Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πάσχετε από Ορθορεξία; Κάντε το τέστ, για να διαπιστώσετε εάν έχετε εμμονή με την υγιεινή διατροφή

orthorexia_590_b.jpg8Νευρική Ορθορεξία ή απλώς ορθορεξία, ονομάζεται η ψυχική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από ακραία ενασχόληση με την αποφυγή τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά. 
Ο όρος ορθορεξία προέρχεται από την ελληνική ορθό (δηλαδή σωστό), και όρεξις, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει «ορθή όρεξη», αλλά στην πράξη σημαίνει «σωστή διατροφή».
Εισήχθη το 1997 από τον Steven Bratman, MD, για να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως τη νευρική ανορεξία. 

Η ορθορεξία επινοήθηκε από Bratman, ο οποίος ισχυρίζεται ότι σε σπάνιες περιπτώσεις , ο στόχος αυτός μπορεί να μετατραπεί σε μια καθήλωση τόσο ακραία που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό ή ακόμα και θάνατο . Ακόμη και σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η προσπάθεια να ακολουθήσετε μια δίαιτα, που δεν μπορεί να σας διασφαλίσει επαρκή τροφή, μπορεί δείχνει μείωση της αυτοεκτίμησης, καθώς οι ορθορεκτικοί κατηγορούν τους εαυτούς τους και όχι τη διατροφή τους για τη συνεχή πείνα τους και την επακόλουθη λαχτάρα τους για τις απαγορευμένες τροφές .
orthorexia_590_b.jpg3Το 2009 , η Ursula Philpot, πρόεδρος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας και λέκτορας στο Leeds Metropolitan University , περιγράφοντας τα άτομα με νευρική ορθορεξία στην εφημερίδα The Guardian σαν να «ασχολούνται αποκλειστικά με την ποιότητα των τροφίμων που βάζουν στο σώμα τους, την πέψη και περιορίζουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με την προσωπική τους κατανόηση για το ποιά τρόφιμα είναι πραγματικά «καθαρά».
Αυτό διαφέρει από άλλες διατροφικές διαταραχές , όπως τη νευρική ανορεξία και τη νευρική βουλιμία, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι εστιάζουν στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.
Εάν λοιπόν διαβάζοντας τα παραπάνω, βλέπετε κάπου τον εαυτό σας και την πιθανή υπερβολή σας με την υγιεινή διατροφή, κάντε το παρακάτω τεστ. Είναι το τεστ του Βratman για την ορθορεξία:
1. Περνάτε περισσότερες από 3 ώρες ημερησίως σκεπτόμενος/η τη δίαιτα σας ;
2. Προγραμματίζετε τα γεύματα σας αρκετές ημέρες πριν ;
3. Είναι η θρεπτική αξία του γεύματος σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσης του ;ορθορεξία
4. Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας με την αύξηση της ποιότητας της διατροφής σας ;
5. Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας τελευταία ;
6. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σας όταν τρωτέ υγιεινά ;
7. Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τα τρόφιμα που απολαμβάνατε, με σκοπό να καταναλώνετε τα «σωστά» τρόφιμα ;
8. Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω με παρέα , απομακρύνοντας σας από την οικογένεια και τους φίλους σας ;
9. Αισθάνεστε ένοχοι όταν χαλάτε τη δίαιτα σας ;
10. Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο, μόνο όταν τρωτέ υγιεινά ;
Εάν απαντήσατε θετικά σε 4 ή 5 από τα παραπάνω ερωτήματα σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθείτε διαφορετικά πλέον σε κάποιες συνήθειες σας και να χαλαρώσετε. Εάν απαντήσατε θετικά σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα , αυτό σημαίνει ότι πραγματικά έχετε εμμονή στην κατανάλωση υγιεινών τροφών.
Μην ξεχνάτε κάτι σημαντικό. Οτι ακόμη και αν οι επιλογές μας βασίζονται στο «ορθό»,  το χωρίς μέτρο αποτέλεσμα, δεν είναι πάντα καλό για μας . Γιατί η βάση της επιτυχίας σε ότι κάνουμε πρέπει να είναι η ισορροπία και ο δείκτης της ισορροπίας, είναι το μέτρο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα