Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η Άπνοια Ύπνου Αυξάνει την Πιθανότητα Οστεοπόρωσης

Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας είναι μια κατάσταση όπου η λειτουργία της αναπνοής κατά τον ύπνο παρεμποδίζεται. Αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός να έχεις στην διάθεσή του λιγότερο οξυγόνο. Η υποξία που βιώνει ο ασθενής στον ύπνο του, δεν του επιτρέπει να ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα όλη την ημέρα να αισθάνεται υπνηλία και κόπωση. Όμως, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς η υποξία προκαλεί μια αύξηση στο φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού, που αυτό με τη σειρά του επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
Η άπνοια στον ύπνο έχει συνδυασθεί στο παρελθόν με την ανάπτυξη καρδιοπάθειας, κάτι που ενεργοποίησε την ιατρική κοινότητα, η οποία ανέπτυξε θεραπευτικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Αργότερα, έγιναν πολλές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση του συνδρόμου με άλλες βιολογικές παραμέτρους στον οργανισμό.

Μια τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο J Clin Endocrinol Metabol. April 15, 2014  Η μελέτη έγινε στη Taiwan, η οποία παρακολούθησε 1377 ασθενείς με σύνδρομο άπνοιας ύπνου, για 6 χρόνια κατά μέσο όρο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν σύνδρομο άπνοιας ύπνου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα. Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι γυναίκες.
Η αιτία που συνδέει τις δύο καταστάσεις είναι πιθανόν το αυξημένο φλεγμονώδες φορτίο που δημιουργείται από την επαναλαμβανόμενη υποξία, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο περιορισμός του οξυγόνου σε συνδυασμό με το φλεγμονώδες φορτίο παρεμποδίζουν την φυσιολογική ανανέωση των οστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
Το άρθρο γράφτηκε από τον
Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα