Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι περιμένουν πως και πως ένα Grexit

«Θα τολμήσεις να πας στην Ελλάδα για να βρεις κάτι φθηνό; Η τιμή αυτών των εκπληκτικών σπιτιών έχει βυθιστεί, αλλά με το Grexit να καραδοκεί, αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας παράδεισος για ανόητους».

Σε άρθρο της με αυτό τον τίτλο η βρετανική Daily Mail παρουσιάζει εννιά εντυπωσιακές βίλες στην Ελλάδα, όλες με θέα στο απέραντο γαλάζιο, των οποίων η τιμή έχει πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και τα οποία όπως υποστηρίζει αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία αγοράς σε όσους αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια.
Στις εικόνες αναγράφεται πόσο κόστιζαν πριν και πόσο τώρα.

Το άρθρο της Daily Mail:

«Είναι ένα πραγματικά ελληνικό ειδύλλιο: Μια ηλιόλουστη βίλα με ανεμπόδιστη θεά σε τιρκουάζ θάλασσες -και όλα αυτά σε τιμές ημιπροαστιακών σπιτιών. Ομως, αν και η ιδέα αυτή φαίνεται πικάντικη, η οικονομική πραγματικότητα δεν μοιάζει το ίδιο.
Με την οικονομία της Ελλάδας να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά 35% σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο. Η βουτιά της αξίας του ευρώ, τελευταία, δεν βοήθησε την κατάσταση.
Ως αποτέλεσμα υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια και βίλες που πωλούνται σε μειωμένες τιμές και ένα πιθανό χρυσωρυχείο για τους γενναίους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να πάρουν ένα ρίσκο υψηλού κινδύνου.
Ωστόσο, όσο δελεαστική και να μοιάζει η ευκαιρία αυτή, οι αγοραστές θα πρέπει να προσέξουν. Η παρατεταμένη απειλή του Grexit -η Ελλάδα βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ παρά τις ελπίδες για μια νέα συμφωνία για το χρέος- σημαίνει ότι η τιμές αυτών των ακινήτων μπορεί να πέσουν ακόμη 50%, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες ακινήτων.
Παρόλα αυτά, κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι απτόητοι Βρετανοί συνεχίζουν να ψάχνουν για παραθεριστικές κατοικίες ή ακόμη και οικόπεδα σε μειωμένες τιμές, καθώς παραμένουν πεπεισμένοι πως αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία. […]
Ετσι, αν σας αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια, εδώ υπάρχει μια συλλογή από σπίτια στην Ελλάδα σε μειωμένες τιμές που μπορεί να σας βάλουν σε πειρασμό…»

Ο Σόρος επενδύει σε real estate

Σόρος
Εδώ και καιρό ο Σόρος έχει παρατήσει την αγορά χρυσού κι έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις real estate στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Το 2002, με στόχο την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, συστάθηκε η «AIA Ελληνική Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων», με τον ‘διακριτικό’ τίτλοHellenic Land International.
Βασικός μέτοχος της νέας εταιρείας ήταν ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος στον κλάδο του real estate, Soros Real Estate Partners, ενώ συμμετοχή στο σχήμα ήταν ο Παν. Μίχαλος – Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε τον Αντώνη Σαμαρά σε ένα από τα ταξίδια του στο Κατάρ το 2013.
Η Hellenic Land επρόκειτο να εξαγοράσει την DTZ Mihalos, η οποία θα συνέχιζε να δραστηριοποιείται ως θυγατρική της νέας εταιρείας, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τρίτους σε ζητήματα ακίνητης περιουσίας. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Land αναλαμβάνει ο κ. Μίχαλος, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετείχαν οι κ. Richard Mully και Μιλτ. Καμπουρίδης, αμφότεροι στελέχη της Soros Real Estate Ρartners.
Βασικοί άξονες δραστηριοποίησης της Hellenic Land η επένδυση, η ανάπτυξη, η αξιοποίηση, αλλά και η διαχείριση τόσο μεμονωμένων ακινήτων και έργων (projects) όσο και χαρτοφυλακίων ακινήτων. Οι φιλοδοξίες της δεν περιορίζονται στην ελληνική αγορά, αλλά επεκτείνονται και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρο. H Soros Real Estate Partners ιδρύθηκε το 1999 από τον George Soros και Richard Georgi με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων στην παγκόσμια αγορά ακινήτων.
Ο γνωστός κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος, λοιπόν δραστηριοποιήθηκε από το 2002 μέχρι το 2004, με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατοπινό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλο, αφού η Soros Real Estate Partners υπήρξε αιχμή του δόρατος των συμφερόντων του γνωστού κερδοσκόπου στην Ελλάδα.

Γιατί το μεγάλο ενδιαφέρον για Real Εstate;

Real estate investing is get rich slow, not get rich quick
Όπως αναφέρει και ο Scott McGillivray, ειδικός σύμβουλος στα θέματα Real Estate: “Real estate investing is get rich slow, not get rich quick”, δηλαδή είναι η επένδυση σε ακίνητα είναι για να βγάλεις χρήμα μακροπρόθεσμα κι όχι αμέσως.
Και η γάτα της κερδοσκοπίας, Τζορτζ Σόρος, προφανώς και αυτή τη στρατηγική ασπάζεται. Εξάλλου είναι ο 26ος πλουσιότερος άντρας στον κόσμο, μόλις 85 ετών, στο άνθος της ηλικίας του και φρεσκοπαντρεμένος με μια κατά πολύ νεότερη κυρία. Και λέω ότι μικρός είναι ακόμα, γιατί το 85 της παγκόσμιας ελίτ είναι κάτι σαν τους κοινούς θνητούς 50ρηδες, με όλες αυτές τις θεραπείες αναζωογόνησης που κάνουν (άστε, δεν θέλετε να ξέρετε τι ακριβώς κάνουν…)
Εδώ και καιρό ο Σόρος έχει φαγωθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Κάποιοι λένε ότι το κάνει για να πλήξει την Ευρώπη και το ισχυρό ευρώ. Όπως και να ΄χει, κερδισμένος θα βγει κάνοντας επενδύσεις στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.
Επίσης κερδισμένοι θα βγουν και οι ελίτ Ρωσίας και Κίνας, στους οποίους τάζουν διαμονή πολλών γενεών αγοράζοντας ακριβά σπίτια. – Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέση παίρνει σ’ αυτό;
Τα σπίτια όμως είναι για ίδια κατανάλωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κάποιων. Ο Σόρος δείχνει ενδιαφέρον και για ακίνητα δημόσιας χρήσης -νοσοκομεία, σχολεία κλπ- αλλά και για εκτάσεις γης. Αν ο Κίσσινγκερ έχει πει ότι όποιος ελέγχει την τροφή, ελέγχει και τους λαούς, τότε όποιος ελέγχει την αγροτική γη, ελέγχει και την τροφή, και συμπληρώστε εσείς το υπόλοιπο – Ατζέντα 21.
Φυσικά ο Έλληνας, που ξαφνικά θυμήθηκε την παλιά του γκόμενα, τη δραχμή, νομίζει ότι μόλις την έχει, θα ξυπνήσει και η ζωή του θα έχει γίνει όπως τότε που είχαμε δραχμή. Αν όμως έχει και χρέη προς τράπεζες και δημόσιο, εύκολα τότε μπορεί να δει την ακίνητη περιουσία του να βγαίνει στο σφυρί, αφού η δραχμή με τις υποτιμήσεις που θα τρώει θα χειροτερέψει την κατάσταση του.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που τρέναραν όσο τους έπαιρνε τις κατασχέσεις, το έκαναν γιατί απλά φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος, (για μεγαλόψυχους δεν τους λέω) ή το τρέναραν για μια έξοδο από το ευρώ.
Κι αν κρατούσαν την πατάτα καυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, είπαν δεν θα αγγίξουν την ΠΡΩΤΗ κατοικία. Αλλά τίποτα δεν εγγυάται τι θα γίνει με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν, ούτε και πόσο θα κρατήσει “το παρόν” για ήδη βλέπουμε να μοιάζει με το γνωστό μας παρελθόν…
Τα γράφω όλα αυτά για να σκεφτείτε διπλά τι σημαίνει grexit. Γιατί μετά… μετά δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα