Προτού κανείς προχωρήσει σε μια διατροφή ελεύθερη από γλουτένη οφείλει να γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει η γλουτένη στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και ποιες τροφές την περιλαμβάνουν.
Η γλουτένη είναι ένας ειδικός τύπος πρωτεΐνης, που όμως δεν θα τη βρει κανείς στο κρέας ή στα αυγά. Η γλουτένη βρίσκεται στο στάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε αυτά τα σιτηρά.
Μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους με αλλεργία στη γλουτένη, καθώς και αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια κατάσταση που προκαλεί εντερική βλάβη όταν κάποιος τρώει γλουτένη.
Οι «κόκκινες σημαίες» της γλουτένης
Οι άνθρωποι που είναι σε δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να προσέχουν σχολαστικά τις ετικέτες των τροφίμων. Ορισμένα συστατικά όπως το σιτάρι ή η σίκαλη είναι προφανή. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν μπορεί κάποιος να δει με την πρώτη ματιά τη γλουτένη γιατί είναι… αόρατη. Δύο όροι που πρέπει να συγκρατήσετε είναι: Βύνη και υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη. Η βύνη είναι συστατικό που γίνεται από το κριθάρι και η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη συχνά περιέχει σιτάρι. Η βρώμη από την άλλη, δεν περιέχει γλουτένη, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και διάρροια.
Πείτε αντίο στο ψωμί
Το πιο δύσκολο, ενδεχομένως, στοιχείο μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι πως πρέπει να αποχαιρετήσετε το ψωμί -με τη μορφή που το ξέρετε- αφού, ως γνωστόν, περιλαμβάνει σιτάρι και σίκαλη. Επίσης, εκτός ορίων είναι τα κρουασάν, τα ψωμάκια χάμπουργκερ, οι τηγανίτες και γενικότερα όλα τα σπογγώδη ψωμάκια. Αυτό σημαίνει πως εκτός ορίων είναι και η πίτσα. Ωστόσο, δεν πρέπει να απελπίζεστε, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.
Ψωμί χωρίς γλουτένη
Πολλά καταστήματα με βιολογικά είδη και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν πια προϊόντα χωρίς γλουτένη, καθώς και μια ποικιλία από ψωμιά χωρίς γλουτένη. Πρόκειται για προϊόντα που γίνονται κυρίως από ρύζι, ή αλεύρι πατάτας, αντί για προϊόντα σιταριού. Ελέγξτε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε πως αναγράφουν ότι το προϊόν είναι «100% χωρίς γλουτένη».
Πολλά δημητριακά έχουν γλουτένη
Τα παραδοσιακά δημητριακά που τρώμε για πρωινό είναι άλλο ένα προϊόν που μπορεί να περιέχει γλουτένη. Η κρέμα σιταριού είναι βέβαια σίγουρα εκτός ορίων, αλλά και πολλά άλλα αγαπημένα προϊόντα πρωινού μπορεί να περιέχουν άμυλο σιταριού ή άρωμα βύνης. Διαβάστε τον κατάλογο των συστατικών για να αποφύγετε οποιοδήποτε δημητριακό περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη ή βύνη.
Απολαύστε καλαμπόκι και δημητριακά με ρύζι
Το καλαμπόκι και το ρύζι ως βάση για τα δημητριακά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για το πρωινό σας, αλλά και πάλι θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες, γιατί μπορεί να περιέχουν βύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.