Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Το Sex Πριν τον Αγώνα – Προπόνηση, Μειώνει την Αθλητική σας Απόδοση. Μύθος ή Αλήθεια ;

Πως επιδρά το σεξ στην αθλητική μας απόδοση – επίδοση όταν συμβαίνει λίγες ώρες ή ήμερες πριν τον αγώνα; Κατά το παρελθόν πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί σχετικά με το σημερινό μας θέμα. Πολλοί άνθρωποι (αθλητές, προπονητές, κ.α.) οι οποίοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, έχουν αρκετές και διαφορετικές απόψεις
σχετικά με το σεξ μια ημέρα ή ώρες πριν τον αγώνα ή την προπόνηση, όμως οι περισσότεροι καταλήγουν στο ότι,
΄΄ Το σεξ επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του αθλητή ΄΄
Η άποψη ότι το σεξ επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση οφείλεται στην πεποίθηση ότι το σεξ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης (κύρια ανδρική ορμόνη, υπεύθυνη της σεξουαλικής επιθυμίας και της επιθετικότητα σε αθλήματα σωματικής επαφής κ.α.). Η άποψη ότι μια μεγάλη απόδοση στο κρεβάτι το βράδυ πριν από ένα μεγάλο αγώνα θα μεταφραστεί σε μια κακή απόδοση είναι πιθανώς τόσο παλιά όσο και ο ανταγωνισμός ο ίδιος. Οι προπονητές και οι υποστηρικτές της πεποίθησης θα πουν ότι ένας άνθρωπος χάνει τη ζωτική ενέργεια του και μειώνει την μαχητικότητα του κάθε φορά που εκσπερματώνει. Έτσι, πολλοί αθλητές απέχουν από το σεξ για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε με ποιον τρόπο το σεξ επηρεάζει την αθλητική απόδοση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ:
Rocky Marciano - πυγμάχος:
Απείχε από το συζυγικό κρεβάτι για μήνες πριν από έναν αγώνα.
Mike Ditka - πρώην προπονητής των Chicago Bears:
Είπε στους παίκτες του την παραμονή του Superbowl 1986: "Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι μόνο μία φορά. Εάν η σύζυγος σας ή η φίλη σας δεν μπορεί να περιμένει, να της πείτε να κάνει ένα κρύο ντους".
George Best - ποδοσφαιριστής:
Ποτέ μου δεν κατάλαβα εάν το σεξ είχε κάποια επίδραση στην απόδοση μου.
Muhammad Ali – πυγμάχος:
Απείχε από το σεξ για δυο μήνες πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Ισχυριζόταν ότι αυτό τον έκανε ανίκητο στο ρινγκ.
Fabio Capello – προπονητής ποδοσφαίρου:
Επέτρεψε στους παίκτες του να συναντούν τις συζύγους και τις φίλες τους, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο μία ημέρα μετά από κάθε παιχνίδι.
Manny Pacquiao – πυγμάχος:
Έχει δηλώσει δημοσίως ότι, χωρίζει από την σύζυγο του όταν προπονείται για έναν αγώνα.
Oscar De La Hoya - πυγμάχος:
Δήλωσε ότι στην αρχή της καριέρας του, έκανε σεξ με την φίλη του μια νύχτα πριν από έναν αγώνα. Ενώ είπε ότι ήταν ο καλύτερος αγώνας της καριέρας του, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος από μέρους του.
Τι τον έκανε να το πιστεύει αυτό;
Γενικά, όλοι σχεδόν οι αθλητές έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα κατά την διάρκεια της προετοιμασία τους πριν από έναν αγώνα. Αυτό περιλαμβάνει την συγκέντρωση στον αγώνα και άφθονη ξεκούραση. Επιπλέον, είναι απομονωμένοι από τις συζύγους και τις φίλες τους, ως μέρος της προπονητικής διαδικασίας. Ο De La Hoya πίστευε ότι το λάθος του ήταν η διακοπή της πρωταγωνιστικής του ρουτίνας. Όπως κάθε επιτυχημένος αθλητής θα σας πει ότι η διατάραξη της προπονητικής ρουτίνας μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε οι απόψεις των αθλητών και των προπονητών, σχετικά με το σεξ, διίστανται.
Τι λέει όμως η επιστήμη σχετικά με το σεξ και την επίδραση του στην απόδοση;
Η εκπομπή ΄΄Αθλητική Επιστήμη΄΄ η όποια προβάλλεται από το FSN διέξαγε έρευνα για να καθορίσει εάν το σεξ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και εάν επηρεάζει την αθλητική απόδοση. Οι παραγωγοί της εκπομπής διεξήγαγαν την έρευνα με την βοήθεια του πυγμάχου βαρέων βαρών Chris Byrd στον οποίο ζητήθηκε να απέχει για μια εβδομάδα από το σεξ πριν υποβληθεί στα τεστ. Οι μεταβλητές οι οποίες εξεταστήκαν ήταν η δύναμη γροθιάς, η δύναμη ποδιών και οι εξετάσεις αίματος για ελεγχθούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό του. Στην συνέχεια του επιτράπηκε να κάνει πολλαπλές φορές σεξ με την σύντροφο του πριν υποβληθεί στην αξιολόγηση της μετά-σεξ απόδοσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καρδιακή του συχνότητα παρέμεινε σταθερή τόσο κατά διάρκεια των τεστ που απείχε από το σεξ όσο και κατά την αξιολόγηση μετά το σεξ. Όμως εντοπίστηκε βελτίωση στην δύναμη της γροθιάς, στη δύναμη των ποδιών και αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης κατά 20% στην αξιολόγηση μετά το σεξ.
Από την παραπάνω έρευνα φαίνεται ότι το σεξ πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Ωστόσο υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να προσέξουμε. Το σεξ πολύ κοντά στο χρόνο άσκησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σας. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Εάν προγραμματίζετε σεξ πριν από την προπόνηση δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο να ανάκτηση ενέργειά μέσω υγιεινών τροφών και ξεκούραση πριν ξεκινήσετε την προπόνηση ή τον αγώνα. Αυτό επιβεβαιώνει ακόμη μια έρευνα η οποία βρήκε ότι δυο ώρες μετά το σεξ οι αθλητές είχαν περισσότερους παλμούς σε σχέση με αυτούς που απείχαν από σεξ. Στις 10 ώρες η διαφορά αυτή δεν υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε σεξ πολύ κοντά στην ώρα έναρξης της προπόνησης ή του αγώνα. Πρέπει να δίνουμε στον οργανισμό άφθονο χρόνο για να ξεκουραστεί αλλιώς θα νιώθουμε κουρασμένοι. Έτσι το σεξ θα επιδρά αρνητικά στην απόδοση μας.
Σύμφωνα με ένα άρθρο με τίτλο "Το σεξ και το τρέξιμο, το τέλειο ζευγάρι" μια ανεπίσημη έρευνα σε 2.000 δρομείς στο Μαραθώνιο του Λονδίνου του 2011 αποκάλυψε ότι οι δρομείς που έκαναν σεξ το βράδυ πριν από τον αγώνα έτρεξαν πιο γρήγορα από τους συμμετέχοντες που προτίμησαν να απέχουν. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δρομείς στο Runners World blog κάνουν πλάκα όταν κάποιος τους ρωτήσει εάν προτείνετε το σεξ πριν από εάν αγώνα. Η απάντηση τους είναι: ΄΄για πόση ώρα πριν τον αγώνα μιλάμε";
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι σε γενικές γραμμές η σεξουαλική επαφή μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών δαπανά μόνο 25 έως 50 θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνα του Ian Shrier, ειδικός αθλητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill, η σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τον αγώνα δεν έχει καμία επίδραση στην δύναμη της παλάμης, στην ταχυδύναμη, στην ισορροπία, στην αντοχή, στην πλευρική κίνηση, στον χρόνο αντίδρασης και στην αερόβια ικανότητα.
Ο Tommy Boone, φυσιολόγος της άσκησης στο Κολέγιο του St. Scholastica Μινεσότα και συγγραφέας του ΄΄ Σεξ πριν τον Αθλητικό Αγώνα ΄΄: Μύθος ή Πραγματικότητα, λέει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την αποχή από το σεξ πριν από έναν αγώνα. Το 1995 ο Boone πραγματοποίησε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 11 αθλητές σε δοκιμασία σε διάδρομο. Κάποιοι είχαν σεξουαλική επαφή 12 ώρες πριν από τη δοκιμή και κάποιοι απείχαν. Σύμφωνα με τον Boone δεν υπήρχε διαφορά στην απόδοση μεταξύ των ομάδων.
Το σώμα ενός ανθρώπου υφίστανται κάποιες φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού από 70 Κ/Σ σε ηρεμία μέχρι και 130 Κ/Σ στο σεξ. Αλλά σε σύγκριση με την προσπάθεια που απαιτείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου, το σεξ απαιτεί λιγότερο από το 25% της αερόβιας προσπάθειας και διαρκεί για πολύ λιγότερο χρόνο.
Στην πραγματικότητα μία από τις πιο αξιόπιστες μελέτες για το σεξ η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ, υποστηρίζει ότι το σεξ μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βελτιώνει την συνολική φυσική κατάσταση.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το σεξ δεν είναι μια πολύ απαιτητική άσκηση. Επιπλέον η αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει ακόμη και τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας λέει ο Α. Emmanuele Jannini, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λ 'Ακουίλα στην Ιταλία. Ο οποίος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το σεξ το βράδυ πριν από έναν αγώνα έχει μια κουραστική επίδραση στον αθλητή.
Στην πραγματικότητα, το σεξ μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει τη βελτίωση των επιδόσεών σας.
Το Σεξ αν μη τι άλλο είναι άσκηση. Εάν έχετε μια ισχυρή όρεξη για σεξ και τη σωματική ικανότητα να την ικανοποιήσετε, τότε είστε στην κατεύθυνση για να απαλλαγείτε από το άγχος και να βελτιώσετε την υγεία σας.
Τι πρέπει να ξέρετε:
  • Η πρακτική της αποχής πριν από ένα αγώνα χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.
  • Η έλλειψη ανάπαυσης είναι η μόνη αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας από το σεξ πριν από τον αγώνα.
  • Υπάρχουν αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες ειδικά αν διαταραχτεί η προ-αγωνιστική ρουτίνα σας, για να κάνετε σεξ.
  • Το σεξ θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλυτέρα. Ο ύπνος θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη απόδοση.
  • Μην στερήσετε από το οργανισμό σας ώρες ύπνου για να κάνετε σεξ.
  • Εάν αποφασίσετε να κάνετε σεξ την νύχτα πριν από αγώνα ή προπόνηση, αποφύγετε την μεγάλη διάρκεια και τις στάσεις που προκαλούν κόπωση στο σώμα σας.
  • Προτιμήστε το παραδοσιακό σεξ και αφήστε τους μοντερνισμούς.
  • Το σεξ βοηθάει στην μακροζωία.
  • Κάντε σεξ με την συνηθισμένη/ο σας σύντροφο, το καινούργιο ταίρι απαιτεί πάντα περισσότερο χρόνο.
  • Εάν μόνο ο ένας από εσάς έχει αγώνα η προπόνηση, αφήστε αυτόν που δεν αγωνίζεται την επόμενη ημέρα από πάνω.
  • Πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίς. Χρειάζεται να κοιμηθείτε καλά.
  • Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΕΠΙΔΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΕΞ
Γιάννη Κωνσταντίνος
Προπονητής Φυσικής Κατάστασης - Α.Σ.Α. Παρνασσός
Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA B΄
http://runningincity.blogspot.gr

Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Καθ.Φυσ.Αγ-Προπονητής Φυσικής Κατάστασης
Πηγές
www.muscleprodigy.com
http://tighthams.wordpress.com/
http://uk.askmen.com/
http://marathontraining.co/

athlisis
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα