Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΟΦΙΛΩΝ



lifehub-apopseis-46 


Θεριά οι άνθρωποι δεν μπορούν το
Φως να το σηκώσουν … 
                                                                            (Κ.Βάρναλης)


Ο ΠΛΑΤΩΝ δίδασκε ότι η πόλις είναι η μεγέθυνση της ψυχής ενός εκάστου των πολιτών.  Αναρωτιέμαι τι είδους ψυχή έχουν οι άνθρωποι ; που επιβάλλουν στη χώρα μου μία γ ε ν ο κ τ ο ν ί α .

Από την στιγμή που η ανθρωπιστική ! οργάνωση του ΔΝΤ ήρθε για να μας βοηθήσει  6.000.000 άνθρωποι είναι στα όρια της φτώχειας ,  η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22% και χιλιάδες νέοι επιστήμονες ξενιτεύτηκαν. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν  6.000 αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν άντεξαν η ζωή τους να εξαθλιώνεται .
Koινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και στόχο είχαν την αξιοπρεπή ζωή του πολίτη καταργήθηκαν.
Οι  Έλληνες υφίστανται για άλλη μία φορά στην ιστορία τους γ ε ν ο κ το ν ί α  διότι ποιος νέος με μισθό 489 € (καθαρά ) μπορεί να ζήσει μόνος του, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά ;;;
Ποιος πολίτης με 489 € μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του και να τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ζωή όταν οι τιμές στα βασικά αγαθά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη;

Οι νευροεπιστήμονες  Κίμπερλι Νόουπλ του Ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν.Υ και η Ελίζαμπελ  Σόουελ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας και του νοσοκομείου παίδων του Λος Άντζελες δημοσίευσαν στο περιοδικό νευροεπιστήμης  Nature neuroscience  έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά από φτωχές οικογένειες τείνουν να έχουν μικρότερη  επιφάνεια εγκεφάλου και μικρότερες νοητικές ικανότητες.

Μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλους 1100 παιδιών και νέων ηλικίας από 3-20 χρ. και συσχέτισαν την εικόνα του εγκεφάλου με το οικογενειακό εισόδημα.
Η μελέτη δείχνει ότι το  άγχος που υφίστανται τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχό περιβάλλον έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους .   Ζωτικές περιοχές που σχετίζονται με την γλώσσα, την μνήμη, την σκέψη είναι μικρότερες σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πλούσιο περιβάλλον.

Τι είδους άνθρωποι ; είναι αυτοί που στο όνομα του κέρδους  δημιουργούν κοινωνίες σκλάβων ; που μοναδικός θεός τους  το χρήμα ;;
Γράφει ο Αντώνης Σιμιτζής στο βιβλίο του ¨δυο λεπτά ,πολύ λεπτά ¨ (εκδ mamaya ) :

Ετύφλωναν τα αηδόνια για να κελαηδούν περισσότερο ,και να τα πουλάνε πιο ακριβά
Εκάρφωναν τα ζώα στη γη, για να παχαίνουν γρηγορότερα και να τα πουλάνε πιο ακριβά
Kατασκεύαζαν τελειότερα όπλα, για να τα πουλάνε πιο ακριβά

Και όλοι αυτοί οι νεκρόφιλοι, αν τους ρώταγες που μένουν, θα σου δίνανε οδό και αριθμό σαν να ήτανε άνθρωποι ….

Ν  Ε  Κ  Ρ Ο Φ Ι Λ Ο Ι
Ο Εριχ  Φρομ στο έργο του ¨η καρδιά του ανθρώπου (εκδ. Μποκουμάνη )  διακρίνει  δυο κατηγορίες ανθρώπων τους  Νεκρόφιλους και τους Βιόφιλους.

Τα χαρακτηριστικά των νεκρόφιλων :
Τα άτομα με νεκρόφιλο προσανατολισμό είναι ψυχρά, απόμακρα, αφοσιωμένοι στο νόμο και στην τάξη, αγαπούν την γραφειοκρατία, βρίσκονται πάντα στο παρελθόν, ποτέ στο μέλλον, πολεμούν οτιδήποτε καινούργιο.
Έλκονται από καθετί μη ζωντανό που είναι νεκρό  όπως πτώματα, αποσύνθεση, βρωμιά. Τους αρέσει να μιλάνε για αρρώστιες, κηδείες, θανάτους, γοητεύονται από την καταστροφή και την μυρωδιά του θανάτου.
Σαφή παραδείγματα νεκρόφιλων ο  Χίτλερ, Στάλιν,  Μάο τσε τουγκ  (εν ονόματι της πολιτιστικής του επανάστασης εξολόθρευσε 45.000.000 κινέζους ), ο Ταλαάτ πασάς που διέταξε την γενοκτονία των Αρμενίων κ.α
Βασικό χαρακτηριστικό του νεκρόφιλου είναι η στάση του απέναντι στη βία. Σύμφωνα με την Σιμόν Βέιλ, βία είναι η ικανότητα μετατροπής ενός ανθρώπου σε πτώμα.

  • Κάθε βία βασίζεται στην δύναμη του να σκοτώνεις.
  • Μπορεί να μην σκοτώσω ένα πρόσωπο αλλά να του στερήσω μόνο την ελευθερία του.
  • Μπορεί να θέλω να το ταπεινώσω μόνο ή να του στερήσω τα αποκτήματα του ότι όμως κι αν κάνω, πίσω από όλες αυτές τις πράξεις βρίσκεται η ικανότητα μου να σκοτώσω και η επιθυμία μου να σκοτώσω.

Για τον νεκρόφιλο το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ανθρώπου δεν είναι να δίνει ζωή αλλά να καταστρέφει.
Γι αυτόν  υπάρχουν μόνο δυο κατηγορίες ανθρώπων οι ισχυροί και οι ανίσχυροι, οι φονιάδες και τα θύματα.
Λατρεύουν την δύναμη ( εξαρτώνται  από τα περιουσιακά τους στοιχεία, τρέμουν μην τα χάσουν ) και είναι σαδιστές.

Αντίθετα ο Βιόφιλος   αγαπά την ζωή, προτιμά να δημιουργεί παρά να διατηρεί, επιθυμεί να διαπλάσει  και να επηρεάσει με την αγάπη την λογική και το παράδειγμα του. Όχι με την βία, με τον διαχωρισμό των πραγμάτων, με τον γραφειοκρατικό τρόπο μεταχείρισης των ανθρώπων σαν να ήταν αντικείμενα.
Αγωνίζεται για την κατάργηση της  αδικίας.
Για τον βιόφιλο καλό είναι καθετί που εξυπηρετεί την ζωή, κακό καθετί που εξυπηρετεί τον θάνατο.
Καλό είναι ο σεβασμός για την ζωή, οτιδήποτε βοηθά την ζωή, την ανάπτυξη, την εξέλιξη.
Κακό είναι καθετί  που στραγγαλίζει την ζωή, την στενεύει, την κόβει σε κομμάτια.
Η χαρά είναι αρετή, η λύπη αμάρτημα.
Σύμφωνα με τον Έριχ Φρομ, η αγάπη για την ζωή μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε μία κοινωνία που υπάρχει α σ φ ά λ ει α, με την έννοια ότι δεν θα απειλούνται οι βασικές υλικές συνθήκες για μια αξιοπρεπή ζωή, δ ι κ α ι ο σ ύ ν η με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να είναι μέσο για τους σκοπούς κάποιου άλλου, και ε λ ε υ θ ε ρ ί α με την έννοια ότι κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να είναι ενεργό και υπεύθυνο μέλος της κοινωνίας.
Μπορεί μία κοινωνία όπου υπάρχουν ασφάλεια και δικαιοσύνη να μην καλλιεργεί την αγάπη προς την ζωή αν δεν προωθείται η δημιουργική αυτενέργεια του ατόμου.
Δεν αρκεί οι άνθρωποι να μην είναι σκλάβοι, πρέπει να υπάρχει ελ ε υ θ ε ρ ί α για αναζήτηση, δημιουργία, τόλμη.
Μια τέτοια ελευθερία απαιτεί το άτομο να είναι ενεργητικό, υπεύθυνο και  όχι καλολαδωμένο γρανάζι μια μηχανής.

Μια τέτοια ελευθερία προϋποθέτει π ο λ ί τ ες όχι δούλους.
Καλλιόπη Πατέντα

 lifehub

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα