Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
 
Οι άφθες είναι μικρά έλκη (πληγές), οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο και μερικές φορές η παραμικρή κίνηση του στόματος γίνεται επώδυνη. 
 
Είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και αφορούν περίπου το 25% του πληθυσμού. Εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά στην εφηβεία και μπορεί να είναι μικρές, μεγάλες ή να εμφανίζονται ως ερπητόμορφα έλκη. 
 
Τις περισσότερες φορές επηρεάζουν τα μαλακότερα μέρη του στόματος, όπως η γλώσσα, η μαλακή υπερώα, τα μάγουλα και τα χείλη. Αυτή η κατάσταση τείνει να επαναλαμβάνεται και να εμφανίζονται εκ νέου άφθες στα ίδια ή σε νέα σημεία μετά από ένα χρονικό διάστημα. 
 
Είναι ένα καλόηθες νόσημα αγνώστου αιτιολογίας, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Ορισμένοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνισή τους, όπως ο τραυματισμός, ορισμένες τροφές και χημικές ουσίες, η αναιμία, έλλειψη βιταμινών, άγχος, νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, διάφορα σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet) και η ανοσοκαταστολή (πχ AIDS). 
 
Οι άφθες θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από άλλες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, όπως τραυματισμός, ομαλός λειχήνας και από εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων π.χ. σύφιλη και φυματίωση. 
 
Τις περισσότερες φορές οι άφθες είναι αυτοπεριοριζόμενες, δηλαδή θα υποχωρήσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία. Καθώς ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται παραμένει άγνωστος δεν υπάρχει συγκεκριμένη και αποτελεσματική θεραπεία.
 
Έτσι ο κύριος στόχος της αντιμετώπισης είναι η ελάττωση του πόνου και της διάρκειας των βλαβών με τη χρήση τοπικών ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συστηματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
 
Εξίσου σημαντικό είναι να εντοπιστούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες, ώστε να αποφευχθούν οι υποτροπές. 
 
Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωση δοκιμάστε τα εξής. 
Διαλύστε ένα κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε 1/2 φλιτζάνι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις. Αποφύγετε τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό και πόνο.
 
 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
 
 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ