Συμβουλές για να αγαπήσει την κολύμβηση, πώς θα κάνουμε την πρώτη προσπάθεια για να μπει στο νερό και ότι άλλο χρειάζεται να προσέξουμε.
Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προετοιμαζόμαστε για τις πρώτες επισκέψεις του σκύλου μας στη θάλασσα. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος ενδιαφέρεται; Γιατί είναι γεγονός ότι δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά το νερό και την κολύμβηση και επίσης δεν είναι απαραίτητο όλα τα σκυλιά να γνωρίζουν κολύμπι. Σαφώς και υπάρχει το φυσικό ένστικτο του σκύλου, να κουνάει τα πόδια του όταν μπει στο νερό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για δεινό κολυμβητή, όπως για παράδειγμα είναι από τη φύση τους τα Labrador.
Γεννημένος κολυμβητής;
Αυτό το άρθρο προφανώς δεν αφορά όσα σκυλιά, αρκεί να τους πετάξουμε ένα μπαλάκι (στην αρχή στα ρηχά) για να ορμήξουν κατευθείαν να το πιάσουν. Ούτε τα ζώα που, όταν εμείς μπούμε μέσα στο νερό, μας ακολουθούν αβίαστα, χωρίς δισταγμό.
Πρώτη γνωριμία με τη θάλασσα
1. Αν ο σκύλος μας δεν γεννήθηκε να αγαπά το νερό, ξεκινάμε (ανεξαρτήτως ηλικίας) την εξοικείωσή του του με την παραλία ή την πισίνα – ως περιβάλλον. Στην πρώτη μας επίσκεψη μπορούμε απλά να κάνουμε τη βόλτα μας στην αμμουδιά, να του δώσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι, για ασχοληθεί μαζί του στην παραλία, ή ακόμα να του προσφέρουμε ένα μικρό γεύμα, με το κουπάκι του ακουμπισμένο στην άμμο. Όλες αυτές οι θετικές καταστάσεις θα τον εξοικειώσουν με το πρωτόγνωρο για αυτόν περιβάλλον και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο να συνδυάσει την εμπειρία με κάτι αρνητικό.
2. Στη συνέχεια, κρατώντας το σκύλο σε μακρύ λουρί (τουλάχιστον 2 μέτρα), όσο πιο ελαφρύ γίνεται (ή επιπλέον), πλησιάζουμε το νερό και, πρώτοι εμείς, βουτάμε μέσα τα πόδια μας.
- Αν δούμε ότι βουτάει και ο σκύλος μας στο νερό έχουμε κάνει το πρώτο βήμα.
- Αν, αντίθετα, ο σκύλος μας αρνείται να βρέξει τα πόδια του, τον παρακινούμε με κάποια λιχουδιά ή παιχνίδι (μπαλάκι κ.λπ.) έτσι ώστε να ακουμπήσει, έστω, τα πόδια του στο νερό.
3. Αφού… βρέξει τα πόδια του οικειοθελώς δοκιμάζουμε, σταδιακά, να προχωράμε όλο και πιο βαθιά, πάντα παρακινώντας τον με παιχνίδι ή λιχουδιά, μέχρι το σημείο που ο σκύλος μας αρχίζει να μην πατάει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα βγαίνουμε μαζί του έξω, επιβραβεύοντας τον.
Βοήθεια κατά την κολύμβηση
Όπως ακριβώς θα κάναμε με ένα μικρό παιδί, έτσι και τον σκύλο μας μπορούμε αρχικά να τον βοηθήσουμε να επιπλεύσει και να νιώσει ασφαλής κρατώντας τον από το κάτω μέρος (κοιλιά) και προσέχοντας ώστε η ράχη να είναι οριζόντια (δηλαδή να μη βουλιάζει το πίσω μέρος) και να μάθει να χρησιμοποιεί και τα τέσσερα πόδια. ΜΜε το αγαπημένο του παιχνίδι (σαν προτροπή) μπορούμε να τον κατευθύνουμε και να τον φέρουμε στη σωστή θέση.
Συμβουλές ασφαλείας
- Όπως και εμείς έτσι και τα σκυλιά δεν πρέπει να κολυμπάνε μετά από πλήρη γεύματα.
- Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε δροσερό πόσιμο νερό και φυσικά ένα μέρος στη σκιά για την ξεκούρασή τους.
- Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας αν ο σκύλος μας επιτρέπεται να κολυμπήσει. Λόγω μεγάλης ηλικίας ή κάποιων προβλημάτων υγείας ίσως κριθεί απαγορευτική η επίσκεψή του στην παραλία.
- Προσέχουμε μην τον παρακουράσουμε. Κάποια σκυλιά είναι τόσο τρελαμένα με το νερό και τα μπαλάκια που δεν σταματάνε καθόλου να ξαποστάσουν, δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι τα όριά τους. Πρέπει να τα προστατεύσουμε από τον ίδιο τους τον εαυτό!
- Έχουμε πάντα υπό την επίβλεψη μας τον σκύλο. Πολλά ζώα έχουν την τάση να κατευθύνονται σε εμάς ή ακόμα σε άνθρωπο που κολυμπά για να τον «αγκαλιάσουν». Αυτά έχουν καλή πρόθεση αλλά ο λουόμενος ίσως πανικοβληθεί. Άσε που υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστούν και να παρασυρθούν στα βαθιά από κάποιον δεινό κολυμβητή. Και τότε ίσως χρειαστούμε ταχύπλοο για να τα φτάσουμε, να τα… συνετίσουμε και να τα φέρουμε πίσω στα ρηχά.
Καλά μπάνια!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.