Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κηπουρός στον εσωτερικό σου κήπο

Αλλοίμονο στο στοχαστή που δεν είναι κηπουρός
αλλά απλώς έδαφος για τα φυτά του!
Φ. Νίτσε

Στο βιβλίο του το αφιερωμένο στους δασκάλους του Ζεν, ο φιλόσοφος και θρησκειολόγος Τίμοθι Φρικ σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο διαλογισμός για να εξαγνίσει τον νου:

«Μέσα από το διαλογισμό, οι μαθητές του Ζεν σιγάζουν τις σκέψεις τους και αποκτούν συνείδηση του κενού νου που τις περιέχει. Όπως τα μόρια σε ένα ποτήρι με βρώμικο νερό κατακάθονται στον πάτο - όταν σταματάμε να το αναταράσσουμε – και το νερό γίνεται διάφανο, έτσι πέφτουν και οι σκέψεις όταν δεν αναταράσσεται ο νους, και η συνείδηση καθαρίζει». 

Η άσκηση αυτού του είδους έχει σαν στόχο να μεταμορφώσει τον διαλογιζόμενο σε κηπουρό των δικών του φυτών, για να ακολουθήσουμε την παρομοίωση του Νίτσε.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην κρίνουμε τις σκέψεις ως καλές ή κακές. Βάζοντας τους την ετικέτα «σκέψεις» και αφήνοντας τις να περάσουν, διαλύονται, ώστε ο νους μας να ξαναγίνει – χωρίς φίλτρα – διάφανος σαν κρύσταλλο.

Χωρίς προκατειλημμένες γνώμες και προκαταλήψεις, το φως της ζωής κάνει να ανθίσει στον εσωτερικό μας κήπο ότι καλύτερο από εμάς.


 (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, 2010, σελ. 143-144)


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα