Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


πηγή: Fosphotos
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Αναταράξεις στην κομματική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η συμφωνία του Γιουρογκρούπ, με ψιθύρους δυσαρέσκειας από την πλευρά της Αριστερής πλατφόρμας και ευθεία αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από την Κομμουνιστική Τάση, που με ανακοίνωση της, ζητά αλλαγή ηγεσίας και καταψήφιση της συμφωνίας.
Η Κομμουνιστική Τάση, δημιουργήθηκε το 2013 από μαρξιστές που εκδίδουν την εφημερίδα «Επανάσταση» και το περιοδικό «Μαρξιστική Φωνή» και έχει εκπροσώπηση στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη της Τάσης ή Πρωτοβουλίας πήρε μέρος και ο Αλαν Γουντς, γνωστός θεωρητικός της Αριστεράς που θεωρείται ότι επηρέασε και την πολιτική σκέψη του Ούγκο Τσάβες. Για το έργο του Τσάβες είχε μιλήσει τότε στην Αυγή.

«Πρώτον, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δεν ήταν οργανωμένοι. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Έκανε μια σοσιαλιστική επανάσταση, όχι απλώς αντιιμπεριαλιστική ή δημοκρατική, αλλά σοσιαλιστική. Πέτυχε να δημιουργήσει ταξική συνείδηση και μπορώ να πω ως μαρξιστής πως, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα είχε το θάρρος όχι μόνο να αντιμετωπίσει τους ολιγάρχες, αλλά και να μιλήσει για μαρξισμό, για τον Μαρξ, τον Ένγκελς, τον Λένιν, τον Τρότσκυ, τη Ρόζα.
Έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη είπαν πως η Βενεζουέλα βρέθηκε να μην έχει αναλφάβητους, διότι πολύς κόσμος απέκτησε πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τώρα για το πού απέτυχε, το είχαμε συζητήσει πολύ, και νομίζω πως προς το τέλος το σκεφτόταν περισσότερο και τον ενοχλούσε, είναι πως έκανε "μισή επανάσταση" και δεν μπορείς να κάνεις μισή επανάσταση. Είχα γράψει πριν από λίγο καιρό πώς αντιλαμβάνομαι τι είναι μια καπιταλιστική οικονομία και τι είναι μια οικονομία βασισμένη σε δημόσιες πηγές, μπορείς να έχεις μία από τις δύο, όχι και τις δύο.
Αν προσπαθήσεις να αφήσεις κάποιους τομείς ιδιωτικούς, όπως τις τράπεζες και τη γη, για παράδειγμα, τότε δεν είναι ολοκληρωμένο το σχέδιο διότι ακόμη συντηρείται η οικονομική εξουσία των ολιγαρχών. Όσο υπάρχει, η επανάσταση κινδυνεύει. Προκύπτουν προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός, και ώς έναν βαθμό αυτό εξηγεί το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι οριακό. Θα έλεγα πως ξεκίνησαν μια επανάσταση, αλλά δεν την τελείωσαν».
Η Κομμουνιστική Τάση έχει εκφράσει αρκετές φορές ανοικτά την αντίθεσή της στην πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, μόλις μια ημέρα μετά τις εκλογές σχολίασε επικριτικά τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες χαρακτηρίζοντάς την ατόπημα. Πριν από τις εκλογές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό υποψηφίων της από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ωστόσο, είχε στηρίξει τα στελέχη που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από ανακοίνωση της 24ης Ιανουαρίου:
«Ομως παρά το πολιτικά απαράδεκτο γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια δεν υπάρχουν υπερασπιστές ενός γνήσιου κομμουνιστικού προγράμματος και παρά το ότι περισσεύουν οι πολιτικοί καριερίστες και οι σοσιαλδημοκράτες, οι αριστερές – κομμουνιστικές καταβολές, αλλά και η αριστερή φυσιογνωμία ενός πολύ μεγάλου μέρους του κόμματος βρίσκουν αντανάκλαση με ορισμένες αξιόλογες αριστερές υποψηφιότητες. Πρόκειται για υποψήφιους που προέρχονται από «τ’ αριστερά της αριστεράς» του κόμματος, που κατά κύριο λόγο συμμετέχουν στις τάξεις της «Αριστερής Πλατφόρμας».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα