Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟ…ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ..ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Οι ρίζες της  καλής  ή της  κακής υγείας μας, βρίσκονται στο έντερο…
Αν δεν σας τόλεγαν επισημα χειλη.. θα το πιστευατε;
Κι ομως εδω κι αρκετα χρόνια,  μελέτες έχουν φέρει στο προσκήνιο την άποψη ότι το έντερό μας κάνει ..πολλά περισσότερα πράγματα, από την απλή επεξεργασία των τροφων μας…
Ο εντερικός ¨σωλήνας¨ εχει στο εσωτερικό του.. ένα τόσο εκτεταμένοδίκτυο νευρώνων , που οι ειδικοί έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό..                   
¨δεύτερος εγκέφαλος¨,το οποίο περιλαμβάνει καπου 100 εκατομμύρια νευρώνες,
(περισσότερους δηλαδή από το νωτιαίο ή το περιφερικό νευρικό σύστημα.)
Η μετ-ανάλυση της ¨μάζας¨ αυτής νευρικού ιστού, αποκαλύπτει ότι σαφώς επιτελεί εναν ευρύτερο ρόλο εκτος..από τη διαχείριση της πέψης.

Ο ¨μικρός..οιονεί εγκέφαλος¨ στα εντόσθιά μας, σε παραλληλη γραμμη  με τον κυριως εγκέφαλό μας, ελέγχει εν μέρει ( οχι μην εκπλήτεσθε απλά σκεφθείτε λίγο..) την ψυχολογική μας κατάσταση και παιζει σημαντικό ρόλο.. σε διάφορες ασθένειες σ όλο το σώμα μας.
Εννοείται βέβαια ( για να μη τρελαθούμε κιολας, όπως στριγγλίζει η Κατίνα μας..), ο δεύτερος εγκέφαλος δεν αποτελεί κεντρο συνειδητών σκέψεων ή λήψης.. αποφάσεων. Η πληθώρα ομως  των εντερικών νευρώνων, μας επιτρέπει να αισθανόμαστε και να ρυθμίζουμε την εσωτερική μας βιολογία. Σημαντικό κομμάτι αυτής της δυναμικης, χρησιμοποιείται, ως ειναι φυσικό, για τη διαδικασία της πέψης.
Εξοπλισμένος με τα ..δικά του αντανακλαστικά και τις αισθήσεις, ο δεύτερος εγκέφαλος, ελέγχει τη λειτουργία του εντέρου…ανεξάρτητα από τον.. αλλο εγκέφαλό μας.
f2893-prasina-1
Σημαντικό μέρος των συναισθημάτων μας πιθανόν επηρεάζονται από τους εντερικούς μας νευρώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ υψηλές ποσότητες του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, (που σχετίζεται με τη διάθεση ), βρίσκονται στο.. έντερο.
Ο πόνος στο έντερο σε περιόδους έντονου στρες είναι ένα μόνο απλό παράδειγμα.
Πάμε να δούμε τώρα τί γίνεται με τις  έρευνες (κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες) οι οποίες, με αρκετη διακριτικότητα,  (μιας και τα συμφέροντα της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων είναι ισάξια, αν οχι κατα πολύ ανωτερα εκείνων των…φαρμακευτικών βιομηχανιων..) έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι βαρυνουσας σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο ( κι ολοι γνωρίζουμε τί σημαινει αυτό..) συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ειναι ο φοβερος πλέον Διαβήτης, μαζί με την πρώτη του εξαδέλφη την..  Παχυσαρκία.. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Η Κατάθλιψη Και Το όλο και πιο συχνα εμφανιζόμενο.. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.
Αυτός είναι ένας τόσο μεγάλος αριθμός  για τον ανθρώπινο εγκέφαλο  μας, που  δεν μπορεί να τον κατανοήσει πραγματικά.
Το ανθρώπινο έντερο περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτηριδια (με πάνω από 400 γνωστά είδη ) από τα συνολικα κύτταρα μας.
(Στην πραγματικότητα, το έχουμε ηδη σχολιασει .. είμαστε περισσότερο βακτηριδια από ό, τι άνθρωποι )
Έχουμε μόλις πρόσφατα αρχίσει  να κατανοούμε την έκταση του ρόλου της.. χλωρίδας του εντέρου στην υγεία και κυριως στην ασθένεια.
Μεταξύ των άλλων, η χλωρίδα του εντέρου ,προωθεί την κανονική γαστρεντερική λειτουργία, παρέχει προστασία από τις μολύνσεις, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει σε  περισσότερο από 75% του ανοσου μας συστήματος.
5da59-drinking-water
Η απορυθμισμένη χλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με πληθος ασθενειών ,κυριως ομως με τη μαστιγα της εποχής μας..τηνκατάθλιψη.
Εξ άλλου  αυτοάνοσες παθήσεις όπως, η  Hashimoto και ο διαβήτης τύπου Ι…έχουν την εναρξη τους σε προβληματική χλωριδα, αλλά και εν γένει κακορυθμισμενο εντερικό σωληνα        
ο οποίος αρχίζει απ το στομα, τα δόντια τη καλή υγεινή του στοματος και καταλήγει σε ομαλό έσω και έξω…σφιγκτηρα, με οσα δεινα αυτό συνεπάγεται )

και τα οποία αποτελουν παραδόξως ταμπού για τους περισσότερους και κυριως τις περισσοτερες…Ολοι αποφευγουν να συζητησουν για την φοβερη δυσκοιλιοτητα τους, τις αιμοροϊδες, τη ραγαδα..Κι ομως όλα τα προηγούμενα ειναι αιτία πόνου, κακης διαθεσης, καταθλιψης, και γενικά κακής ποιοτητας ζωής..
Πολλά Χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν άμεσα στην ανθυγιεινή χλωρίδα του εντέρου:
Τα αντιβιοτικά τα αντισυλληπτικά και  τα ΜΣΑΦ.
(μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη)
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρόνιο στρες..Χρόνιες λοιμώξεις
Η Χρήση Αντιβιοτικών προκαλεί μια βαθιά απώλεια της ποικιλομορφίας και μια εξαλλαγή στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα βρέφη που δεν θηλάζουν, και έχουν γεννηθεί από μητέρες με κακή εντερική χλωρίδα, είναι πιθανόν να αναπτύξουνανθυγιεινά βακτηριδια, και ότι από αυτές  τις διαφορές της εντερικής χλωρίδας,  μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα είναι.. υπέρβαρος, η πρόκειται να αποκτήσει διαβήτη, έκζεμα .. ψωρίαση, ακόμα και  κατάθλιψη,  στο μέλλον.
Ποιός εχει σκεφθει ποτε.. το γεγονός ότι το.. περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά.. έξω από το σώμα;
30bc2-88486cd4250e42a661dabb2674394a1a
Το έντερο είναι ένας σωλήνας ( ηδη το είπαμε ) που ξεκιναει από το στόμα και τερματιζει στον πρωκτό.
Τί συμβαινει τωρα οταν έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου
(ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός )
Μεγάλα μόρια, άπεπτης πρωτεΐνης, διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος…αναγκαζοντας το σώμα να αντιδράσει.. ανοσολογικα , και να επιτεθει σ αυτά τα ξένα μόρια,με αποτελεσμα.. ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων, όπως Hashimoto και διαβήτη τύπου Ι.
Πολλοι ειναι εκεινοι που πιστεύουν ότι, το διαρρέον έντερο, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη οποιουδήποτε αυτοάνοσου..συμπεριλαμβανομένων της κοιλιοκάκης και του διαβήτη τύπου Ι.
Δεν Είναι Ανάγκη Να Υπάρχουν Συμπτώματα για να έχει καποιος  διαρρέον έντερο.Το οποιο  μπορεί να δώσει.. δερματικά προβλήματα, όπως ειναι το  έκζεμα ή ψωρίαση, η καρδιακή ανεπάρκεια, Hashimoto ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ακόμα μπορεί να επάξει.. ψυχική ασθένεια, με κυριο εκπρόσωπο την κατάθλιψη.
Αυτή η ¨συστηματική φλεγμονώδης απόκριση¨ οδηγεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη του αυτοάνοσου.
Πολλές φορές τωρα ..Αντ’ αυτού εμφανίζεται ως προβλήμα ..η καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάθλιψη, το έκζεμα ή ψωρίαση, επίσης μπορεί να εμφανιστεί  παχυσαρκία και  διαβήτης, αλλεργίες, και  άσθμα .
Καταλήγοντας, θα πρέπει να ξέρουμε οτι ευτυχώς μπορούμε να προλάβουμε πολλά, αν φροντίζουμε να διώχνουμε κακες σκέψεις μεν αλλά και να προσέχουμε τί τρώμε..
Οσο γίνεται πιο απλά φαγητά στο πλαίσιο της ιδανικής κρητικής διατροφής..και φροντιζουμε πάντα να έχουμε επαρκή ω3 απαραιτητα λιπαρά οξέα,
ονομάζονται απαραιτητα.. γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούμε  να ζήσουμε) στην διατροφή μας, γιατί δεν τα παράγει ο οργανισμός μας.         Ψαρι , φρεσκα λαχανικά, εξαιρετικο παρθένο λάδι, σωστο ψωμί, σωστο…αλάτι απ τις υπέροχες αλυκές μας..
25ce25a725ce259f25ce25a425ce259125ce25a325ce259925ce2591
και καθαρό αποχλωριωμενο νερό..Χαιρετε..
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα