Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τα οφέλη της συγχώρεσης



Γιατί η συγχώρεση είναι ανώτερη από την τιμωρία.
Ηράκλειτος

 
Συγχωρώ σημαίνει αφήνω πίσω αυτό που έγινε και δεν ασχολούμαι με αυτόν που με έβλαψε. Δεν συγχωρώ γιατί το αξίζει ο άλλος, δεν με ενδιαφέρει καν αν το αξίζει ή όχι…

Συγχωρώ για να  μπορέσω να απελευθερωθώ από τα τραύματα του παρελθόντος, να επουλώσω πληγές και να κλείσω μέσα μου μισοτελειωμένες καταστάσεις. Συγχωρώ για μένα και όχι για τον άλλο, συγχωρώ για τη δική μου ψυχική ηρεμία και ισορροπία.

Συγχωρώ τον άλλο σημαίνει ότι ταυτόχρονα αναγνωρίζω ότι κι εγώ μπορεί να κάνω λάθη, να βρεθώ στη θέση του άλλου, να συμπεριφερθώ όπως ο άλλος… Κι έτσι συγχωρώ και τον εαυτό μου για λανθασμένες επιλογές που έκανε.
Συγχωρώ δεν σημαίνει ανέχομαι τον άλλο και τις συμπεριφορές του. Σημαίνει ότι απελευθερώνομαι από όσα βίωσα και ένιωσα, από όσα κάποιος μου προκάλεσε αλλά τώρα αποτελούν παρελθόν και θα πρέπει να τα αφήσω στο παρελθόν. Επομένως, συγχωρώ σημαίνει το αφήνω πίσω μου και προχωρώ… το τακτοποιώ μέσα μου και δεν ασχολούμαι πλέον μ’ αυτό. Δεν επηρεάζει τη ζωή μου, τα συναισθήματά μου, τον τρόπο που σκέφτομαι και λειτουργώ. Το παρελθόν δεν επηρεάζει το παρόν μου και δεν βαραίνει τις σκέψεις μου και την καρδιά μου.


Η συγχώρεση πραγματοποιείται στο μυαλό μας. Δεν έχει να κάνει με τον άλλο. Είναι η απελευθέρωση του μυαλού μας και των σκέψεων μας από μια κατάσταση ή έναν άνθρωπο, η απελευθέρωση από τον πόνο που μας προκαλεί η συγκεκριμένη κατάσταση.


Όταν κάτι μας έχει πληγώσει πολύ και έχει αφήσει μια μεγάλη πληγή μέσα μας μπορεί ποτέ να μην μπορέσουμε να επουλώσουμε την πληγή, όμως, μπορούμε να συγχωρέσουμε. Η συγχώρεση δεν αλλάζει το παρελθόν αλλά διευκολύνει το μέλλον, μας απαλλάσσει από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, μας απαλλάσσει από πόνους και απογοητεύσεις, από το μίσος και την κακία, από την οργή και τη μνησικακία.

Η συγχώρεση μας απαλλάσσει από την πικρία και μας απελευθερώνει από το παρελθόν. Επομένως, είτε επιλέγουμε να παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν και να νιώθουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα είτε επιλέγουμε να συγχωρήσουμε και να αποδεσμευτούμε από το παρελθόν, να εστιάσουμε στο παρόν και να προσανατολιστούμε στο μέλλον. Όταν επιλέγουμε τη συγχώρεση, αφήνουμε πίσω μας οδυνηρές καταστάσεις και προχωρούμε… Είναι μια πρόκληση που αξίζει να δοκιμάσουμε…


«Να αγαπάω πέρα από κάθε αδιαφορία. Να πονάω ακόμα κι όταν έχω χάσει τα πάντα. Να δουλεύω χαρούμενη ακόμα και μέσα σε πάσης φύσεως εμπόδια. Να τείνω το χέρι ακόμα κι όταν βρίσκομαι στην απόλυτη μοναξιά και εγκατάλειψη.
Να στεγνώσω τα δάκρυά μου ακόμα κι όταν κλαίω με λυγμούς. Να πιστεύω ακόμα κι όταν δεν με πιστεύουν».
“Ας γίνει έτσι. Θα γίνει έτσι”.
Paulo Coelho
Η συγχώρεση έρχεται μόνο όταν καταφέρνουμε να ταυτιστούμε με τους άλλους και να παραδεχτούμε ότι έχουμε κι εμείς αδυναμίες και την ίδια δυνατότητα να κάνουμε λάθη. Όλοι κατηγορούν τη μνήμη τους, κανείς δεν κατηγορεί την κρίση του.
Leo Buscaglia




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα