroup (2013)Ολι Ρεν σε συνεδρίαση του Eurogroup (2013) | EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε
Κανένα περιθώριο αλλαγής του οικονομικού προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν αφήνει η Κομισιόν παρά το λάθος στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης που αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και η ίδια η Κομισιόν.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, σχολιάζοντας τα περί λάθους, υποστήριξε πως «αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό».
Μάιος 2013
Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκανγ Σόιμπλε στο EurogroupΚριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup | EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα διαρκέσει για χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμα, ξεκάθαρο και απλό, της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, απλώς, δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους, κάτι που οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση από τις οριζόντιες περικοπές δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που επιβάλλονται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», αναγνωρίζει η έκθεση.
Προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Η Αθήνα ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του επόμενου έτους.
Ιούνιος 2013
Αντώνης Σαμαράς, Ανγκελα Μέρκελ σε διάσκεψη στο Παρίσι (2013)Αντώνης Σαμαράς, Ανγκελα Μέρκελ σε διάσκεψη στο Παρίσι (2013) | EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «αγοράζουν απλώς χρόνο» για τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι η κάθε χώρα πρέπει να φροντίσει μόνη της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Πάντως, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα με όχι φιλικές διαθέσεις, διαπιστώνοντας στο πρώτο μέρος της επίσκεψής της πως δεν υλοποιήθηκαν ούτε βασικά προαπαιτούμενα και χωρίς άμεσο πολιτικό κόστος, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο.
Από την άλλη πλευρά, λόγω των γερμανικών εκλογών, δεν θα επιδιώξει τη ρήξη, αλλά θα επιβάλει με κάθε μέσο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και με «όπλο» τις επόμενες δόσεις και τη συνέχιση της χρηματοδότησης, που ενδιαφέρει πρώτιστα την κυβέρνηση.
Σεπτέμβριος 2013
Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν (2013)Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, στο υπ. Διοικητικές Μεταρρύθμισης (2013) |EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ευρωζώνη πιθανότατα να αποφασίσει σχετικά με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα το Νοέμβριο, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ωστόσο πως το ΔΝΤ και η χώρα μας εκτιμούν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί το 2014-15 επιπλέον 10-11 δισ. ευρώ από όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.
Οκτώβριος 2013
Αντώνης ΣαμαράςEUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι δεν θα επιτύχει την επίτευξη ενός κρίσιμου δημοσιονομικού στόχου, σύμφωνα με την έκθεση (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη έντονες διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πρόσωπο που έχει γνώση περί του ζητήματος, αξιωματούχοι της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ διέκοψαν τον πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων για να αναζητήσουν τρόπους επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου από την Αθήνα και τρόπους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Όπως σημειώνεται, η «αποτυχία» αυτή αναμένεται να παράσχει μία ακόμη δικαιολογία στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης για την καθυστέρηση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους. 
Νοέμβριος 2013
Ο Πόλ Τόμσεν στο υπ. Εργασίας εν μ΄σω διαδηλώσεων (Νοέμβριος 2013)Ο Πόλ Τόμσεν στο υπ. Εργασίας εν μέσω διαδηλώσεων (Νοέμβριος 2013) | EUROKINISSI-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Σημαντική αύξηση κατά 18,4 δισ. ευρώ παρουσίασε το δημόσιο χρέος στο γ’ τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2012, καταδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται έπειτα από δύο «κουρέματα».
Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αναδεικνύει και την αποτυχία της τρόικας και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους που ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος από το πρώτο μνημόνιο, το Μάιο του 2010, ενώ εφιαλτικές είναι οι λήξεις ομολόγων για την προσεχή πενταετία.
Ματαίωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα η τρόικα, όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις δεσμεύσεις της.
Φεβρουάριος 2014
Διαδήλωση της ΟΛΜΕ κατά της λιτότηταςΔιαδήλωση της ΟΛΜΕ κατά της λιτότητας (Φεβρουάριος 2014) | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Στην Τρόικα απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, που κατήρτισε το οικονομικό επιτελείο, ενσωματώνοντας όμως μόνο τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, αφού η επικοινωνία με τους ελεγκτές γίνεται ακόμα εξ αποστάσεως και σε πολλά θέματα αποφεύγουν να απαντήσουν ανοικτά και με στοιχεία.
Επειδή όμως, εδώ και πέντε μήνες, οι δανειστές δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ούτε μία έκθεση προόδου από τους ελεγκτές, οι Ευρωπαίοι αμφισβητίες της χώρας μας βρίσκουν ξανά «γήπεδο» να εκφράζουν ερωτηματικά και επιφυλάξεις. 
Η επιφυλακτική στάση, όμως, των δανειστών, που συνεχίζουν να αμφισβητούν το «success story» της κυβέρνησης, προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στην Αθήνα. 
Μάρτιος 2014
Γιάννης Στουρνάρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup,στο Ζάππειο (2014) Γιάννης Στουρνάρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup,στο Ζάππειο (2014) | ΕUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Χωρίς συμφωνία αναμένεται να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εurogroup, καθώς αποδεικνύεται ότι το θέμα του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει ανοικτό.
«Η διαφορά δεν κλείνει εύκολα» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως το ζήτημα «θα πάει στο Eurogroup».
Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι τρεις της τρόικας εμφανίστηκαν ενωμένοι στην τελευταία συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος» και διευκρίνισε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο επιδιώκει να παραμείνει ανοιχτός ο έλεγχος όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών.
Πάντως, σε ότι αφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, διαφαίνεται σύγκλιση με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για φάρμακα, φαρμακεία, γάλα, βιβλία.
Με αυτά τα δεδομένα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές δεν θα προλάβουν έως το Eurogroup να επιτύχουν τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
«Ευελπιστούμε, αλλά δεν το έχουμε ακόμα δεδομένο, σε μία κατ’ ελάχιστο δήλωση επαρκούς προόδου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα φύγει, αλλά η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμα και την επόμενη ημέρα.
Μετά το Eurogroup: Μπαίνουμε σε περιπέτειες αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή.
Τα δικά του stress test θα κάνει ο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες - Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ: Η τρόικα δούλεψε σκληρά, τώρα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Η τρόικα επισήμανε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα ώστε να επιτραπεί η καταβολή των δόσεων της βοήθειας που εκκρεμούν.  
Σεπτέμβριος 2014
Γκίκας Χαρδούβελης, Γερούν Ντάισελμπλουμ (2014)Γκίκας Χαρδούβελης, Γερούν Ντάισελμπλουμ (2014) | ΕΕ/ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο θα φανούν οι πρώτες επίσημες διαθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη χώρα μας. Στόχος του κ. Χαρδούβελη είναι οι εταίροι να ανοίξουν οριστικά τα χαρτιά τους για τη ρύθμιση του χρέους.
Οπως είχε συμφωνηθεί το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε να προχωρήσει η τρόικα σε μια «δήλωση επαρκούς προόδου» για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας που άρχισε πριν από 169 ημέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου 2013.
Αυτό δεν έγινε, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε για την Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη στο Σαμαρά άρχισε να μειώνεται», σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.
Η τρόικα βλέπει αρνητικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς φοβάται υποτροπή στη διαχείριση που οδήγησε στην κρίση, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο.
Δεκέμβριος 2014
Γκίκας Χαρδούβελης, Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup (Δεκέμβριος 2014)Γκίκας Χαρδούβελης, Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup (Δεκέμβριος 2014) | EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην εισήγηση της τρόικας στο Eurogroup για την πορεία του ελέγχου και για το εάν υπάρχει ανάγκη παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.
Από την εισήγηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και το εάν θα δοθεί παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και τι διάρκεια θα έχει.
Η τρόικα – και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – συνεχίζει να εντοπίζει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και περιμένει μέτρα κάλυψής του.
Γεγονός που δείχνει ότι ο έλεγχός της δύσκολα θα ολοκληρωθεί άμεσα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει νέα μέτρα. Διαπιστώνεται ανάγκη παράτασης για ένα εξάμηνο.
Είναι ξεκάθαρο ότι με φόντο την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο Eurogroup θα εκτυλιχθεί ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Ελληνα υπουργού, των ομολόγων του στην Ευρωζώνη και των εκπροσώπων της τρόικας, που θα θυμίσει σε μεγάλο βαθμό παλαιότερες κρίσιμες συνεδριάσεις του.
Δεν ορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα καθώς η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμμένει στις ενστάσεις του επί των ελληνικών θέσεων. Πάντως όπως όλα δείχνουν, τα περιθώρια για συμφωνία μέχρι το Eurogroup, στενεύουν επικίνδυνα. 
Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά πως δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο τραπέζι η παράταση του Μνημονίου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο μιλώντας για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να γίνει η πληρωμή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που αντιστοιχεί σε μια τεχνική παράταση του Μνημονίου μετά την 31η Δεκεμβρίου.
Παράλληλα σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις14-15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τις 18 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(πηγές: ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΑΠΕ)

Συμπέρασμα για το 2015: « Η εμπιστοσύνη» έχει τελικά χρώμα!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα