Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Η προσθήκη φιστικιών σε ένα γεύμα μπορεί να ωφελήσει την υγεία των αγγείων

prosthiki-fustikiwn-geuma-mporei-boithisei-ugeia-aggeiwn
Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στα «Επιστημονικά Συνέδρια Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής» & στην Ετήσια Συνάντηση κατά τη διάρκεια της «Πειραματικής Βιολογίας» το 2015 δείχνει ότι αν συμπεριλαμβάνει κανείς φιστίκια, ως μέρος ενός γεύματος υψηλού σε λιπαρά, μπορεί να βελτιώσει τη μεταγευματική απόκριση των τριγλυκεριδίων και να διατηρήσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου.

Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει την αγγειακή λειτουργία μετά από πρόκληση γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Δεκαπέντε υπέρβαροι άνδρες τυχαιοποιήθηκαν σε ένα γεύμα που περιείχε φυστίκια (28 γρ.) και σε ένα γεύμα ελέγχου χωρίς φιστίκια, οι οποίες όμως ταίριαζαν όσον αφορά την ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά.

Τα επίπεδα των λιπιδίων, της γλυκόζης και της ινσουλίνης μετρήθηκαν πέντε φορές μετά από κάθε γεύμα. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία (FMD) επίσης μετρήθηκε για την αξιολόγηση της αγγειακής λειτουργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο γεύμα ελέγχου μειώθηκε ο δείκτης ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας κατά 1,2% σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία μείωση στο δείκτη ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας μετά το γεύμα φυστικιών. Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το γεύμα φυστικιών διατήρησε φυσιολογική την αγγειακή λειτουργία, ενώ το γεύμα υψηλό σε περιεκτικότητα λιπαρών σε αντιπαραβολή με το γεύμα ελέγχου κατέδειξε έντονα διαταραγμένη αγγειακή λειτουργία.
Τυπικά, μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά, η αγγειακή λειτουργία είναι μειωμένη, έστω και προσωρινά, έως ότου καθαριστεί το λίπος που βρίσκεται στο αίμα μετά από το γεύμα. Στρατηγικές που μπορούν να αμβλύνουν αυτή την απάντηση τόσο του διατροφικού λίπους και της επίδρασής του στην αγγειακή δυσλειτουργία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα