Με την προσθήκη ενός φαρμάκου που ονομάζεται εζετιμίμπη (ezetimibe) στη θεραπεία με στατίνη, μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη, μεγάλη, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association Επιστημονική Συνεδρίες 2014.
«Πήραμε αυτούς τους ασθενείς από κλινικά κατάλληλο στόχο LDL-C, και ακόμη  χαμηλότερο. Έχουμε σήμερα αδιάσειστα στοιχεία ότι η χαμηλή χοληστερόλη είναι καλή, η χαμηλότερη ακόμη καλύτερη », δήλωσε ο Christopher P. Cannon, MD, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School και γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital.
Η έρευνα IMPROVE-IT έκανε σύγκριση δύο προσεγγίσεων:  σιμβαστατίνης και ενός εικονικού φαρμακού ή σιμβαστατίνης με εζετιμίμπη.

Αμφότερα τα φάρμακα μειώνουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, αλλά με διαφορετικούς τρόπους: Η Σιμβαστατίνη μπλοκάρει τη χοληστερόλη που παράγεται από το ήπαρ, ενώ η εζετιμίμπη ανακατεύεται με τη χοληστερόλη που απορροφάται στο σώμα μέσω της διατροφής. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας είναι μια επικίνδυνη μορφή που οδηγεί σε φραγμένες αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τη σιμβαστατίνη + εικονικό φάρμακο, η σιμβαστατίνη λαμβανόμενη με 10 mg την ημέρα εζετιμίμπη προκαλούσε μείωση εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20 τοις εκατό, καρδιακών προσβολών κατά 10 τοις εκατό, και οδήγησε σε 6 τοις εκατό χαμηλότερο συνδυασμένο καταληκτικό σημείο που περιλάμβανε, επίσης, πολλούς τύπους καρδιακών συμβάντων συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών θανάτων , επανανοσηλείας που οφείλεται σε ασταθή στηθάγχη, και τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά.
Η μελέτη διεξήχθη σε 1.159 κέντρα σε 39 χώρες και περιλάμβανε 18.144 ασθενείς ηλικίας 50 ετών ή άνω, οι οποίοι είχαν διαγνωσμένη καρδιοπάθεια.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια, με μέση περίοδο παρακολούθησης περίπου έξι χρόνων.
Η σιμβαστατίνη + εικονικό φάρμακο, είχε κατά μέσο όρο LDL από 69 mg / dL, ενώ οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνη με + εζετιμίμπη έφθασαν κατά μέσο όρο 54 mg / dL.
"Αυτό υποστηρίζει πραγματικά ό, τι η American Heart Association έχει πει εδώ και δεκαετίες, ότι η θεραπεία της LDL σε ασθενείς με διαγνωσμένη καρδιοπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Lori Mosca, MD, MPH, PhD, εθελοντής της ΑΗΑ, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο New York-Presbyterian Hospital και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Medical Center στη Νέα Υόρκη. "Αυτή είναι η νέα πληροφορία δείχνει τη σημασία της μείωσης της χοληστερόλης επιθετικά, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και παρουσιάζει μια νέα επιλογή για τη θεραπεία αυτών των ασθενών."
Αυτή η τελευταία μελέτη, προειδοποίησε ο Mosca , επικεντρώνεται αποκλειστικά στο δευτερογενή πρόληψη - που σημαίνει προσπάθεια της μείωσης των κινδύνων της καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Αυτή η μελέτη δεν ασχολήθηκε με την πρωτογενή πρόληψη, που είναι η προσπάθεια να διατηρηθούν τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ των υγιών ατόμων.
Τον Νοέμβριο του 2013, η American Heart Association και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας κυκλοφορήσαν ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη ρύθμιση της χοληστερίνης στο αίμα που μειώνουν τον αθηροσκληρωτικό κίνδυνο σε ενήλικες.
Ο Neil Stone, MD, εθελοντής της ΑΗΑ, πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε τις κατευθυντήριες γραμμές και καθηγητής φαρμακολογίας, καρδιολογίας, στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, διαπίστωσε ότι η προσθήκη εζετιμίμπης σε μια στατίνη μέτριας έντασης σε σύγκριση με τη στατίνη μείωσε την LDL χοληστερόλη περαιτέρω παράγοντας όφελος στη μείωση των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο Stone δήλωσε ότι η μελέτη αυτή βοηθάει στην κατανόηση από την πλευρά των γιατρών της σημασίας της αποτελεσματικής θεραπείας των ασθενών υψηλού κινδύνου με προηγούμενη καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο όσον αφορά την πρόληψη μελλοντικών γεγονότων.
«Είμαστε πάντα ευτυχείς να έχουμε στα χέρια μας μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, επειδή αυτές είναι οι μελέτες έχουν το λιγότερο ποσό προκατάληψης», είπε ο Στόουν. "Τα αποτελέσματα αυτά είναι συνεπή με όσα αναφέρουν οι οδηγίες της AHA σχετικά με τη χρήση φαρμάκων με αποδεδειγμένο όφελος για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης σε υψηλό κίνδυνο. Αυτή η μελέτη προσφέρει περισσότερα πυρομαχικά για τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς. "
Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ