Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αltera pars της Άννας Σαρρή : Sententia (ή αλλιώς απόφαση)

Αltera pars της Άννας Σαρρή : Sententia (ή αλλιώς απόφαση)


Απόφαση: η τελική επιλογή ύστερα από σκέψη και στάθμιση των δεδομένων. Έγκαιρη, καθοριστική, ειλημμένη, καταδικαστική, αμετάκλητη ή αναγνωριστική.

Μία απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ανάλογα με τη χρήση των παραπάνω επιθέτων ως διαφορετική, έχει όμως σε κάθε περίπτωση ορισμένα κοινά σημεία ή στάδια. Την επιλογή ως αφετηρία, την αμφιταλάντευση πιθανώς ως μέση (ορισμένες φορές η απόφαση είναι προειλημμένη και δεν επισύρει δισταγμό) και τη λήψη αυτής καθ’ αυτής της απόφασης που αποτελεί το τελευταίο και συνάμα το πρώτο στάδιο.
Σήμερα λοιπόν, καλούμαστε να λάβουμε ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες θα είναι αμετάκλητες. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι εάν αυτές τείνουν προς την ορθή κατεύθυνση και είναι καθοριστικές (…εφόσον είναι έγκαιρες) ή είναι λαθεμένες, πιθανώς και καταδικαστικές. Αποφάσεις που θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν αφορούν το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά το αποκαλούμενο «κοινό καλό».
Σε κάθε περίπτωση οι καθοριστικές αποφάσεις, θα πρέπει να ληφθούν πρώτον, έγκαιρα και δεύτερον, βάσει διαφορετικών κριτηρίων απ’ αυτών που τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι και την αλλαγή των δεδομένων. Η ολοκληρωτική ή σημαντική μεταβολή αδιαμφισβήτητων μέχρι σήμερα στοιχείων, επιβάλει και τη μετάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη - εάν είναι μερική χαρακτηρίζεται ως μεταβολή εάν είναι οριστική περιγράφεται ως αλλαγή. Επιστημονικά μεταφράζεται ως τροπή, μετατροπή ή μετασχηματισμός.
Λήψη απόφασης βασιζόμενη σε διαφορετικά κριτήρια, που εδράζονται, είτε στην μετατροπή των σημερινά αποδεκτών μέτρων αξιολόγησης, είτε στην απαρχή θέσπισής νέων. Βασικότερο όλων, η δική μας προσωπική επιλογή που θα οδηγήσει στη λήψη της απόφασης με βάση τα πραγματικά δεδομένα και να μην επηρεαστεί από «εξωθεσμικούς» παράγοντες. Να μη βασιστεί στην ενδυμασία ή το περιτύλιγμα, στην πιθανή στήριξη άλλων ή σε προσπάθειες λοιδορίας. Να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την εγκεφαλική επιρροή, από την προσπάθεια ορισμένων να επιβάλλουν και να επιβληθούν…
Θα πρέπει να κρίνουμε, να αξιολογήσουμε και να επιλέξουμε, θέτοντας ως μέτρα αξιολόγησης τον αληθινό χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε (στο σημείο που αφορά στην αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών και όχι της εύνοιάς μας), τις δεξιότητες, τον δυναμισμό και την αποδοτικότητα του οποιουδήποτε, ακόμη και εάν αυτή επιδιωχθεί να αποδομηθεί από τον περίγυρό του. Οφείλουμε για το καλό του τόπου και των παιδιών μας να μάθουμε να αποκρυπτογραφούμε τις κινήσεις του … διαπλεκόμενου κύκλου, ώστε να λαμβάνουμε τις κατά το δυνατόν ορθότερες αποφάσεις, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για την απόδοση του δίκαιου σε αυτούς που καλούμαστε να αξιολογήσουμε.
Αυτή τη φορά ας καταστήσουμε εκλόγιμους, αυτούς που το αξίζουν…


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα