Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΟΥΤΕ ΣΟΦΟΣ ΗΤΑΝ, ΟΥΤΕ ΜΑΓΟΣ



 


Τον είπανε «Σοφό» κι έτσι τον έχει καταχωρήσει η Ιστορία, όπως κάποιον άλλον, κάποιους άλλους τους έχουν βαπτίσει «Μέγας». Άσχετο αν υπήρξαν πράγματι Μέγιστοι στο έγκλημα, στην πρόκληση δυστυχίας, στην υποδούλωση λαών.
Λέγαμε για τον Λέοντα τον επωνομαζόμενο Σοφό. Που ήταν ένα νούμερο και μισό. Και γράφουμε γι’ αυτόν, με την ευκαιρία του θανάτου του σα σήμερα, 11 Μαϊου, το 912, για να μη λησμονούμε ότι ένας εξουσιαστής, βασιληάς, αυτοκράτορας, δικτάτορας, κυβερνήτης εκλεγμένος κι όχι, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για άτομο άξιο να γιαουρτωθεί.

Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου ο Λεών ο ΣΤ΄, ο μετέπειτα «Σοφός», διαδέχθηκε στα 20 του χρόνια τον πατέρα του, που δεν ήταν πατέρας του. Τον Λέοντα τον έκανε η γυναίκα του Βασιλείου Α΄ με τον γκόμενο της Μιχαήλ Γ΄. Πατέρας και γιος, Βασίλειος και Λέων δεν τα πήγαιναν καλά, άλλωστε ο αυτοκράτωρ ήθελε διάδοχο τον άλλον γιο, τον αδελφό του Λέοντα, Κωνσταντίνο που όμως τον πρόλαβαν (ποιοι;) να πεθάνει ενωρίς.


Ο πατέρας, για λόγους διαπλοκής έδωσε γυναίκα στον νέο αυτοκράτορα Λέοντα μια κακάσχημη, την Θεανώ, που αφού είδε ότι ο σύζυγος δεν την πλησίαζε, το ‘ριξε στις φιλανθρωπίες, κι έτσι αυτή κέρδισε μια θέση στον παράδεισο, αφού η Εκκλησία την αγιοποίησε.Πέθανε κι αυτή στα νειάτα της, τα άχρωμα και άγευστα νειάτα της, αλλά είπαμε, πήγε πρώτο τραπέζι πίστα στους ουρανούς.

Ο Λεών παντρεύτηκε άλλες δυο φορές, αλλά η ερωμένη του, ερωμένη, η οποία εκτός από τα κέφια του στο κρεββάτι τού έδωσε για σύμβουλό του τον πατέρα της. Πεθαίνει κι η γκόμενα, Ζωή στο όνομα, και ο Λεών θέλει να παντρευτεί μια άλλη Ζωή, συνονόματη της ερωμένης του. Ο πατριάρχης αρνείται να τελέσει το μυστήριο.

Δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό. Η Εκκλησία να επιτρέπει τρεις γάμους κι όχι τέσσερις. Με ποια λογική;Τέλος πάντων, ο Λεών έκανε πάλι τη σοφία του. Έδιωξε τον πατριάρχη και στη θέση του έβαλε τον 16χρονο αδελφό του, αφού προηγουμένως ένας άλλος πατριάρχης δεν του χάλασε το χατήρι για τον τέταρτο γάμο.

Γιατί τον είπανε «Σοφό»; Έγραφε ποιήματα, έκανε τον συγγραφέα και έφτιαχνε λόγους, που τους εκφωνούσε στις εκκλησίες. Στην πραγματικότητα ο Λεών την έψαχνε στη μαγεία, την αστρολογία και είχε προβλέψει ότι η Κωνσταντινούπολη θα πέσει το 1773. Έπεσε έξω 320 χρόνια.

 apodytiriakias

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα