(Σήμερα σας προσκαλώ να πάμε ένα ταξίδι με το μυαλό μας – στο άμεσο μέλλον. Έστω λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στον Οκτώβριο 2014 και ότι -)
Στις 18 Σεπτεμβρίου η Σκωτία (επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες προβλέψεις που έδιναν μικρή υπεροχή στο «ναι» της απόσχισης) στο δημοψήφισμά της έκρινε, με μικρή διαφορά, ότι είναι προς το συμφέρον της η αποκόλλησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Εργατικό Κόμμα, που ο κύριος όγκος των δυνάμεών του βρισκόταν στη Σκωτία και που πήρε πάνω του την καμπάνια του «όχι», βρίσκεται ενώπιον μιας σοβαρής πολιτικής ήττας. Το Συντηρητικό Κόμμα ομοίως βρίσκεται στα πρόθυρα της συντριβής, καθώς στην ιστορία θα μείνει ο Κάμερον ως ο ηγέτης που επί των ημερών του -ειρηνικά!- η χώρα του διαμελίστηκε έπειτα από 307 χρόνια ενότητας. Φυσικά θριαμβευτές βγαίνουν το UKIP και η ακροδεξιά.
(Αυτά σε πρώτη ανάγνωση. Πάμε και στη «δεύτερη»:)
Επειδή οι διαπραγματεύσεις αποκόλλησης των δύο μερών θα κρατήσουν ως το 2016-2017, οι επόμενες εκλογές (που θα γίνουν τον Μάιο του 2015) θα δώσουν ένα αποτέλεσμα που -μάλλον- θα αμφισβητηθεί. Προσέξτε: αν κερδίσουν οι Εργατικοί, επειδή μέγα μέρος της επιτυχίας τους θα οφείλεται στις σκωτσέζικες έδρες -οι βουλευτές των οποίων όμως θα αποχωρήσουν μετά από ένα χρόνο- το αποτέλεσμα θα αμφισβητηθεί και θα θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Αν πάλι, παρά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές, τότε είναι οι μεγάλοι νικητές καθώς η πλειοψηφία τους θα διευρυνθεί με την αποχώρηση των Σκωτσέζων το 2016 ή 2017. Τότε, όμως, εκτιμάται ότι θα προκύψει πρόβλημα ηγεσίας - καθώς η πλέον ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών θα βρει την ευκαιρία να ξεφορτωθεί τον Κάμερον, ώστε να φτάσουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. (το 2017) από καλύτερη θέση. Επειδή, τέλος, η διαφορά στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας ήταν μικρή, ένθεν κακείθεν θα αμφισβητείται το αποτέλεσμα και η ηγεσία Κάμερον θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα.
Η Μεγάλη Αλβιόνα επομένως έχει εισέλθει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας και απαξίωσης του διεθνούς της ρόλου, καθώς πολλοί θέτουν ήδη ζήτημα διατήρησης της θέσης της στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι «Βρετανοί» εξάλλου, έχουν γίνει πλέον συνώνυμοι των «Εγγλέζων», καθώς στο σύνολο του πληθυσμού είναι μικρή μειοψηφία οι Ουαλλοί και οι βορειο-Ιρλανδοί. Στις διαπραγματεύσεις της αποκόλλησης τέλος, ένα θέμα είναι η χάραξη των συνόρων στα όρια της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα νομισματικά ζητήματα και τις κυβερνητικές εγγυήσεις στις τράπεζες κι ένα τρίτο θέμα αφορά την αξιοποίηση των εσόδων από το πετρέλαιο στη Βόρεια θάλασσα που πλέον θα ανήκουν στη Σκωτία. Υπάρχει κι ένα τέταρτο, που είναι το πιο ευαίσθητο και πολύπλοκο – τα τέσσερα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια είναι πλέον ανεπιθύμητα στη Σκωτία και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις βάσεις της Faslane και Coulport. Το κόστος της μετεγκατάστασής τους υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ελλοχεύει και πολιτικό κόστος – καθώς ενισχύονται οι φωνές όσων ζητούν την απεξάρτηση της Βρετανίας από τα πυρηνικά, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν είναι νόμιμο ή όχι το αίτημα της Σκωτίας, να παραμείνει στην Ε.Ε. Οι νομικές γνωμοδοτήσεις θα κονταροχτυπηθούν με τις πολιτικές σκοπιμότητες πολλών κρατών-μελών και τελικά μάλλον η Σκωτία θα πρέπει να κάνει restart στην ενταξιακή διαδικασία. Φυσικά, το προηγούμενο του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος θα προκαλέσει αναταραχές στην Ισπανία, το Βέλγιο, ενδεχομένως την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ το Κυπριακό θα τεθεί σε νέα βάση.
(Ας ξαναγυρίσουμε στις μέρες μας – 10 μέρες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, η ανεξαρτησία της Σκωτίας παίρνει προβάδισμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους, καθώς οι αναποφάσιστοι γέρνουν προς το «ναι» και το Εργατικό Κόμμα έχει σημάνει συστράτευση όλων των στελεχών του. Αν αυτή η δυναμική επιβεβαιωθεί στις κάλπες, τότε ο ιστορικός του μέλλοντος θα σημειώνει πως το δημοψήφισμα της Σκωτίας ήταν η απαρχή του σταδιακού ξηλώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.