Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ρόδος - Η λίμνη των Νάνων και η ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου καταστροφή της!



Λίμνες: Νάνοι - Εμπωνα, πραγματική λιμνούλα έγινε στους Νάνους (Εμπωνα) με καθίζηση του γύρω λόγου και κλείσιμο του ποταμού.(σελ.17)

Το όνομα πρέπει να έχει σχέση με το Ναινίειοι-Νάνειοι, γνωστό από τις επιγραφές που αναφέρουν ονόματα πατριών της αρχαίας Ρόδου, όπως τα Δωριάδαι, Μελάνδρειοι, Κρητηνάδαι κ.ά.της Καμιρίδας.(σελ.40 και σελ.179).

Χ.Ι. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - 1972

Αναρρωτιέμαι πόσοι γνωρίζετε ότι εκεί κάτω από τον Εμπωνα ( που σχηματίστηκε από τον συνοικισμό των κατοίκων των Κιτάλων και του Καπιού, όταν αυτά καταστράφηκαν από τις επιδρομές.. 




"Αμβωνες" λέγει ο Ησύχιος, "αι προσαναβάσεις των ορών", ο δε Ερωτιανός, "οι Ρόδιοι άμβωνας καλούσι τας οφρυώδεις των ορών αναβάσεις"..άμβων έμβων ήταν μέρος που ανέβαιναν στον Ατάβυρο, στο οποίο χτίστηκε έπειτα το χωριό) υπάρχει ένα πανέμορφο φυσικό τοπιό με μιά λίμνη όπου κάποτε υπήρχε ο αρχαίος οικισμός των Ναινίειων (Νάνων)...

Μέχρι και σήμερα, πολλοί τουρίστες, με τους αρχαιολογικούς τους οδηγούς ανά χείρας, φτάνουν μέχρι τον Έμπωνα και τον αναζητούν...και μένουν κατάπληκτοι με αυτό που ανακαλύπτουν...Πώς όχι μόνον δεν έχουν γίνει ΠΟΤΕ ανασκαφές, αλλά πως και η ίδια η λίμνη συστηματικά μπαζώνεται από το λατομείο...που όλο και εξαπλώνεται. 



Από τους θησαυρούς που κρύβει το νησί μας κι εμείς οι κάτοικοί του, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να το προστατεύουμε, δεν κάνουμε τίποτα γιά να το προστατέψουμε από την αχορταγιά και την αδιαφορία γιά τον πολιτισμό και την ιστορία...

Πού είναι το κράτος? 

Πού είναι η Αρχαιολογία? 

Πού είναι οι φυσιολάτρες? 

Και γιατί κανείς δεν μιλά? 

Μαρία Τυραδέλλη

Φωτογραφίες από spourgitas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

1 σχόλιο:

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα