Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία στο Eurogroup – Τι Δεν ανακοίνωσαν



Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά για να καταλήξουν οι υπουργοί σε κοινά συμπεράσματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Eurogroup θα ξανασυνεδριάσει.
«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Βαρουφάκης: Θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι “έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε” .
Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.

Το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τότε ανατράπηκαν τα δεδομένα, αφού αν η ελληνική πλευρά υπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν ουσιαστικά θα άφηνε να εννοηθεί ότι δέχεται συνέχιση του παρόντος προγράμματος.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν πιστεύοντας πως οι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία και θα προχωρούσαν σε κοινή δήλωση. Ωστόσο το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα τα ανέτρεψε όλα. Οπως αναφέρει και ο δημοσιογαφος του Mega Μιχάλης Ιγνατίου η φράση που φέρεται να τα τίναξε όλα ήταν «η παράταση του Μνημονίου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για το αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού που… ανέτρεψε το κοινό ανακοινωθέν, όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Σακελλαρίδης είπε:  «Τηλεφωνικές επικοινωνίες φυσικά και υπάρχουν, είναι φυσικό ο πρωθυπουργούς να θέλει να ενημερώνεται και να δίνει την κατεύθυνση στους υπουργούς που κάνουν τη διαπραγμάτευση».

Ας το πουν και «φούφουτο» το πρόγραμμα

Για την πληροφορία που θέλει τις δύο πλευρές να τα «έσπασαν» για την ονομασία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί διατυπώσεις που δείχνουν εμμονή στο παρελθόν και σε συγκεκριμένες πολιτικές. Το σημείο διαφωνίας είναι η διατύπωση για την παράταση μνημονίου, καθώς την αναγκάζει να αναγνωρίσει ένα πρόγραμμα που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε κρίση». Μάλιστα τόνισε πως την ελληνική πλευρά δεν την απασχολεί η ονομασία του προγράμματος. Ας το πουν και «φούφουτο» το πρόγραμμα η ουσία για το τι θα περιλαμβάνει μας ενδιαφέρει.

FT: το κοινό ανακοινωθέν που δεν βγήκε ποτέ

Το προσχέδιο του Eurogroup για την Ελλάδα ήταν καθ’ όλα έτοιμο. Όλες οι πλευρές φέρονται πως είχαν συμφωνήσει. Γι αυτό άλλωστε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόλιμπλε, πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής. Περιελάμβανε όμως μια φράση-κλειδί: επέκταση του προγράμματος.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το κείμενο ήταν το ακόλουθο
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
Όμως -κατά τους Financial Times- η Αθήνα απέρριψε τελικά το προσχέδιο ανακοινωθέντος εξαιτίας της αναφοράς περί επέκτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος.

Ο Σόιμπλε έφυγε νωρίτερα νομίζοντας ότι βρέθηκε λύση

«Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος τουγερμανικού Spiegel που δίνει το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup και εξηγεί γιατί δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν.    
Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, γράφει ο ανταποκριτής του Spiegel, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοοδος αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία. «Η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να καταλήξουμε σε κοινό συμπέρασμα» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Τώρα όλοι ξέρουμε καλύτερα που στεκόμαστε. Απλά δεν έχουν κοινό ανακοινωθέν».
Ο Ντάισελμπλουμ ήταν εκνευρισμένος. Γιατί το αποτέλεσμα μετά από έξι ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων ήταν ένα νέο σκάνδαλο στην αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Το θέμα ήταν το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και η διατύπωση για την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Αμέσως μετά ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε: «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις την Δευτέρα».
Τι παρουσίασε ο Βαρουφάκης;
Τίποτα συγκεκριμένο. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν τους έδωσε τίποτα γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις.
Πως αντέδρασαν οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών;
Με επιφύλαξη. Επέμειναν στις υπάρχουσες συμφωνίες. «Τα προγράμματα δεν μπορούν να υπονομευτούν από τα εκλογικά αποτελέσματα» είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.  Ο Σόιμπλε συμφώνησε μαζί του: «Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, αλλά έχουμε αυτό το πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα είτε θα ολοκληρωθεί έως το τέλος, είτε δεν έχουμε πρόγραμμα».
Πως θα μπορούσε να υπάρξει λύση;
Και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα όμως οι Ελληνες πρέπει να προχωρήσουν. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι σημαντική. Ως αντάλλαγμαοι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν έναν άλλο μηχανισμό αντί της μισητής τρόικας δίνοντας ως αντάλλαγμα στους Ελληνες χρηματοδότηση γέφυρα έως τον Αύγουστο.
Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους στόχους για το πλεόνασμα και να υπάρξει ένας συνδυασμός εξυπηρέτησης χρέους και ανάπτυξης όπως έχει προτείνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. «Αυτή η ιδέα αξίζει σοβαρή συζήτηση» είπε ο Τζορτζ Σόρος στο SPIEGEL ONLINE.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr και The TOC
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα